borrel topic

Start-ups mostly doomed

Lees een artikel in de FT van vandaag over ‘Most start-up business are doomed’. ‘The need for more choice or innovation is ultimately marginal’. In 1907 zat een Engelse krant vol met advertenties voor fotocamera’s die gemaakt werden door honderden klein Britse fabrikanten. Niet veel bestaan nog, ondanks dat hun producten goed waren. Het was een vruchtbare tijd voor uitvindingen en entepreneurship, maar er is een limiet aan hoeveel keuzes mensen willen en kunnen maken.

De stelling is: ‘De vraag naar meer keuze of innovatie is aan het eind gezien maar marginaal. Maar accelerators blijven zich profileren en investeerders blijven bezig ze achterna te jagen in de hoop de nieuwe WhatsApp of Uber te vinden.

Het statement is: ‘Accelerators are now ten a penny. They are pursuing start-ups when you would expect start-ups to be competing to be noticed’. –  Luke Heron.

Gary Stewart, director van Founders in Copenhagen, verteld dat als je zo groot bent als Telefonica het moeilijk is agile te zijn, maar als ze een nieuwe innovatie vinden, is dat een nieuwe vorm van inkomsten. Hierbij denk ik aan mijn tijd bij VNU, nu Sanoma, waarbij we nieuwe kleine tijdschriften opkochten om die dan groot te maken.


Assignement

Wat vindt er je van dat Facebook en Apple vaak snel nieuwe apps overnemen en die plaatsen in hun eigen suite aan apps? Veel mensen verwijten dat Chinezen, (hier ook al discussie mogelijk wat mijn betreft) en we doen het zelf ook. Als voorbeeld snapchat zit in FB, controle op tijd, eerst een aparte app, nu onderdeel van IOS. Of Amazon die als ze zien dat een product goed loopt, het zelf gaat maken. Dood dat innovatie? Of juist niet? Hoe staat dat met ‘Economies of scale’. Logisch toch of niet?


ChargedUp website juni 2019

Gary denkt dat de volgende innovaties een kans maken: ChargedUP, mobiele powerbanks voor publieke plekken. Trust Elevate, een online ouderdom verificatie. Stasher, die plek biedt in hotels en winkels om bagage te plaatsen terwijl je aan het winkelen bent. (ha, ha, de zaterdagen dat ik vrienden aan de deur had van mijn huis in hartje stad met hetzelfde verzoek, had geld moeten vragen…) Wat opvallend is schrijft het artikel, is dat deze innovaties niet echt ‘world-changing’ zijn, maar meer gaan over marginale efficiency voordelen. Side note: daarom word ik zelf wat tureluurs van mensen die vinden dat dingen maar ‘disruptive’ moeten zijn. Het meest outdated bullshit bingo woord…

Website Stasher juni 2019

Assignment

Om je firma van goed strategisch advies te voorzien is het wellicht goed te weten op welke plekken mensen en bedrijven naar nieuwe zaken zoeken in jouw branch. Dan krijg je gevoel met waar innovators over aan het nadenken zijn. En kan je daarna nog weer anders nadenken, of besluiten samen te gaan werken, of etc. Wat zijn in jouw branche opkomende innovaties. Weet je de plekken waar die starten, is er koepel van bedrijven die dat initieert of support aan geeft? Zoek uit, vertel de klas.


Kijk uit naar de gesprekken, vanaf september dit jaar gaan we van start, kan niet wachten.

Rudolph Regter

#strategischmanagement #borreltopic #innovatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s