boekreview

Boek review ‘Connected!’ een must read

Connected!

 

Dit is eens zo een boek dat ik je erg aanraad te lezen als je, net zoals ik, geïntrigeerd bent door wat en hoe en waarom etc mensen samenbrengt.

 

Het boek is geschreven door Nicholas A. Christakis die als hoogleraar is verbonden aan Harvard. Door het weekblad Time uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld. En James H. Fowler van de Universiteit van Californie.

 

Kern van het boek lees je op de achterflap: ‘Dit boek maakt korte metten met de notie van individualiteit en geeft een nieuw, revolutionair paradigma: dat wij, net als een school vissen die tegelijkertijd van richting verandert, onbewust geleid worden door de mensen om ons heen. Dit inzicht kom je ook tegen in mijn boek review van ‘Zwerm intelligentie’ van Len Fisher, een boek dat ik aanvulde en waar ik een lesprogramma rond aan het maken ben.

Vond wat opmerkelijkheden en punten die ik verder ga bestuderen. Lees ze hieronder.

  • Netwerkvormen kunnen zijn: Niet-verbonden groepen, Emmerketting, Telefoonpriamide, Militaire secties.
  • Normen kunnen zich ook verspreiden als ze geen invloed hebben op iemands gedrag. Sommige mensen kunnen dragers van een idee zijn zonder zelf het gedrag te vertonen dat met dat idee samenhangt.
  • De website ‘Where is George’, volgt dollar bankbiljetten. Iedereen kan meedoen. Er zijn al 133 miljoen biljetten getraceerd. Maar 11% van de bankbiljetten bereikt twee of meer mensen. Het verspreiden van dollarbiljetten via netwerken van financieel contact lijkt op de verspreiding van geslachtsziekten via netwerken van seksueel contact.
  • De sprongen volgen een wiskundig patroon, de Levy flight genoemd, naar de Franse wiskundige Paul Pierre Levey.
  • De gedachten van Diffusion of Innovation van de socioloog Everett Rogers die beschreef technologie in een netwerk als een druppel blauwe verf in een glas water
  • Aan het eind van het boek nog een erg interessant onderzoek. Dat van Brian Uzzi. Die nam citaten als maatstaf van het ‘beste’ wetenschappelijk werk. Uzzi verzamelde data inzake 21 miljoen wetenschappelijke artikelen die tussen 1945 en 2005 wereldwijd waren gepubliceerd en nog eens 1,9 miljoen patentaanvragen uit een periode van vijftien jaar.  Conclusie: er is een verband tussen bepaalde netwerkvormen. Moeilijk is het te zeggen of mensen anders gaan samenwerken afhankelijk van de netwerkvorm.

 

 

Tot slot

Heb maar een paar punten die opmerkelijk waren in deze blog overgenomen. Er staat gewoon teveel in met een samenhang die moeilijk in een paar woorden te plaatsen is. Dus: lenen dit boek!

 

 

Rudolph Regter

 

 

Scan - Boek Connected!     Scan - Boek Connected! 2

Christakis, N. A., & Fowler, J. H. (2010). Connected!. Amsterdam: Uitgeverij Balans.

 

 

 

 

 

Categories: boekreview, onderwijskunde

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s