consultancy Skills

Het leren nu. Thinking in ecosystemen.

Het leren nu moet zijn design- en system thinking plus learning-log en peerreviews. Zo zei Prof. Walter Braets, waar ik gisteren een college van kreeg. Een zeer inspirerende man, met een duidelijke visie gebouwd op vele jaren ervaring in verschillende landen. Een econometrist van opleiding, veel bedrijfservaring en mooie posities in het onderwijs. Met een interesse in game theory, wicked problems en system thinking. 

Leven lang leren in ecosystemen. Zijn verhaal sprak me erg aan, zijn focuspunten: Design, system thinking en learninglogs hebben al lang mijn aandacht. Probeerde onderdelen daarvan de afgelopen jaren in te zetten. En met het inzetten van system thinking en zijn effecten wonnen we commerciële prijzen in het bedrijfsleven. Design thinking is niet zo een nieuwe aanpak, al sinds de jaren zestig in swing, maar weer passend bij deze tijd. System thinking van Peter Senge, een oude cursus die ik uit het stof zal halen, update maken en inzetten vanaf september. 

University of Cape Town, deal in the making

Bij zijn inleiding vertelde Walter dat hij Dean wat geweest in Zuid Afrika. En onder de koffie sprak ik Walter aan. Vertelde dat ik twee jaar geleden een deal wilde maken om de MOOC, een online cursus, van de universiteit in het Nederlands te vertalen en uit te brengen. Dat had ik toen informeel rond met de mensen van Cape Town. Zou graag een formele ‘permissie’ krijgen. Het is een schitterend ineen gezetten MOOC, door Dr. Francois Bonnici, de ‘founding father of the Bertha Centre for Social Innovation and Entrepreneurship’. Dit is ‘the leading academic centre in Afrika dedicated to advancing social innovation in Africa’. Die had hij aangenomen, dus als ik Walter een mail zou zenden met mijn vraag zou hij die doorzenden en bespreken met Francois en zien wie de IP rechten heeft op de opleiding. Dat was een prachtig resultaat voor me van de dag. Super! 

Niet allen geld geven voor goed doel, start zelf!

Een stap dichterbij om een MOOC te maken in het Nederlands rond Marketing of Social Buiness dus met deze stap. Ik denk dat Nederlanders beroemd zijn om hun vrijgevigheid van geld voor goede doelen. Zouden ze dan niet alleen maar geld, maar ook dingen in gang willen zetten met actie? Dat wordt al veel gedaan, maar kan altijd meer. Waarom die mensen niet een gratis cursus aanbieden om te leren hoe je een social business kan opzetten. Een firma die niet leeft van de collectebus, maar een manier weet te vinden om sociaal kapitaal in te zetten. Als de rechten van de MOOC rond zijn, ga ik starten met vertalen en budget zoeken om de video kant in te richten. Past goed bij de leergang Marketing of Social Business waar ik een super groep studenten heb lesgegeven, ga daar eens horen of die willen meewerken. Dan met de ouderejaars wellicht een fundraise campagne opzetten. En er liggen contacten met de Swaab foundation, de oprichters van o.a. World Economic Forum. Wordt vervolgt!

Rudolph Regter

#strategisch management #mooc #social business #huiswerk

…en doet me ook denken aan de McKinsey man die een e-learning traject voor kinderen heeft opgezet, ook hem eens contacteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s