boekreview

Zieke mensen zijn actiever. Ideeënstromen met Sociale Big Data.

Boek review. Super interessant dit boek en ga ik delen van gebruiken. Een paar aardigheden hieronder.

 

De schrijver was het wetenschappelijk hoofd van het Media Lab van de MIT.  Het beschrijft de zaken in een relatief nieuw vakgebied ‘sociale fysica’.

Sociale fysica is een kwantitatieve sociale wetenschap die betrouwbare, wiskundige verbanden beschrijft tussen informatie en ideeënstromen aan de ene en het gedrag van mensen aan de andere kant. De belangrijkste inzichten die de sociale fysica heeft opgeleverd, hebben allemaal te maken met de ideeënstroom tussen mensen. Deze ideeënstroom kan uiteraard worden waargenomen in het patroon van telefoontjes of van berichten op sociale media. Maar ook door te bepalen hoeveel tijd mensen met elkaar doorbrengen, of ze naar dezelfde plaatsen gaan en vergelijkbare ervaringen hebben.

 

Kennis van ideeënstromen is dus uiterste belangrijk voor een begrip van de samenleving, niet alleen omdat tijdige informatie essentieel is voor efficiënte systemen, maar vooral ook omdat de verspreiding en het combineren van nieuwe ideeën uiteindelijk leiden tot gedragsverandering en innovatie.

 

(zie ook reality mining. Volgens het tijdschrift MIT Technology Review is dit een van de tien technologieën die de wereld zullen veranderen)

 

‘Als er veel interactie is tussen iemand die een bepaalde vorm van gedrag vertroont (het rolmodel) en een nieuw persoon, en als die nieuwe persoon ontvankelijk is, dan zal dit nieuwe idee waarschijnlijk wortel schieten en het gedrag van de nieuwe persoon zal veranderen. …een open deur… en daarmee zo onderbouwende het belang van analyse en gebruik van ideeënstromen. >> hoe dit in te zetten bij Marketing of Social Business?

 

 

Sociaal leren.

Als iemand anders de tijd en moeite heeft genomen om een nuttige handelwijze te leren, dan is het eenvoudiger om hem na te volgen dan het wiel opnieuw uit te vinden. Dus jij leest de handleiding niet meer, maar volgt iemand die het al kan.

 

….maar mensen willen meer van een bepaalde groep van gelijken leren, dat wil zeggen beter bij de groep willen passen. >> wat voor gevaren zitten hier in?

 

Het boek schrijft: ‘je kunt jezelf leren een charismatische bruggenbouwer te zijn, charismatische bruggenbouwers worden gemaakt, niet geboren. >> iets voor overleg in de lessen.

 

Wat kan je er praktische mee?

Als iemand ziek is, blijkt uit analyse, gaat die meer ander mensen opzoeken dan gebruikelijk. Je zou kunnen zeggen dat het ziektevirus dat nodig heeft en aanzet om nog meer virus te kunnen verspreiden. Of zit hier iets anders in? >> gesprek en we gaan hier meer voorbeelden bij zetten en zien hoe we dit in de praktijk in NL kunnen toepassen.

 

Ga proberen contact te krijgen met Alex Pentland, de professor aan MIT die dit boek schreef en proberen aan skype les te maken. Verder meer in de lessen vanaf september. Van toepassing bij Digital Economy/transformation als Social Enterepreurschip als City Marketing, etc.

Rudolph Regter

 

 

P.S. ook bij Tomorrowland zet men dit in: door de polsbandjes weten ze perfect welke bezoeker wat consumeert en hoe en met wie hij beweegt.

 

Boek - Sociale Big data

Categories: boekreview

Tagged as: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s