boekreview

Mens dan rest.

Het boek in één zin: verander eerst de mens, de rest kan dan volgen.

Las dit boek vele jaren geleden in een serie materiaal rond change management. Toen bezig een kabelbedrijf over te nemen voor de organisatie waar ik toen voor werkte en erg geïnteresseerd wat de juiste ins en outs waren voor het werk. Jaren later komt het boek weer uit mijn boekenkast als materiaal.

Hieronder een kort overzicht van het boek.Tussen 50 en 70 procent van de initiatieven voor organisatorische verandering mislukken. In het boek ‘ It starts with One’ zijn J. Stewart Black en Hal B. Gregersen het er over eens dat het kern probleem is van change management dat het veranderen van mensen moet gebeuren voordat de organisatie veranderd kan worden. De auteurs denken dat veel managers per abuis denken dat een organisatieverandering gebeurd door het veranderen van bepaalde delen van een organisatie, zoals het IT systeem veranderen of het beloningssysteem. In werkelijkheid veranderen organisaties alleen zo snel als de mensen die erin werken veranderen. Om verandering van die mensen te krijgen moeten managers eerst werken aan de mentale kaarten, mental maps, die het gedrag van de medewerkers sturen.

De auteurs leggen uit dat er drie ‘hersenbarrières’ zijn die managers moeten doorbreken als ze de noodzakelijke verandering willen starten, opbouwen en ondersteunen. Black en Gregersen schetsen zowel de keuzes voor deze drie barrières als de tools en technieken om door te breken voor succes. De auteurs bieden ook het volgende advies om de ‘hersenbarrières’ te doorbreken: verander de mentale kaarten om het gedrag te verplaatsen voorbij de vorige richting, leid verandering in een altijd globaliserende omgeving en implementeer strategieën en hulpmiddelen voor onmiddellijke verandering.

Conclusie

Fijn boek, nog steeds te gebruiken.

Rudolph Regter

#changemanagement #strategisch management #bookreview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s