marketing

Marketing in Corona tijden – deel1

Het was, ‘de wereld is één markt’, nu is het

‘de wereld is één disruptie’.

Na de crisis in 2008 kwamen twee bedrijven op die nu groot zijn, Airbnb en Uber. Die twee vonden manieren uit om disruptief te zijn en de oude business modellen te veranderen door alledaagse mensen een nieuwe inkomsten bron te geven en een creatieve nieuwe plek te maken voor werk. Toen was het de tijd van grote kosten reducties, cashflows droogde op en veel mensen werden werkloos.

Ook nu zou je nu van leiders en marketeers verwachten het verschil te kunnen maken. Hieronder wat vragen die marketing mensen zich nu kunnen stellen en hoe ze hun firma kunnen helpen.

Leestijd: 3 minuten. Take away: nu ook tijden voor creativiteit.

Wat kan je nu (al) doen?

Je product anders inzetten.

Hier in Antwerpen is een brouwer van bier en wisky bezig met desinfecterende alcohol te stoken omdat er een tekort is daaraan. Dit zal zijn merknaam de komende jaren positief helpen in de gedachten van potentiele klanten. Ook LVMH, de grote multinational van merken zoals Dior en Givency zijn gestart met de productie hiervan.

Nima onderzoek. In een onderzoek van het Nima onder marketing mensen zegt 1/3 dat men aanpassingen heeft doorgevoerd in hun producten. Een kwart zegt hun product minder vaak te kunnen leveren, een klein deel, 7% zegt dat er een toegenomen vraag is naar hun producten.

? Dus hoe kan jij jouw product, jouw organisatie anders gaan inzetten?

Boeken
Boeken als chat onderwerp.

Andere prijs?

Als er een marktwerking is zou er iets met prijs gedaan moeten worden, toch? Ik zag in Belgie de diesel op een all time low staan…. Maar volgens de enquete van Nima zegt 85% van de bedrijven dat hun tarieven gelijk zijn gebleven.

? Wat betekend dat voor jouw firma?

Support aan personeel, je interne promotor.

Ook zijn bedrijven zich ineens laten zien als wel of niet vriendelijk naar personeel. Levi’s, Apple en anderen laten hun personeel weten dat ze zullen worden doorbetaald, niet erg gebruikelijk in Amerika… Een uitzondering daarop las ik is Richard Branson die vraagt of zijn werknemers zelfstandig acht (8) weken onbetaald verlof nemen….! Hij bezit zelf 3 biljoen, zou hem slechts 1% daarvan kosten om al zijn medewerkers een redelijk leven te geven en door te betalen in deze moeilijke tijd.

? Wat voor spanning zit er op de mission, vision en values van Virgin en deze actie. En hoe doen jullie dat?

Blabla
ja, ja…. blabla…..

Marketing budget over

Budget over. Ineens hebben die advertenties geen nut meer. Het bewerken van klanten zal nu anders moeten. Wat ga je doen? Meer inzetten op de langere termijn? Op op het uitbreiden van je contact kanalen? In de Nima enquete zegt een kwart campagnes te hebben uitgesteld en 10% heeft het budget al naar beneden bijgesteld.

Anders meten. De budgetten gingen steeds meer naar kanalen waar je het effect van kon meten. Een billboard campagne is niet goed te meten, een online campagne wel. Daarvan zie je elke minuut hoeveel views je hebt en wie in jouw sales funnel stapt. In deze tijden zijn die cijfers nog wel belangrijk, maar hebben geen relatie meer met het verleden, hoe ga je ze waarderen en welke doelen ga je zetten?

Inzet voor straks. En zijn budgetten wel over? Of zijn die het eerste dat geschrapt is zoals dat meestal gebeurd. En dan de mooie paradox, dat als het goed gaat je adverteert, als het slecht gaat bezuinig je daarop. En net dan heb je meer promotie nodig. Dat is nu ook zo, in deze tijden zijn er veel merken ineens niet mee zichtbaar, omdat ze niet weten wat te doen. Nu is de tijd strategie te maken en deze fase door te komen met een voorsprong. Er zal een moment komen dat deze virus terug gebracht is in omvang en mensen weer de straat op gaan. Hoe ga je dan het onderscheidt maken?

Lokale firma’s

Brouwerij

Lokale brouwerij, Seef bier, brengt nu mijn topbier voor de deur, de eigenaren doen dat zelf en zijn er vorige week mee begonnen.

De winkel om de hoek zou nu zijn voordelen moeten kunnen uitspelen. Tot voor kort waren de mondiale afhankelijkheden van productie en levering niet zo iets waar je mee bezig was. Aardbeien at je het hele jaar door, je garnalen waren goedkoop want gepeld in Afrika. Dat zal niet meer zo zijn. De grenzen waren er niet meer, nu weer wel. Transport was wel niet duurzaam, maar we lieten de vrachtwagens wel gewoon rijden…., nu gaat dat veel moeilijker. De afhankelijkheden waren enorm. Zo las ik dat we in Nederland schuifdaken maken voor Duitse auto’s en die worden geëxporteerd naar China. Dus daar rijden straks minder auto’s met open daken…… We zijn gewoon aan lange aanvoerlijnen van grondstoffen of half fabricaten en opgeknipte bedrijven in de bedrijfskolom, maar dat zal niet meer zo zijn.

Hier kan de kracht van lokale productie en levering gaan werken.

Afsluitend.

Moeilijke tijden leven we in. Zou het iedereen die met marketing bezig is willen zeggen niet te vertragen, maar nu ook rond te kijken en in te zoomen op waar jij het verschil kan maken.

Meer de komende weken.

Rudolph

Flexibus
Flixbus met ook een leuke mail om zijn merk warm te houden.
Samen
Bal voor het doel….

Categories: marketing