boekreview

Buy-ology. Koopgedrag en kaas niet meer kopen?

Heel lang geleden probeerde mensen zich te onderscheiden voor hun vroomheid, wie het langst in de kerk zat, won. Toen schakelde we over op rijkdom, wie de duurste auto had, die was de beste. Toen gingen zakenmensen lopen met bakstenen, ze noemde die telefoons, dat was stoer! Ik ben nog uit die tijd, en als die telefoon ging, was het erg belangrijk want zo een telefoongesprek koste veel geld. Dus een mobiel die rinkelde was altijd gezeur en je wilde er lang mee rondlopen aan je oor, zo met die draad ertussen, toen stoer, maar dat was enorm duur. Nu onderscheid je je door je glutenintolerantie, je argwaan tegenover graan en tegenwoordig omdat je alles weet over kaas, want die mag je niet meer kopen. Een mooie tijd voor marketing mensen zoals wij!

Het bestuderen van koopgedrag is schitterend, te beginnen bij jezelf, waarom koop je iets, of waarom voel je je zitten in al die fases voor je uiteindelijke koop. Je kan jezelf als proefpersoon nemen, daarom is dit vak zou leuk om te doen, al het materiaal heb je altijd bij je. Zo leer je wat in actie te zetten of te laten zien, horen, voelen om mensen iets te verkopen. Zoals Seth Godin zegt zijn marketing mensen nu voornamelijk verander agents: we willen iets veranderen. Dat kan dus ook voor goede zaken, zoals ik vertel in mijn lessen aan studenten van Marketing of Social Business.

Ook handig om het omgekeerde te bestuderen: zoals een student vorige week zei dat hij graag verlost wil zijn van al die reclame en beïnvloeding. En een week later dacht die dat de beste methode daarvoor was te weten wat die reclame met je probeert te doen. Want reclame loos zijn dat gaat niet, zeker niet als ook onder reclame valt die man of vrouw die jou probeert te versieren. Of die appel die zo mooi aan de boom hangt en je lokt om opgegeten te worden. Allemaal natuurlijk… toch? En natuur is goed… toch?

Het boek Buy-ology van Martin Lindstrom is van 2008, dus al bijna tien jaar oud. Het viel uit de boekenkast en heb het nog eens herlezen, wel in een speedlezen manier. Blijkt dat het boek toch nog genoeg punten heeft die het ook vandaag nog een leesbaar boek maken. Punten als subliminale reclame, bijgeloof en de rituelen waarin we kopen. Of de verkoop aan zintuigen, neuromarketing. Ga eens zien welke elementen ik er van in de lessen kan verwerken. Zeker die van de organisatie Commercial Alert die het Amerikaanse Congres had verzocht om neuromarketing te verbieden. Of dat het ongeluksgetal in Aziatische culturen het getal vier is. Daar dus geen hotels met een 4e verdieping of 44e….. Het is zelfs bewezen in onderzoek dat hartaanvallen onder Amerikanen van Chinese afkomst iedere 4e van de maand piekt met 13 procent meer dan het gemiddelde…. tja…. (blz 91) Of wat is de geur die iedereen herkent, maar vele niet meer de firma die het maakt weten te noemen? (babypoeder)

Het boek zal ook weer terugkomen in de lessen die ik aan het maken ben rond Thick Data, zie daarover een toekomstige blog, die over de inzichten gaat van Christian Madsbjerg, de oprichter van ReD Associates.

Maar wat ik maar wilde laten weten is dat er een mooie tijd aankomt met terrasjes en studenten en het mooie onderwerp koopgedrag, in al zijn vormen en plekken.

Rudolph Regter

Categories: boekreview