boekreview

Dwalen? Dat is mijn brein, niet ik.

Dertigers maken meer fouten dan veertigers. En vijftigers maken er weer meer dan zestigers. Met mijn leeftijd maak ik dus minder fouten dan mijn studenten. Dat ze dat even weten!

Zo de toon is gezet. Nu het over het boek. In dat boek is te lezen dat bovenstaand waar is. Het boek is een redelijk gemakkelijk boek om tussendoor te lezen. Het boek laat je zien wat voor een rare kronkels er in ons brein zitten. Waar we soms van weten, maar omdat we systeem 1 laten winnen nemen we een ander besluit.

De cursus Strategic Thinking, of later Kritisch denken, aan het maken, las ik dit boek en herkende veel situaties. Neem bijvoorbeeld een groepsdiscussie. Iedereen lijkt het eens te zijn met de groepsleider, maar jij niet. Om niet buiten de boot te vallen, probeer je toch jezelf in te schikken. Totdat één persoon wél zijn mond opendoet. Ineens voel je jezelf opgelucht, je bent niet meer alleen met die mening en al gauw val je die persoon bij.

Ook materiaal voor in de les. Zoals bijvoorbeeld dit gedachte experiment:

Stel dat je op bezoek bent bij vrienden. Je zit gezellig koffie te drinken in de keuken als het zoontje naar boven gaat om te douchen. Een tijdje later zie je dat er water lekt door het plafond van de keuken. Je vermoedt dat het kind met water heeft geknoeid. Welke van de drie volgende vragen zou je stellen?

  • 1. Bevindt de badkamer zich boven de keuken?
  • 2. Regent het?
  • 3. Lekte het al voordat het kind naar boven ging.

Wat is het juiste antwoord? Vraag me als je me ziet.

Het linkt naar het verschijnsel van de ‘bounded reationality’.

Huiswerk: kijk de Youtube filmpjes van Sydney Dekker ‘Understanding Human Error, een vierdelige collegeserie waarin, de van origine Nederlandse wetenschapper, die hier zijn afkeer van de oude zienswijze niet onder stoelen of banken steekt. Een link naar de film zit hieronder.

Conclusie/advies

Leuk boek, leen het ergens en lees met een kopje thee.

Rudolph

Huiswerk: zoek verder materiaal op over de Britse psycholoog James Reason.

#strategic thinking #strategisch management #kritisch denken #bookreview

Eventueel extra luisterwerk

Een YouTube filmpje van de webinar met Suzannen Weusten.

https://www.human.nl/dat-had-je-gedacht/lees/Suzanne-Weusten.html

https://www.human.nl/dat-had-je-gedacht.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s