strategisch management

Je let niet op en verliest geld. Is dat ok?

De Voodoo man heeft macht, die maakt regen. De geestelijke had macht, want had het ene boek. Na de boekdrukkunst verviel die macht. Met internet was de macht verder naar individu. Op een andere snede gaf massaproductie waarde creatie door veelheid. In het tijdperk van strategisch management, werd waarde gecreëerd door de organisatiegraad. Nu handelen bedrijven in ‘the future human behaviour’. De internetbedrijven kunnen voorspellen hoe je zal gaan handelen en ze verkopen die kennis en de tools om jouw voorspelde handelen in geld om te zetten. Door je iets te laten kopen.

Vroeger was het aan de bedrijven die goed waren om als je een klik op een online knop gaf, je daarna om te zetten in een klant. Nu zitten bedrijven daarvoor, ze beïnvloeden je zo, dat ze kunnen voorspellen op welke knop je gaat drukken. Ze gebruiken daarvoor trucks die ook goochelaars gebruiken, die van je af te leiden en vormen van ‘mis direction’.

Maar gaf je toestemming al die data over jou op te slaan en te gebruiken. Gaf je toestemming of je te laten bewerken op een manier die inzet op je onderbewuste. Of maakt dat niet uit.

Los daarvan ontstaat hierdoor een steeds grote kloof. Vroeger was de kloof tussen handenarbeid en denkarbeid en waren er mogelijkheden je te onderscheiden. Nu kan je dat onderscheid alleen maar maken door te blijven leren. Er is een tendens te zien van ontwikkeling in arbeid naar ontwikkelen in leercapaciteit. En dit geeft ongelijkheid. Gecreëerd niet door overheden maar door de Big 4.

Mooi onderwerp. Wil je meer weten, luister naar de podcast van Recode Decode of meer van Shoshana Zuboff rond Surveillance capitalism. Of leen het boek bij mij.

#borrelgesprek #strategisch management #verkoop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s