levenTip

Even trots mag ook

Bijna. Bijna. Bijna is het vakantie. Beter dat vaak aan te kondigen en stiekem te doen alsof je vakantie al twee dagen eerder is. Want altijd op de laatste dag moeten er heel veel dingen nog ondertekend worden en besloten.

Leestijd: 2 minuten. Nut: suggestie voor creëren momentum voor team gevoel.

Vier je successen, dat geeft motivatie

Iedere manager met budget verantwoordelijkheid en/of mensen in zijn team zal herkennen dat de laatste dag altijd de meest hectische is. Of je nu zegt dat het vrijdag of woensdag is. Er moet altijd nog van alles spoed, spoed, nog gebeuren… lijstjes hier, lijstjes daar… Maar dan is het ook gedaan daarna. Luiken dicht.

Al sinds vele jaren neem ik de firma in die gedachte mee, deels door de ‘laatste werkvrijdag’ van het jaar te vieren, vaak in de tweede week van december, goed op tijd. In de ochtend ruimen mensen hun bureau op, de afdeling ziet er netjes uit, files zijn opgeborgen en ook fysiek is het schoon. Dat geeft voldoening voor mensen, met een opgeruimd gevoel de vakantie dagen ingaan.

Neem de moeite van een handgeschreven briefje

Het blijft een klassieker, een handgeschreven briefje. Het is even werk, maar geeft meer voldoening dan een schouderklopje. (die je nu niet mag geven)

Nog leuker is het, en veel meer werk, om een persoonlijk cadeautje met brief te maken. 

Wat voor berichten zijn dan leuk? 

Ik maak er een paar in de ‘Als je x doet, vindt ik y’.

  • ‘Als je langer blijft om een klant te helpen, dan doet me dat plezier.’
  • ‘Toen je aan je collega dacht toen die ziek was, vond ik dat erg tof van je.’
  • ‘In de vaart waarin je dat project afhandelde, zo gaan we het halen, fijn.’
  • ‘Ik zie je bureau steeds opgeruimd, dat is fijn, want komt georganiseerd over en daar hou ik van.’
  • ‘In zomer nam je eens ijsjes mee, dat was een sterke actie van je, daar wil ik je toch nog eens voor bedanken.’

Welke schrijf jij voor je collega’s?

Niet schrijven? Dan bellen, dat is beter dan video of chat

Recent onderzoek toont aan dat mensen liever je stem horen dan een tekst bericht. Sinds alle onlineactiviteit deed men onderzoek naar de beleving daarvan. En wat bleek dat ook in een Teams of Zoom meeting is het prima om het beeld uit te zetten, mensen blijken het meer te waarderen, er meer plezier aan te beleven en het persoonlijker te vinden als ze je horen. Dus even weer ouderwets telefoneren!

Mijn zoete herinneringen van de laatste werkvrijdag…

Graag mocht ik dan al zo rond elf uur weg zijn en mijn mensen ontvangen zo rond halfeen in de middag in een restaurant waar alles al klaar stond. Tafels gedekt, bergje pakjes zichtbaar in de hoek met handgeschreven berichtjes en flessen op tafel reeds geopend. Dan geen speeches of heel kort om te vieren dat we alle doelen gehaald hadden. Een spelletje rond goede voornemens nog misschien dan vooral veel plezier maken met dansmuziek en rond vijf uur al erg moe zijn.

Ik kan me daarvan vele momenten herinneren, jaren aan een stuk met steeds verschillende mensen, want tja ik wissel nog weleens van werkkring. Het moeilijkste was vaak om en restaurant te vinden dat tussen de middag ruime en goed warm eten wilde serveren.

Wat momenten uit mijn verleden

Een moment in Zeeland waar we een café hadden afgehuurd, het hele café. En naast het café zat een restaurant aan de haven, dus dat kwam mooi uit om daarna te belanden. Dat werd georganiseerd door de perfect Adela, die alles kon regelen met creativiteit en daadkracht.

In Amsterdam een restaurant geheel bevolken op de Spuistraat en daar de hele middag zijn gevolgd door een kroegentocht en nachtelijk disco bezoek.

Of het eten overslaan die vrijdag, en met de troep uit Antwerpen een boottocht doen op de grachten van Amsterdam in een afgehuurde sloep en dan swieren door de stad.

In Antwerpen mijn eigen kroeg open hebben en iedereen gratis laten drinken en dan dansen op de cruise boot die aan de overkant lag.

Of nu dit jaar, 2021, voor de lunch een afhaal koffie doen met een goede vriend, dan wat schrijven in de bieb, zwerver tocht doen (van avond winkel tot avond winkel, drinkende op straat) en dan mogelijk nog iemand spreken die dit jaar een mooie job gestart is. En dan zwalkend naar huis fietsen met een te grote sigaar in mijn mond.

Maak volgend jaar succesvol door nu even trots te zijn!

Neem ook even de tijd voor je zelf voor de drukte van Kerst begint. Met een pennetje en boekje en wandel wat rond of hang in de bank en schrijf eens 3 dingen op die dit jaar toch weer een goed jaar hebben gemaakt. Het zal je volgend jaar helpen dit te doen want geeft je wat zelfvertrouwen en compassie met jezelf. Vaak ben je strenger voor jezelf dan voor anderen, dat even niet doen is goed.

Rudolph

#diptip #leventip

Categories: levenTip

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s