boekreview

Vakantie bijna eind, regels terug?

‘Vertel me maar wat ik moet doen’, als je dat nog eens hoort zeggen, hier een lijstje om op te volgen. Of toch niet… Regel is ook dat je niets over de regels zegt. En er zelf bij verzinnen gaat. Leuk zomer boek om door te bladeren.

Boek in één zin: regels voor het leven, die je met een glimlach tot je neemt en wellicht blijft puzzelen op een paar.

Vertel het niemand. Zo is het begin van dit boek. Tja… met deze blog vertel ik er toch iets over, gewoon omdat geheimpjes onhandig zijn, niemand gaat dan wat leren en het boek is echt leuk door te nemen, een ideaal cadeautje ook om weg te geven en later op terug te komen met je vrienden, zien of ze aanvullingen hebben gevonden… Het boek is van de schrijver van een ander ‘regeltjes boek’ genaamd ‘Rules of Work’. Nu komt de auteur dus met ‘Regels van leven’. Rules of work is een klassieker voor iedereen die pas met werken begint en een standaard handboek in Amerika geworden. Gebruikte het als kern van een gelijknamige cursus die ik twee jaar geleden maakte en die veel succes had. Er is ook een schitterend filmpje gemaakt door studenten, die ga je hier vinden.

Regels

Er is een serie regels opgesteld door de schrijver, maar zoals hij er direct bij zegt, vertel niet dat je ze volgt, en blijf maar regels bijmaken of de regels aanscherpen. Hieronder eerst een voorbeeld van de regels en daarna als ‘mosterd na de maaltijd’ het integrale deel van die tekst die je vertelt vooral veel of niets met de regels te doen.

 • Houd het voor je
 • Je wordt ouder maar niet per se wijzer 
 • Accepteer jezelf
 • Weet war ertoe doet en wat niet
 • Draag je leven aan iets op
 • Wees flexibel m je manier van denken 
 • Wees geïnteresseerd in de buitenwereld 
 • Sta aan de kant van de engelen en niet aan de kant van her kwade
 • Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee 
 • Verhef je stem als laatste
 • Wees je eigen raadgever
 • Geen angst, geen verrassing, geen aarzeling, geen twijfel
 • Ik wou dat ik dat had gedaan en ik zal het doen ook
 • Tel tot tien of zeg een kinderversje op 
 • Verander wat je kunt veranderen en maak je verder niet druk
 • Wees niet bang om te dromen 
 • Sta niet te lang stil bij het verleden 
 • Leer niet in de toekomst
 • Sta niet stil want de tijd vliegt voorbij 
 • Kleed je alsof iedere dag belangrijk is 
 • Geloof ergens in
 • Neem iedere dag wat tijd voor jezelf 
 • Zorg voor een plan
 • Probeer de humor van situaties in te zien Je bent wat je doer
 • Het leven lijkt een beetje op reclame 
 • Wen eraan verder te gaan dan je gemakszone Leer vragen te stellen
 • Behoud je eigen waardigheid
 • Her is ok om diepe emoties te voelen 
 • Leer vertrouwen te houden
 • Je zult nooit alles begrijpen
 • Weet waar je ware geluk vandaan komt 
 • Weet wanneer je op moet geven, wanneer je weg moet lopen
 • Zorg goed voor jezelf
 • Het werkt niet altijd om geld te spenderen aan een probleem
 • Denk zelf na
 • Jij bent niet de baas
 • Zorg voor lets in je leven waardoor je buiten jezelf treedt
 • Alleen de goeden voelen zich schuldig 
 • Wanneer je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan maar niets

Afsluitend

Leuk lijstje. Leen of koop het boek zou ik denken.

Of laten we onder de borrel bij elke zin een situatie verzinnen die ons aan die regel doet denken. Of we verzinnen er een paar meer bij.

Rudolph

#huiswerk #borrelgesprek #rules of work 

QUOTE

Houd het voor je

Je staat op het punt een Regelspeler te worden. Je bent mogelijk klaar om aan een levensveranderend avontuur te beginnen als je er tenminste voor kiest je missie te accepteren. Je staat op het punt te ontdekken hoe je positiever, gelukkiger en meet succesvol kunt worden in alles war je doet. Maar het is niet nodig om anderen hiervan op de hoogte te brengen. Houd je stil. Niemand zit te wachten op iemand die de wijsheid in pacht heeft. En dat brengt ons op de eerste Regel: Houd het voor je. Ga niet preken, propageer de regels niet, noem ze niet eens.

De eerste Regel is dus heel eenvoudig: ga niet preken, propageer de Regels niet, probeer niemand te bekeren, roep het niet van de daken, kortom, noem ze niet eens.

Je zult een warme gloed gaan uitstralen doordat je je levensinstelling verandert. Mensen zullen je vragen wat er is dat je zo straalt en alles war je dient te zeggen is dat her niets is, dat her alleen maar komt doordat de zon zo lekker schijnt en dat je je beter, gelukkiger, levendiger en vrolijker voelt. Je hoeft niet in detail te treden want daar vragen mensen niet eens naar. Dat willen ze vaak gewoon niet weten. Her is net als mensen die je vragen hoe her met je gaat. War ze eigenlijk willen horen is dat her goed met je gaat. Ook al ben je nog zo wanhopig, ze horen liever dat het goed met je gaat want anders moeten ze verder commentaar geven op de situatie. Wanneer iemand je nonchalant vraagt hoe het met je gaat, zeg je automatisch ‘goed hoor’.

Hetzelfde geldt voor de Regels. Niemand wil precies weten hoe het werkt, dus kun je er beter niets over vertellen. Je begint gewoon, maar je houdt voor je waar je mee bezig bent. Zo kun je het dagelijkse geluk ervaren zonder iemand anders ermee lastig te vallen.

Probeer nieuwe Regels te bedenken

Hier komt het zo’n beetje allemaal op neer: 99 Regels voor een succesvol en voldaan leven. Pff. Maar je moet niet denken dat je er nu bent. Er is gewoon geen tijd om achterover te gaan leunen. Er bestaan geen koffiepauzes voor Regelspelers. Zodra je denkt dat je her allemaal wel snapt, zul je plat op je gezicht vallen. Je moet blijven bewegen. Je moet inventief, creatief, fantasievol, vindingrijk en origineel blijven zijn. Deze laatste Regel betekent dat je steeds nieuwe Regels moet blijven bedenken, dat je niet stil moet komen te staan, dat je voort moet borduren op dit thema, de Regels moet verbeteren, vervolmaken, uitbreiden en veranderen. De Regels in dit boek zijn slechts een vertrekpunt.

Ze zijn geen onthulling maar herinneren je er eerder aan hoe het ook weer moet of kan. Ze vormen de basis van waaruit jij kunt vertrekken en waaraan jij je grofweg vast kunt houden.

Deze Regels herinneren je eraan hoe het ook weer moet of kan. Ze vormen de basis van waaruit jij kunt vertrekken en waaraan jij je grofweg vast kunt houden

Probeer dagelijks, of ten minste regelmatig, een nieuwe Regel te bedenken. Het is heel leuk om Regelspeler te zijn en het kan heel fascinerend zijn om te proberen andere Spelers te ontdekken. Wat je ook doet, houd in ieder geval je mond over de Regels. Houd her geheim dat je Regelspeler bent.

Het vereist toewijding, hard werk, doorzettingsvermogen, enthousiasme, ambitie, hartstochtelijkheid, trouw en volharding om een Regelspeler te zijn. Houd vol en je zult een voldaan, gelukkig en productief leven leiden. Maar wees niet te streng voor jezelf; we falen allemaal weleens en niemand is perfect, ik al helemaal niet. Geniet ervan, zorg dat je er plezier in hebt en wees goed.

Categories: boekreview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s