boekreview

Opvoeding in drie denkers met denkers toelichting.

Ik ben ook een mens

door Joop Berding

 

Grappig wel, dat ik in mijn bibliotheek in Antwerpen een boek leende, dat van de hand van een collega van de Hogeschool Rotterdam komt. Joop Berding werkt als docent en onderzoeker bij het Instituut voor Sociale Opleiding en het Kennis centrum Talentonwikkeling en schreef dit boek, dat hij een bundel noemt, met teksten over Korczak, Dewey en Arendt.

 

Kan het boek van harte aanbevelen voor iedereen die de stromingen met een persoonlijke toelichting wil lezen en zo verder aan het denken gezet wil worden.

 

Ik neem een deeltje uit het boek dat me het meeste aansprak, van bladzijde 207:

Quote: Wanneer het kind zich aan de orde onttrekt, staan de opvoeder verschillende mogelijkheden ter beschikking: de weg van de macht (die soms uitmondt in geweld) of de weg van het vertrouwen en het ‘zachtjes’ blijven volhouden. De eerste is de snelste en op korte termijn de meest effectieve. Toch kies ik, net als de denkers in deze bundel, voor de tweede manier. Een respectvolle omgang met kinderen die, om het met Langeveld te  zeggen, ‘zelf ook iemand willen zijn’, die ‘eisen en voorwaarden stellen en het recht hebben een voorbehoud te maken’, zoals Korczak schrijft, vraagt van de opvoeder eindeloos opnieuw beginnen.

Unquote

Eindeloos opnieuw beginnen. Is moeilijk. En makkelijk als je onvoorwaardelijke liefde voelt, zeg ik uit ervaring als pleegvader van kinderen.

…wandel nu naar de bieb om het boek terug te brengen.

 

Rudolph Regter

 

 

Ik ben ook een mens

 

 

 

Categories: boekreview, didactiek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s