boekreview

Online is roken

Het boek in één zin: Digital Minimalism is een filosofie van technologie waarin je jouw online tijd concentreert op een paar zorgvuldig geselecteerde activiteiten die de dingen ondersteunen die je belangrijk vindt.

De vijf grote ideeën

  • Idee 1. Digital Minimalism: ‘Een filosofie van technologiegebruik waarin je jouw online tijd concentreert op een klein aantal zorgvuldig geselecteerde en geoptimaliseerde activiteiten die sterk de dingen ondersteunen die u waardeert, en vervolgens gelukkig al het andere missen’.
  • Idee 2. Digital Declutter: een praktijk waarin u uw technologieregels definieert, een pauze van dertig dagen neemt en technologie opnieuw introduceert.
  • Idee 3. Solitude Deprivation: een toestand waarin je bijna nul tijd alleen doorbrengt met je eigen gedachten en vrij bent van inbreng van andere geesten.
  • Idee 4. The Social Media Paradox: Social media zorgen ervoor dat je je zowel verbonden als eenzaam, gelukkig en verdrietig voelt.
  • Idee 5. Het Bennett-principe: een praktijk waarin je prioriteit geeft aan veeleisende activiteit ten opzichte van passieve consumptie, vaardigheden gebruikt om waardevolle dingen te produceren in de fysieke wereld en activiteiten zoekt die echte, gestructureerde sociale interacties vereisen.

Newport is ervan overtuigd dat we ‘een volwaardige filosofie van technologiegebruik nodig hebben, geworteld in je diepe waarden, waar wordt je echt warm van, die een duidelijk antwoord geeft op de vraag welke hulpmiddelen je moet gebruiken en hoe je ze moet gebruiken. En die je in staat stellen om efficient en kwaliteitsvol te werken. Negeer dan al die andere technolgie’.

Het is Newport’s bewering dat het controleren van “likes” het nieuwe roken is.

Verslaving wordt gedefinieerd als “een toestand waarin een persoon zich bezighoudt met het gebruik van een stof of gedrag waarvoor de lonende effecten een dwingende reden zijn om herhaaldelijk het gedrag na te streven ondanks nadelige gevolgen.”

Na het doornemen van de relevante psychologieliteratuur en het interviewen van relevante mensen in de technologische wereld, ontdekte auteur Adam Alter dat:

Onze nieuwe technologieën zijn met name geschikt om gedragsverslavingen te bevorderen; en in veel gevallen zijn deze verslavende eigenschappen van nieuwe technologieën zorgvuldig ontworpen ontwerpfuncties. Techbedrijven moedigen gedragsverslaving aan door: Intermitterende positieve versterking; en de drive voor sociale goedkeuring.

Principe # 1: “Digitale minimalisten erkennen dat het overbodig maken van hun tijd en aandacht met te veel apparaten, apps en diensten een algemene negatieve kost creëert die de kleine voordelen die elk afzonderlijk item afzonderlijk biedt, kan overtroeven.”

Principe # 2: “Digitale minimalisten zijn van mening dat het bepalen van een bepaalde technologie iets ondersteunt dat zij waarderen, slechts de eerste stap is. Om het volledige potentieel ervan ten volle te benutten, is het nodig om goed na te denken over hoe zij de technologie zullen gebruiken.”

Principe # 3: “Digitale minimalisten halen veel voldoening uit hun algemene inzet om meer opzettelijk te zijn over hoe ze omgaan met nieuwe technologieën. Deze bron van tevredenheid is onafhankelijk van de specifieke beslissingen die ze nemen en is een van de grootste redenen dat minimalisme de neiging heeft enorm veel betekenis te hebben voor zijn beoefenaars.

Conclusie

Leende het boek uit de bieb. Was er snel doorheen, sprak me niet heel erg aan. Beetje serie open deuren, dat wil zeggen als je al eens had stilgestaan bij hoeveel tijd in je telefoon kruipt, of je stilstond bij hoe irritant het is tussen mensen te zitten en te denken dat je eigenlijk tussen schermen zit. Je krijgt soms meer aandacht als je naast iemand zit en die WhattsApp zend, dan dat je een conversatie voert…. Volg ook mijn cursus rond de ‘aandachtseconomie’.

Lenen, doorbladeren en in praktijk brengen voor het deel dat je aanspreekt.

Rudolph Regter

#studietip #mediawijsheid 

PS die boek is vervolg op het boek Diep Werk. Dat ik ook las, maar geen book review van gemaakt heb, vond het boek iets te algemeen. Boek is wel een hype geweest.

Categories: boekreview, studietip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s