lesidee

Schitterende podcast serie rond A.I.

‘Zelden staan we stil bij het wonderbaarlijke feit dat we ons leven voltooien zonder dat we ooit een echt serieuze fout maken, zoals tijdens het eten een vork in een van onze ogen steken, of per abuis het huis verlaten door het raam in plaats van de deur’. Dat zei de computerwetenschapper Marvin Minsky.

Een prachtige inleiding voor Artificial Intelligence. Lex Fridman is een onderzoekwetenschapper aan het MIT, die werkt aan computervisie en deep-learning in de context van semi-autonome voertuigen en meer in het algemeen menselijke kunstmatige intelligentiesystemen. Hij heeft een schitterende podcast serie die ik graag aanbeveel. Zijn werk richt zich op op leer gebaseerde methoden die gebruik maken van grootschalige, real-world data. Met zijn podcast serie en lessenreeks aan M.I.T, heeft hij op korte termijn een grote groep betrokken gekregen bij dit zeer belangrijke onderwerp.

Van PC bouwen tot mens, tot mens begrijpen via PC’s

We waren aan het proberen om computers na te bouwen, naar hoe wij denken dat wij ineen zitten. Dus we bouwde een soort operating system, vergelijken dat met onze hersenen. En dan stopte we daar code in, een programma en dan ging er iets gebeuren. En die code maakte we dan logisch of zo, noemde dat een algoritme. En ineens kon dat algoritme ook de schuld van dingen krijgen, zoals Facebook het de schuld geeft van veel van wat ze fout doen. 

En dan wilde we nog iets doen met emotie…of die juist uit te berekening halen…. Want emotie was gewoon iets dat je bereken kan. En gezichten herkennen dat programmeren we ook. …. Helaas dat blijkt super moeilijk….raar eigenlijk….een baby van een paar dagen kan het al….

Daar zit een eerste kern van het probleem. De Oostenrijkse computerexpert Hans Moravec was die eerste die het in de gaten had. ‘Het is relatief eenvoudig om computers even intelligent te laten handelen als volwassenen mensen als het gaat om dammen, maar bijna onmogelijk om ze de gave te geven van een eenjarige op het gebied van perceptie en beweging’, zo schreef hij in 1988 in het boek Mind Children. De truck zit bij ons erin, dat we veel complexe taken kunnen uitvoeren zonder bewust na te hoeven denken. Het logisch redeneren vormt slechts de dunste laag van ons denkvermogen, concludeerde Moravec. Je denken en voelen kan niet los van mekaar worden gezien, en zo ziet ons lichaam en geest dat ook niet. In mijn blogs/lessen rond het werk van o.a. Antonio Damasio, hoogleraar neurowetenschap, neurologie en psychologie zal ik daar meer over vertellen.

Podcast aanbevolen!

Is dit een onderwerp dat je, net zoals ik, erg interesseert, dan wil ik je graag de podcast serie van Lex Fridman aanbevelen! Zal in komende blogs er een paar uithalen en die extra onder de aandacht brengen met daarbij de punten die me uit de podcast het meeste aantrokken. Als voorbeeld de podcast met Elon Musk die me leerde dat ze, omdat ze alle auto volgen, ze rond de 50.000 miles aan informatie hebben, terwijl ze maar weinig auto’s op de weg hebben. Maar al die andere auto’s worden niet electronisch gevolgd. Dus Tesla is een enorme voorsprong aan het opbouwen met big data en zo over het rijgedrag, omstandigheden van de weg, invloed van weer etc op het besturen van een auto. Ze hebben 95% van alle auto informatie wereldwijd nu in beheer. Prachtig! Informatie die kan leiden tot volledig automatische auto’s, denk eens in wat dat gaat geven.

Conclusie: volg deze podcast met interviews met zeer invloedrijke mensen en ‘thought leaders’ op het gebied van automatisering en A.I. Met veel te reizen, heb ik het geluk veel te kunnen bijleren/luisteren, en heb vanaf het begin deze podcast serie gevolgd en vrijwel elke cast geluisterd. Sommige waren net iets te technisch voor mijn smaak, zal een selectie maken en daar over verder berichten.

Rudolph Regter

Lex Fridman
voorbeeld van een paar aanbevolen podcasts

Categories: lesidee

Tagged as: