update

Start van nieuw studie jaar en de Vooruitgang

Plaatje - Bij blog over start studiejaar

Maandag de 3e september 2018 start weer een nieuw studiejaar. En opnieuw zullen er weer studenten en docenten last hebben van dat het allemaal nieuw is, en er weerstand zijn voor verandering. Laten we dat eens onder de loep nemen!

 

IN de 16de eeuw, werd hout schaars en duur in Londen waardoor er steenkool uit de mijnen werd gestookt. De huEn op izen stonden blauw van de rook. Overal in de rijkste stad van de wereld hing er rook. Het drong door tot huizen, in de kerken was de priester onzichtbaar en onhoorbaar omdat iedereen de hele tijd zat te hoesten. Schoorstenen werden aangelegd. Vanwege brandgevaar moesten die worden schoon gemaakt. Jongens van vijf, zes jaar oud verdiende wat geld door erdoorheen te kruipen, naakt, fungerende als levende bezem.

Kolen werd gezien als de ‘uitwerpselen van de duivel;. De eerste stoomlocomotief werd begin 1800 bekogeld met rotte eieren door koetsiers die vreesde voor hun werk.

 

Op walvissen werd druk gejaagd om het vet onder hun huid te schrapen voor olielampen. Het einde van de jacht kwam dankzij een nieuwe toepassing van aardgas, anders hadden we nu geen walvissen meer gehad….

 

Vele voorbeelden zijn er verder te vinden. Laten we nu ons maar druk maken over het verlies van banen door de zelfstuderende auto’s en over zonne-energie. Of hadden we daar al een variant van gehad?

 

Vol vrolijkheid zal ik maandag de 3e starten met mijn lessen om nieuwe jongeren het avontuur te laten beleven en daar midden in te gaan staan, met wat wijsheid die ze samen met mijn hebben gemaakt.

 

Rudolph Regter

 

 

Categories: update