consultancy Skills

Vaardig en betaalt dat wat?

Die sportschoenen waren zijn geld waard, want goed plastic en nette veters. En dat pak appelsap dat je per liter voor 0,52 euro kan kopen, of voor 3,84 euro…waarom neem je welk pak? Weet je hoe jouw leidinggevende daar over denkt als die jou inkoopt? Lees verder om wat inzicht te krijgen.

De tijd dat je betaalde voor wat de kostprijs was is al lang voorbij. De kostprijs van grond, arbeid en kapitaal heeft steeds minder te maken met een logica. Hoe zit dat inderdaad met de kosten van arbeid? Is dat de inzet van mensen hun levenstijd, of gewoon vraag en aanbod?

Wat ben ik waard voor de firma?

Er zijn verschillende methode om een waardering stelsel voor werk te bedenken. Die compensatie is niet alleen je salaris, maar ook alle andere zaken die je werkgever je in ruil voor jouw werk geeft. De firma Hays heeft daar ideeën over, als sinds vroegere jaren. Deze blog geeft dat een toelichting op en verwijs je naar een pagina voor als je verdere details wil weten.

Waar is de kern van de methode?

Dat je wordt gecompenseerd naar ratio van drie zaken:

1) De knowhow: alle soorten vaardigheden, kennis, ervaring, opleiding en speciale training vereist voor de taak die jij moet hebben om de taak goed uit te voeren.

2) Probleemoplossing: het niveau of de mate van conceptuele vaardigheid in termen van initiatie, creativiteit en analyse die jij kan toepassen, of moet kunnen toepassen om je werk optimaal te doen. Het toont de manier om soorten kennis in te zetten om een probleem aan te pakken en op te lossen.

3) Verantwoordelijkheid: het niveau of de mate van verantwoordelijkheid voor de uitgevoerde taak. In hoeverre zijn de genomen beslissingen geschikt en belangrijk om de beoogde doelen te bereiken. En welke impact hebben die beslissingen van je op de organisatie.

Schijf dit eens op, en bedenk wat jij dan waard bent voor de firma en hoe zich dat verhoud tot je collega’s. En ga dan je evaluatie of beoordeling gesprek in.

Tip

Heb je nog wat tijd, dan zou ik je adviseren deze link te volgen waar ik wat meer detail geef over de methode en je meer argumenten in handen geef om goed voor jezelf op te komen tijdens salaris onderhandelingen. En besef, het zijn vaak anderen die jou beter kunnen verkopen dan jij jezelf. Dus vraag hulp in je argumenten. Graag help ik je ook om mijn leuze ‘het beste in mensen naar boven halen’ ook concreet te maken.

Tot sprekens!

Rudolph

Wat zou je kunnen bijhouden?

Know-How

– Wat weet ik, heb ik diploma’s in, ervaring in.

– Hoe verschilt dat in vergelijking met iemand die lager in de hierargie werkt?

– Wat moet ik doen om op een ‘hoger’ kennis niveau te komen?

Probleemoplossing

– Hoeveel sterke STARS kan ik opnoemen.

– En als ik naar de piramide van Miller kijk, op welke niveaus ben ik actief en kan ik bewijzen?

Verantwoording

– Mijn verantwoordelijkheid voor een budget is Euro xyz. En dat xyz% van de winst. En dat is een groot/middel/kleine bijdrage van het totaal.

– Ik geef leiding aan xyz mensen van xyz niveau. En een laag boven of onder me is dat xyz.

– En bij foute beslissingen heeft dat een heel grote/grote/kleine/geen invloed op het resultaat van de firma.

Extra omstandigheden

– xyz

Photo by Kristijan Arsov on Unsplash

#hrm #hays

Categories: consultancy Skills