besluitvorming

Strategie is improvisatie theater

Bezin eer gij begint! Met de studenten gaan we ons verdiepen in de uitdagingen van de zorgsector. We zijn nog in het begin en ik zie al het gevaar dat de hele klas zich stort op het optimaliseren van een proces. Maar mijn sterke advies is eerst in een helicopter view boven de materie te blijven hangen. Ga dat onderbouwen met les over ‘wicked problem solving’. Ook een goed prof van Harvard zei er iets over. Lees verder hieronder!

Rosabeth Moss Kanter is professor aan de Harvard Business School en voorzitter en directeur van het Harvard Advanced Leadership Initiative. Ben een grote fan van haar artikelen en boeken. Het fijnste boek vond ik ‘Confidence: How Winning Streaks and Losing Streaks Begin and End’. Onderstaand artikel kan je hier vinden in het Engels. Nam de vrijheid om delen daarvan in het Nederlands te zetten, zodat jullie het gaan lezen, want het beschrijft perfect hoe ik denk dat management zou kunnen/moeten acteren.

Artikel hieronder in letterlijke vertaling:

“We vonden de perfecte strategie”, past bij “En ze leefden nog lang en gelukkig” als een eeuwige mythe. Een strategie is op zichzelf nooit uitstekend; het is gevormd, verbeterd of beperkt door implementatie. Topleiders kunnen het kader en de hulpmiddelen voor een team bieden, maar de game wordt gewonnen op het speelveld. Wanneer een strategie er briljant uitziet, is dit vanwege de kwaliteit van de uitvoering. 

In tientallen jaren van lesgeven aan leidinggevenden aan de Harvard Business School en het interviewen van CEO’s voor mijn onderzoek, heb ik geconstateerd dat slimme leiders wier strategieën erin slagen zich te concentreren op vier implementatie-eisen:

1. Vraag alles

Toen Apple in 2007 de iPhone lanceerde met AT&T als exclusieve serviceprovider, besloot telecomgigant Verizon zijn eigen smartphone te lanceren. Het wist dat het snel moest handelen, dus topleiders begonnen met het uitdagen van belangrijke veronderstellingen over hoe ze opereerden. In plaats van het zelf te doen, werkten ze met Google en Motorola. In plaats van dat we beter weten, gebruikten ze de mogelijkheden en gedeelde gegevens van hun partners. In plaats van te wachten tot elke stap was voltooid voordat ze naar de volgende stapten, werkten ze tegelijkertijd op vele fronten. 

2. Informeer iedereen en machtig vervolgens kampioenen.

Uitstekende uitvoering vereist zowel breedte als diepte. Grote strategieën hebben lokale opties nodig. Een bank-CEO die met succes een nieuwe strategie implementeerde om het bedrijf als milieuverantwoordelijk te positioneren in een land met sterke milieuwaarden, begon met brede bewustmakingssessies voor alle werknemers, zodat ze zouden weten wat er aan de hand was, en dus kon het bedrijf profiteren van crowdsourced ideeën. Maar toen richtte de CEO zich op vrijwillige kampioenen die optraden als eerste om de visie te realiseren door middel van innovaties in producten en klantrelaties. 

3. Houd relaties strak en regels los.

Visionaire leiders zien verder wanneer ze door veel ogen kunnen kijken. Dit betekent in nauwe communicatie blijven met hun spelers op de grond, zoals voetbalcoaches met quarterbacks op headsets gedurende het spel praten. De CEO en COO van een multi-site non-profit ontwikkelden een nieuwe strategie die begon met strakke, met regels beladen processen en playbooks. Maar toen onverwachte obstakels en tekortkomingen opkwamen bij driemaandelijkse rapporten, realiseerden ze zich dat ze de procedures moesten losmaken.

4. Wijzig snel.

David Kenny werd de CEO van Weather Company, dat in privébezit is, om zijn tv-kanaal het digitale tijdperk in te brengen door voort te bouwen op een schat aan data-analyse. Hij benadrukte ook synergieën tussen digitaal en tv. Van meteorologen in de lucht werd verwacht dat ze inhoud voor sociale media en digitale kanalen produceerden, terwijl digitale producenten korte video’s ontwikkelden die online, op mobiele apparaten of op tv konden worden bekeken. Dit werd moeilijk en lastig. 

improvisatietheater

Strategie kan worden gezien als een literaire poging om een ​​compleet script te maken en het vervolgens over te dragen aan acteurs die het woord voor woord uitvoeren. Ik zie het liever als een improvisatietheater. 

Tot zover wat delen uit het artikel. Ik raad je sterk aan het hele artikel te lezen. Ben benieuwd naar wat je ervan vond en hoe jij innovatie aanpakt.

Rudolph

#innovatie #strategic management #change management

Denken, denken, overleggen, overleggen. Strategie maken kan je zo moeilijk maken als je wil. Of leer dansen in je hoofd, dan maakt het niet meer uit.

Bron: https://hbr.org/2017/11/smart-leaders-focus-on-execution-first-and-strategy-second

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s