boekreview

Slapen als studeren

Descartes hielt van slapen want in zijn dromen kreeg hij inzichten een grappig weetje ui dit makkelijk leesbaar boek. Niet super veel diepgang, maar de verhaallijn doet waarschuwen voor de grote data servers. Een terugkerend thema deze tijd.

Franklin Foer gaf dit boek de subtitel ‘de existentiele dreiging van big data’. Hij is journalist en schrijft onder meer voor Slate en The Atlantic. Schreef ook spraakmakende stukken over Amazon, daarvan zullen mijn studenten materiaal terug vinden in mijn lessen van digital marketing en retail. Boek kwam uit eind 2017.

Een paar opmerkelijkheden

Monopolisme is een wenselijke situatie

Veel mensen in Silicon Valley onderschrijven dat het monopolisme de natuurlijke, wenselijke situatie is. Men droomt er niet van om Google of Facebook te worden, die zijn de monopolist, maar ze willen hun startende firma door hun opgekocht zien. Onderlinge strijd is verfoeilijk, want slecht voor het netwerk. En monopolisten hoeven zich niet druk te maken over concurrenten, ze kunnen zich concentreren op belangrijke zaken: hun werknemers goed behandelen, cruciale problemen oplossen en wereldveranderende innovaties genereren.

Tja… zo kan je er ook over denken.

Machine learning en AI in Nederland gestart met Descartes

Grappig weetje, Descartes heeft lang in Nederland gewoond. En hielt van slapen, want in zijn dromen kreeg hij diepe inzichten. Descartes was geobsedeerd door automaten. Automaten vormde de kern van zijn theorie. De lichamen van levende wezens, ook mensen, waren louter machines. De menselijk vorm bewoog gedachteloos in reactie op prikkels, alsof hij was samengesteld uit springveren en hefbomen. In de sterfelijke hardware, huisde de software van de geest. In zijn theorie was de geest de plek waar zich zowel het intellect als de onsterfelijke ziel bevond, het vermogen tot redeneren en de meest goddelijke kwaliteiten van de mens. ’Ik ben een denkend ding dat zonder lichaam kan bestaan’. Interessante gedacht nu met de opkomst van de AIreligion stroming die actueel werd in 2017.

Zuiver denken

Descartes begon ook met methodes van zuiver denken. Hij gaf zichzelf instructies: ‘ik zal nu mijn ogen sluiten, ik zal mijn oren dichtstoppen, ik zal mijn zintuigen wegroepen, ik zal zelfs alle beelden van lichamelijke zaken uit mijn gedachten bannen’. Hij vond dat een methode om de mensheid te verheffen. 

Klinkt in mijn oren redelijk als meditatie en naar het niets gaan.

Zoeken en filteren.

Maar even kort aangehaald, wel aardig: ‘Zoeken en filteren zijn de enige activiteiten die tussen deze wereld en de Bibliotheek van Babel in staan’, zo heeft de wetenschapsauteur James Gleick betoogd.

Chartbeat

Een systeem dat journalisten laat zien hoe goed hun artikelen het doen in webverkeer versus anderen. Het einde van onafhankelijke journalistiek. En grote aanstichter van een ‘echokamer’ effect in artikelen. Dus voor de kritische geest zijn online berichten veel te weinig materiaal om over te denken.

Conclusie van het boek. Leesbaar, niet kopen, wel lenen.

Rudolph

#boekreview

Categories: boekreview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s