besluitvorming

Goed denken: vier O’s

Goede besluiten komen o.a. na helder denken. En wat is dat dan? De vier O’s helpen, lees verder! Ons vooringenomen brein brengt ons op dwaalsporen dat weten we wel. Maar als we in een denkrichting zitten dan is het niet makkelijk eruit te komen. Het boek ‘Helder denken, hoe we onszelf voor de gek houden, ABC van denkfouten’ geeft een overzicht van de meest voorkomende denkfouten.

De denkfouten zijn de bekende, die je ook elders in deze website gaat vinden. Ik verzamel ze, want het bedrijfsleven gaaat meer en meer verlangen dat we kritische kunnen denken en daar past helder denken ook bij, onderdeel van vele vakken in opleidingen. Het lijstje dat ik heb rond denk-afleiders/versterkers is langer en langer aan het worden. Wat nieuw voor me was is een leuk ezelfsbruggetje van de vier O’s van denken:

  • Observeren
  • Ordenen
  • Oordelen
  • Overdenken

Handig en dat in een procesflow en dan daaronder checklistjes. (Iets om als huiswerk of inclass assignment te geven) Verder heeft het boek voorbeelden uit het dagelijkse leven die erg herkenbaar zijn. De schrijfster is Suzanne Weusten en die is psycholoog en directeur van De Argumentenfabriek – Denkacademie. Vond dat zelf een schitterende firma naam ook met dat –fabriek erbij.

Conclusie/advies

Boek als cadeau vragen, is klein handzaam niet duur. En lezen. En dit boek kan je gebruiken als je literatuur moet voegen bij je werkstuk, het heeft een goede literatuurlijst.

Rudolph Regter

#strategic thinking #denken #huiswerk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s