les0

Zijn zoals Koriander

Het is met jouw net zoals met Koriander, je mag het of je mag het niet. En over koriander heeft iedereen een mening. Net zoals bij jou. Zo zei een goede oud collega vorige week tegen me.

Koriander dus. Een kruid zoals de wiki schrijft: ‘Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (doorgaans foutief als “zaden” aangeduid) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant.’

Die beschrijving zou ook op mij van toepassing kunnen zijn. Mij meemaken op kantoor, heel saai en doelgericht, of daarbuiten is een groot smaakverschil. Wat van me het meeste gebruikt is zal mijn vermogen zijn het beste in mensen naar boven te halen. Trefzeker en doelgericht problemen op te lossen. Maakt niet uit waar die problemen zitten, systeemdenken met een heel mensgerichte aanpak lost veel op.

Dan vervolgt de wiki met: De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog onbekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt.

Zeepsmaak dus. Maakt wel schoon maar inderdaad niet lekker.

Peterselie, kruid met de meeste vitamine C.

Afstotend en iets verpesten. Dat past goed bij ‘je mag het of je mag het niet’.

En die genetische component die een rol speelt … geen idee wat daarvan te denken.

Wat zeggen andere over me zoal in dit verband?

Ontregelend’

Zo zei een docent collega over mijn activiteiten. Naar ik denk positief bedoelt want hij was van de vakgroep creative, dus in creatieve groepen ontregelend zijn, klinkt in mijn oren als dubbel op. Klinkt ook wel niet goed eigenlijk…..

Goed in het beste in mensen naar boven halen

Zo zei de hoofdredacteur van het Wageningse Universiteitsblad. 

‘You are So considered’

Zo zei Rebecca Alexander Head eens tegen me toen ik weer met alle individuele leden van de groep rekening hield bij het organiseren van iets. Ruim van tevoren iedereen informeren, met reden omkleed en met voor ieder individueel iets speciaals. Ze bedoelde het denk ik negatief: teveel gedoe neem je op je hals, en positief: fijn dat iemand aan mensen denkt.

‘Brutally honest

Zo zei een voormalige VP Marketing tegen me. Als Amerikaan was hij dat niet gewent, maar wel van zijn vrouw die uit Estland kwam. Hij bedoelde het negatief: als te confronterend en tegelijk als positief: zo blijven we op het spoor.

Andere manier van kijken

Zo zei een goede vriend en bedoelde dat ik steeds een andere dimensie op een vraagstuk kan zetten waardoor men opnieuw en anders gaat kijken en denken.

Bij wat zit ik in de flow?

Bij het beste in mensen naar boven halen, door ze op een andere manier van kijken naar zichzelf te laten kijken. Door dit te doen een groep te ontregelen en dan weer opnieuw op het spoor te zetten maar dan met andere rollen die passen bij de mens.

…..Afijn, veel heb je hier niet aan. Of wellicht wel als je student bent die vanaf het nieuwe studie jaar mij voor de klas krijgt. Hier dan alvast wat voorinformatie.

Rudolph


Verder nog over Koriander

Kruid van blijdschap?

Ik word echt blij van de smaak van koriander. Of tenminste, dat dacht ik altijd. Maar het is niet alleen de smaak. Koriander is een wonderplantje. Het werkt opwekkend, ontspannend en rustgevend en kan zelfs helpen bij slapeloosheid. Het kruid wordt al duizenden eeuwen gebruikt. De Romeinen verwerkten het in liefdesdrankjes en de Grieken gebruikten het als afrodisiacum. Zou ik het daarom zo lekker vinden? Bron: https://www.onehandinmypocket.nl/2016/01/27/koriander-gezond/

Categories: les0, RRsVragen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s