boekreview

Memories schrijven – boek review

Verzamel al vele jaren biografieën van uiteenlopende mensen. Ooit gestart met die van Biko, Flaubert, Andy Warhol en zo verder. Tegenwoordig luister ik ook naar voorgelezen biografieën, bijvoorbeeld die van president Bill Clinton, die het boek zelf heeft ingesproken. Kan ik je aanraden als je eens lang in het vliegtuig zit of in de auto.

 

Met het verzamelen dacht ik ooit eens mijn eigen herinneringen op te gaan schrijven. Het is leuk studenten daar meer lastig te vallen en ooit in het bejaardentehuis mijn omgeving, maar waarom dat niet voor te zijn? Dus leende uit de bieb het boek ‘Memoires schrijven’ van Mary Karr. Dit boek stond wekenlang op de top 10 van de New York Times – bestsellerlijst. En zoals je straks gaat lezen, vraag ik me af waarom….

 

Helaas, het boek valt me tegen. Het is te algemeen met naar mijn smaak te weinig concrete tips. Wat wel aardig is het deel waarin ze het boek Dispatches van Michael Herr bespreekt. Dat boek hangt wat aan tegen de andere bekende uit de Vietnam periode, Catch 22 van Joseph Heller. Ze loopt zin voor zin een deel van het boek door en dat is erg verhelderend. Zo start het boek met de zin ‘Er hing een kaart van Vietnam aan de muur van mijn appartement in Saigon. Een begin met een tastbaar voorwerk, een klein haast saai detail, niet een grote meeslepende zin. En zo werkt ze een paar zinnen door. Iets wat ik me voorneem eens met de boeken van de Russische schrijvers die ik verzamel te gaan doen.

 

Dus moraal van het verhaal: leen het boek, scan het snel door, maar verwacht er geen berg aan adviezen uit.

 

Rudolph Regter

 

Boek - Memoires schrijven

Categories: boekreview