RR's historie

Hoe studie super leuk kan zijn

Kennis is een constructie die je maakt door gesprek. Zo zegt de beroemde onderwijskundige Vygosky. Dus al pratend door Antwerpen lopen geheel in lijn met de theorie.

Gisteren een uniek fijne dag met studenten in Antwerpen. Met een groep van zeven deden we mijn programma. Door de diamant buurt, langs de winkels waarvan we ons afvroegen hoe die geld verdienen. Veel klanten zijn er niet te zien, de etalages staan vol met ringen en andere sieraden.. wat keuzestress overkill. De buurt zelf is erg saai en we zeiden tegen mekaar dat het leuk is er eens te zijn, dat ik de volgende keer wat leeswerk vooraf zal zenden die wat meer context geeft aan de buurt. Deze wijk ligt net wat buiten de normale wandelroute van toeristen, dus men vond het leuk er te zijn geweest.

Dan rustig doorgewandeld naar de Universiteit van Antwerpen om binnen te gaan in de Prinsenstraat waar de stadscampus is en de plek waar Rudolph veel zit te studeren. We lopen door de oude gebouwen met een hoog statigheid gehalte. En dan door naar een nieuwbouw deel, waar gek genoeg ook een sporthal in zit. Allemaal beton. Erg saai. Dan wat eten in de refter van de Universiteit. Rudolph verteld iets over hoe managers en HR-afdelingen deze periode naar beoordelingsgesprekken kijken. We overlopen het 9grid en de logica erachter en hoe ‘situationeel leiderschap’ ineensteekt. We spreken er over het dat goed is inzicht te hebben in die processen om goed voor jezelf als medewerker te zorgen. Je hebt verwachtingen van je werkgever, wil misschien meer salaris of andere rol en dan is het verstandig dit vaak en ruim op tijd kenbaar te maken. En we maken een start met het werkboekje ‘Dominate 2020’ en kijken als eerste naar wat je op dit moment irriteert. Dat kan soms een drijfveer zijn te veranderen.

https://www.gva.be/cnt/dmf20191017_04669023/uitbater-beestenbos-opent-koffiebar-st-simonne-op-sint-andriesplaats-dit-plein-zuigt-je-helemaal-op

Dan lopen we naar het Andrieskwartier, de buurt met nog volkshuisvesting flats, iets wat niet veel in Belgie is. De meeste woningen hier zijn prive eigendom. We gaan even in een zaakje op het Andriesplein zitten en drinken wat. Het is een nieuwe plek, trendy als we zijn…

Dan lopen we naar De Colvenier en laten ons verbazen in de kelder over de ruimte en de dure flessen wijn die op de menu kaart staan. Zelfs een van Euro 30.000…. We worden getracteerd op een glas witte wijn en klein hapje. We horen de verhalen van Michiel over de vroegere jaren toen uit eten gaan nog ruim en overdadig was…. We maken wat plannen over hoe je de Colvenier verder zou kunnen inzetten en denken aan team events met workshops. Dat de Colvenier wellicht niet erg bekend is bij toeristen is ook wel ok, het mag ook wat exclusief blijven. De tafels staan wel erg op mekaar is het commentaar. Maar alles bijeen erg sjiek en van klasse.

De gang naar ‘de Ware Jacob’ was daarna even fris, en maakte ons weer wakker. Het cafe is een echt klassieker in Antwerpen en we deden daar de ‘roadblock’ analyse. Wellicht moeten we die in het nieuwe jaar nog eens doen, want naar ik denk hadden we het met name gezellig met gesprekken over werk en prive leven en wat studiewerk niet meer nodig. 

Cafe de Muze
Cafe de Muze

Dan De Muze bezocht een bekend Jazz cafe waar een goede sfeer hangt. Jan, een bekende van Rudolph, zat aan een grote tafel en we konden daar met acht mooi aan zitten Een koffie, thee, pinten en wat wijn deden de eetlust opwekken en na een tijdje zetten we ons naar de 7 Schaken. Helaas dat restaurant was geheel afgehuurd, daar konden we niet terecht. Wat achteraf een geluk bleek, want in ‘De Bomma’ kregen we een ronde tafel wat super gezellig altijd is vindt ik. Diner en levendige gesprekken. En dan de wandeling terug naar het Centraal station. 

De Bomma  restaurant Antwerpen
De ronde tafel waar we aan zaten.

We nemen afscheid, wensen iedereen een goede reis naar huis. 

Op mijn fietstocht terug zit ik wat te gloeien van een heerlijke dag. De kou op de fiets daar merkte ik niets van. Nam nog wat glazen in een van de stamkroegen, kletste wat met de waardin en keek naar biljard en ging toen volledig in rust slapen. Wat een heerlijke dag! Wat mij betreft zit ik al in kerstvakantiestemming…..

Rudolph Regter

Vervolg: mijn carrière planning workshop ineen zetten en gaan doen in december. En het mentorschap naar een selectie van studenten.

Categories: RR's historie, studietip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s