boekreview

Creatief denken? Vraag een kind.

Je was een genie toen je 4 jaar was. Ja, jij ook! Nu niet meer. How come? Een test om de creativiteit van NASA-ingenieurs te meten werd gemaakt door George Land. De test werd gedaan onder 1.600 schoolkinderen tussen de drie en vijf jaar. Maar liefst 98% kwam uit de bus als ‘creatief genie’, iemand die in staat is om problemen op te lossen met nieuwe en innovatieve ideeën. De test werd herhaald toen dezelfde kinderen tien waren. Schokkend, het aantal genieën was teruggebracht tot 30%. Op hun vijftiende was dat percentage nog 12% en bij de 280 volwassenen die warden onderzocht wat het percentage gedaald naar een zeer magere 2%.

So much for education……

Dit was een leuk weetje uit het boek ‘Iedereen aan de Robot, hoe robots onze economie en democratie gaan redden’ van Marcel Bullinga. Ben deze zomer weer extra veel aan het lezen om mijn lessen van nieuwe input te voorzien, maar dit boek met zijn 350 bladzijden gaat niet veel toevoegen.. Aardig om diagonaal door te nemen, maar veel oppervlakkige teksten, die ik verwacht algemene kennis te zijn van mijn studenten. En als dat niet zo is, moeten ze maar een abonnement nemen op mijn nieuwsbrief.

Als huiswerk voor mezelf had ik meer op te zoeken over SoftBank, een Japanse investeringsbank die naar zegt op de eerste plaats staat qua macht en investeert in Uber, Alibaba, We-Work en zo meer. Het investeringsfonds is Vision Fund. De eerste plaats is wel onder vuur, de goede website en onderzoekclub Follow the Money kijkt ook naar BlackRock die met 6.300 miljard dollar aan investeringen beheerd. En dat doet met software die me ook gevaarlijk in de oren klinkt, ‘Aladdin’ is hun programma voor risicoanalyse.

Conclusie

Als je nog niet erg mee bent met de technologische ontwikkelingen van deze tijd en hun impact op verschillende onderdelen van ons leven, dan lenen in de bieb en niet te serieus doorlezen.

Rudolph Regter

 

Boek in een zin: er gebeurd van alles in onze wereld waar een Robot impact op gaat hebben.

Uitgekomen eind 2018. 350 bladzijden. Uitgeverij Volt, Amsterdam.

#huiswerk 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s