lesidee

Meer dan 60 jaar multi-tasken. Arbeidsvitaminen.

Muziek bij het studeren. Kan het, is het slim, moet het? Het radio programma Arbeidsvitaminen bestaat al meer dan 60 jaar en doet zijn best je niet af te leiden. Want dan gaat je concentratie naar de muziek, het moet blijven gaan naar waar je mee bezig bent. Zoals een chirurg zei: ‘ik luisteren onder het opereren naar muziek, maar niet naar klassieke muziek, want dat ga ik echt luisteren’. Afleiding kan dus voor een deel behulpzaam zijn bij concentratie.

Wat zie je? Over nut en onnut van focus.

Om eens te bekijken: het onderzoek van de Western Washington University en het zien van de clown. En meer recent…en een beetje confronterend, is die van Sandy Hook Promise, je kijkt een film en daarna worden er je vragen gesteld. Geen spoiler hier… maar probeer het eens. Wel zware kost….. (https://www.youtube.com/watch?v=71CQkjuTKLs) Over wat je ziet, buiten waar je naar kijkt. En de concentratie. Als je steeds bezig moet zijn met op te letten, kan je niet leren. Mensen met een PTTS hebben veel moeite met concentreren: alle energie gaat niet meer naar je werkgeheugen. Heb je wel eens geprobeerd een boek te lezen als je bang was? Dat lukt niet. Maar alleen leren kan ook niet. Opnieuw een mooi onderwerpen voor een les en alle reden het leslokaal veilig te maken en rust te brengen. Mijn starten van de les met muziek, is dat wat?

Focus en ikzelf, herken je je?

Met de boeken ‘Concentratie’ van Stefan van der Stigchel en het boek Deepthinking’ deed ik wat onderzoek in de mei vakantie. Concentreren is moeilijk voor me, of makkelijk, alles hangt af in welke tijd je het wil bekijken en beoordelen. Net als Michelangelo die nieuwsgierig was naar alles, en wellicht daarom niets afmaakte, kan ik ook me verliezen in de nieuwsgierigheid naar alles. (wel even blabla die man als voorbeeld te nemen….sorry, komt omdat ik net een boek over hem las) Dat is te zeggen, ik heb alle aandacht, maar voor heel veel onderwerpen. Als je dat combineert op hetzelfde moment is het multi-tasken, als je dat doet op 1 onderwerp is het concentreren… maar tja…. Concentreren op 1 onderwerp voor 2 minuten, noemen we niet concentreren…

Wat is dat slim te doen? Ik denk afhankelijk van wie je bent en wat je wil bereiken…. Wil bereiken wanneer. Al lang ben ik vaak bij gesprekken aan het introduceren dat het gesprek anders zou gaan als we het element tijd erin zouden betrekken. ‘In het licht van de eeuwigheid is alle betrekkelijk’ is zo een uitspraak die het gesprek en denken anders maakt. Of mijn variant ‘in het licht van het nu is alles nu’….. en daarmee erg betrekkelijk voor nu, maar wat voor nut heeft nu voor de toekomst? Je wacht op het rode licht…waarom? Omdat je denkt dat het op groen zal gaan…maar weet je dat zeker? Het is slechts je kansberekening ‘vaak ging na rood het licht op groen’ dat daar aanleiding tot geeft. Maar wellicht valt de elektriciteit uit… of stopt de wereld met draaien, of wil je uitstappen om een vriend te begroeten, ineens is het groen worden niet meer mogelijk of relevant…

Dwaal af

Bovenstaand de tekst is maar weer bewijs dat ik vaak afdwaal. Les is mijn lessen altijd te laten afdwalen, en slechts te zorgen dat ze in een jaar tijd de studenten toch bij de ‘eindtermen’ brengt. Zoals een prof aan Universiteit Leiden me zei: ‘Je hebt zo veel interessants te vertellen uit je verleden, waarom sla je die slides steeds door?’.

Een volgende blog zal over Deeplearning, focus en concentratie gaan. Ga dat aanvullen aan mijn lessen die ik gebruik bij de start van het studie jaar om studenten mee te nemen hoe we samen studeren.

Hoor graag je gedachten! Mail me op rudolph.regter@outlook.com of, beter nog, laten we ons zetten, praten, wat drinken en nieuw materiaal maken voor de mensen om ons heen.

Rudolph Regter

Categories: lesidee