besluitvorming

ICT.. verplichte kost voor iedere manager.. zou je denken.

Afstand tussen mensen, tussen hun behoefte en invulling ervan… nu digitaal berekend en dus geeft Bol.com je tips geeft ‘pietje puk las ook xyz’. En hoe je newsfeed zich vulde gaat ook zo…. Super stuff voor marketing mensen.

Het boek is geschreven door Dr. Maurits Kaptein, die bijzonder hoogleraar Data Science en Health is aan de Jheronimus Acadamy of Data Science en de Universiteit van Tilburg. Sterk boek, goed geschreven in heldere taal en praktisch inzichten.

De flap schrijft:een manger die geen verstand heeft van financieen moet een MBA doen, krijgt een cursus of wordt ontslagen. Heb je geen verstand van ICT, websites of apps, kan hij het afdoen met ‘daar gaat ICT over’. En dat is gek, want nog even en dan is elk bedrijf een techbedrijf en kan geen leider het zich nog veroorloven om de digitale technologie niet te begrijpen.

Ben ik het vol mee eens. Dus daarom met plezier de minor Digital Transformatie gemaakt en gegeven twee jaar geleden en nu actie met lessen rond Voice als een platform, A.I. en zo meer.

Veel sterke en leerzamen punten in het boek. 

De collaborative filtering-algoritmes, daar gaan we het in mijn lessen rond Artificiele Intell ook over hebben. Hoe een computer systeem uitzoekt welke verbanden er zijn tussen mensen en hun voorkeur.

Ook mooi de logica van de Bayesiaanse opvatting. Dat onzekerheid is terug te brengen in 1 en 0. Die is wat anders dan die van de frequentist. Meer daarover in de lessen.

Ook het leren van computers door ervaring. Prachtig is het voorbeeld van een maand geleden van IBM ‘debater’, een computer die in een debat met een mens goede argumenten naar voren brengt en zelfs weet politiek te antwoorden. 

IBM Watson heeft daar een sterke podcast serie over die ik luisterde en erg kan aanbevelen.

Advies: kopen en bestuderen.

Rudolph Regter

Hallo wereld, Hallo Computer.

Categories: besluitvorming, boekreview

Tagged as: ,