boekreview

Leven met Sensaties, boekreview

Leven met Sensaties, begrijp je zintuigen is een boek van Winnie Dunn een autoriteit op het gebied van sensorische informatieverwerking. Ik ging het boek lezen om wat meer te snappen van input, procesgang en output bij mensen. En als mensen niet goed de procesgang kunnen sturen, door ADHD, onvolledig zelfregulatie, etc, hoe en wat kan je dan doen met de input.

Las al veel over dat de input, bijvoorbeeld ook bij wilskracht, belangrijk is. Wilskracht is als een spier zegt men, die je moet trainen, maar die ook moe kan worden. Het beroemde experiment met marshmallows, is daar een goed voorbeeld van. Of die president die alleen maar witte overhemden heeft, hoeft die in de ochtend geen energie te stoppen in kiezen van welk kleur shirt, de rest van de dag moet hij al zoveel keuzes maken… Dus je sensorische input verminderen is soms slim.

Het boek gebruik een tabel en gaat daar verder op in en geeft tips voor dagelijks gebruik. De tabel is redelijk simpel: je hebt mensen die niet snel iets opmerken, die hebben een hoge neurologische drempel, en mensen die gevoeliger zijn, die hebben een lage drempel. Die zet je op de Y as. Dan op de X as wat mensen doen aan zelfregulatie, is men Passief of Actief.

Zo krijg je een staatje als volgt:

Passief                       Actief

Hoge drempel     Toeschouwer           Zoeker

Lage drempel      Sensor                       Vermijder

Een handige tabel, zoek er de testen bij die je helpen te ontdekken wat je bent en je kan wat aan de slag met jezelf. Zoek die testen op zoekwoorden als: Adolescent/Adult Sensory Profile (AASP, Brown en Dunn 2002) Of voor jongen kinderen: Infant/Toddler Sensory Profile, ITSP) Die zijn ook in het Nederlands vertaald en de SP is ook Nederland genormeerd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (SP-NL) Zie ook eventueel en http://www.pearsonclinical.nl.

Voor meer informatie, lees het boek of vraag me er naar.

Rudolph Regter

Boek - Leven met sensaties

Categories: boekreview, tips, zelfregulatie