boekreview

Meer in en uit je brein

Meer uit je brein halen? We starten weer met een studiejaar, tijd om alle gereedschappen weer te slijpen. Meer klinkt beter.

Mijn werk is met studenten te werken en kennis, vaardigheid en gedrag te ontwikkelen. Zie de taxonomie van Bloom als voorbeeld. Deze blog schrijf ik in de zomer, om te plaatsen in september of oktober als de studie weer begint. Efficiënt studeren, gaat voor mijn in die maanden het thema zijn, naast de vakinhoudelijke zaken.

Het boek in één zin: Efficiënter en creatiever werken door breinboeien.

Dat is het boek in een zin en direct ook het onderschrift van het boek dat is geschreven door Prof. Dr. Theo Compernolle. Dit is een beknopte versie van een dikker boek met de titel ‘Ontketen je brein’. Het boek heeft de ‘standaard’ teksten rond het thema dat technologie je moet helpen, en je te vaak van helpen jezelf naar overhelpen en verslaafd maakt. Het boek in één zinEfficiënter en creatiever werken in een hyperverbonden multitaksende wereld. Dat is het onderschrift van het boek dat is geschreven door Prof. Dr. Theo Compernolle. Dit is een beknopte versie van een dikker boek met de titel ‘Ontketen je brein’. Het boek heeft de ‘standaard’ teksten rond het thema dat technologie je moet helpen, en je te vaak van helpen jezelf naar overhelpen en verslaafd maakt. 

De adviezen

Besef dat je toekomst af hangt van de synergie tussen je brein en je technologie. Technologie kan helpen je geest slim in te zetten, dat begon met je mobiele telefoon die voor je telefoonnummers ging onthouden.

Basiskennis over je brein is noodzakelijk om het optimaal te gebruiken, samen met je ICT.

Dan bespreekt Prof. Copernolle vijf breinboeien en vijf breinboeienbrekers. 

  • Een boei is dat je altijd online bent….maar dat is ook de voornaamste oorzaak van gebrek aan efficiëntie…
  • Een andere boei is multitasking…die je productiviteit aantast. In de les hierover eens een oefening doen als je het er niet mee eens bent. 
  • Dan de derde boei, die stress is, positieve stress komt nog met plezier en uitdaging…daarna zit je in frustratie en problemen… een balancing act. 
  • Een breinboei is gebrek aan pauzes en slaap. Ben je altijd geboeid, ben je altijd vermoeid zo schrijft de auteur. Ik denk dat dus om de 20 minuten pauze in de les hebben, ok is…. 
  • En de laatste is de breinboei open kantoren. Dat is een ramp voor breinwerk zo lees je in het boek. Voel me dan gelukkig, met altijd een eigen kantoor te hebben gehad. Eens vragen aan studenten hoe hun situatie en kijk daarop is. 

Conclusie

En de breinboeibrekers om daarover te lezen, daarvoor moet je het boek kopen of lenen of mijn tijdens de les vragen. Het boek is zeker je tijd waard, luchtig en soms wat open deuren, maar een leuk boek cadeautje om te krijgen.

Rudolph Regter

Over de auteur

Prof. Dr. Theo Compernolle is dokter in de geneeskunde en neuropsychiater, is een onafhankelijke internationale consultant, executive (team)coach,  trainer en key-note speaker. Hij is adjunct professor aan het CEDEP European Centre for Executive Development in Fontainebleau (Frankrijk). Hij doceert en coacht aan business scholen in België, Nederland en Frankrijk, o.a. het INSEAD in Frankrijk, TIAS in Nederland en VLERICK in België.

Voorheen was hij onder andere adjunct professor aan het INSEAD, hoogleraar aan de Solvay Business School van de ULB en aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen en 8 boeken waaronder de besteller “Stress, Vriend en Vijand” (Lannoo. 14de druk van de tweede update). De vertaling van zijn boek “BrainChains” gepubliceerd als “Ontketen je brein” (Lannoo. 7de druk) kwam ook snel op de bestsellerslijst terecht. Onlangs verscheen een beknopte versie hiervan: “Hoe haal je meer uit je brein” (Lannoo 2018)

Categories: boekreview, studietip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s