boekreview

Mobiele telefoon? Niet nodig. Ik heb een antwoordapparaat!

Verslavend die telefoon. Hoe snel waren we daar aan verslaafd? In 1998 zeiden we nog tegen Frans Bromet dat de telefoon niet nodig was. Hij deed onderzoek en stelde mensen de vraag ‘Denkt u een mobiele telefoon te gaan gebruiken?’ en kreeg dan veel als antwoord: ‘Waarom zou ik een mobile telefoon hebben? Ik heb toch een antwoordapparaat?’. Je kan het je niet meer voorstellen. Het filmpje is te zien op Youtube hier. Zou het zeker eens kijken als je het idee hebt stress te krijgen, die filmpje laat je het gebruik van je mobiel erg relativeren…

De mobiele telefoon is een steeds groter afleiding. Aan het wandelen en bellen en je kijkt minder goed uit. Er is dan minder ‘situation awareness’. Met een mobieltje krijg je minder mee van je omgeving. Een prachtige uitdaging voor marketing mensen en psychologen. De cursus ‘De Aandacht economie’ zal dan ook veel aandacht krijgen denk ik. 😉

Minder aandacht allen al omdat mobiel er ligt. Uit onderzoek blijft dat zelfs als dat mobieltje uit is maar wel in je zichtveld ligt, je dan minder geconcentreerd werkt dat als je mobiele telefoon volledig uit je zicht ligt.

Experiment

PSVKNVBFIFA

Elf letters, moeilijk te onthouden? Neen, je zag PSV, KNVB en FIFA. Chunking van informatie. Zo kan je dus het beste kennis onthouden. Aandacht pas je dan toe op delen van de informatie. Chunking van informatie is wat ik in mijn lessen probeer toe te passen. Concrete punten behandelen, en die dan verder opbouwen. Of de omgekeerde weg, van een vaag einddoel studenten laten terugwerken naar brokken waarmee je de weg kan opbouwen, het project kan opbouwen.

Nietsdoen is hard werken

Proefpersonen die in een MRI scanner liggen in een ‘resting state’ blijken veel hersen gebieden te hebben die met mekaar communiceren. Als je actief bent met je brein, gebruik je maar 5% extra energie. Niets doen is dus perfect slim. Met nietsdoen wordt het default network actief, die zetten de verbindingen aan tussen de nodes. En dat is super efficient in leren en werken. Zie mijn lessen rond het boek ‘Autopilot’. Dus studenten die voldoende slapen zijn slim bezig.

Werkgeheugen vol: Indrukwekkend filmpje rond focus en wapengeweld.

In het boek zit ook een stuk rond je werkgeheugen. En daarbij wordt een filmpje aangehaald van Sandy Hook Promise over de basis school die in 2012 een schietpartij had, de op een na dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. Een filmpje om zeker te gebruiken in lessen rond concentratie en De Aandachtseconomie. Je kan het filmpje hier vinden.

Verder dat de capaciteit van je werkgeheugen beperkt is, dus dat je extra belasting moet voorkomen. Studeren met zorgen aan je hoofd is niet effectief. Proeven bewijzen dat. Grote kantoortuinen zijn daarom ook niet effectief. Chatten tijdens de studie is ook niet handig, maar wie dat nog niet wist….. Het artikel ‘No A 4 U’ is een sterk artikelen daarover.

Aanbevolen boek: ‘Concentratie’.

Hierboven haalde ik wat losse stukken aan uit het boek dat Stefan van der Stigchel schreef met de titel ‘Concentratie, gefocust blijven in tijden van afleiding’. Stefan is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit van Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden.  Ik las het boek als onderdeel van mijn studie rond illusies en beïnvloeding, dit weer als bouwwerk voor een cursus ‘De Aandacht economie’ die ik aan het maken ben. Heb al een grote serie erg leuke experimenten en voorbeelden die het oog foppen. En ook hoe de reclamewereld daarop inspeelt. Onderwerpen die ik zal behandelen in de lessen zijn: Wat onthoudt je waarom? En waar heb je aandacht voor? Wissel je aandacht in voor geld? Of laat je jouw aandacht verloren gaan op Insta foto’s en Pinterest plaatjes?

Ik had je aandacht…

Dank je wel daarvoor. Hoe het verder met aandacht zit en je dat kan inzetten om goede studieresultaten te halen, of je werk sneller en beter te doen, volg dan mijn lessen over dit onderwerp. Of vraag mijn PowerPoint op.

Conclusie

Een fijn boek om te lezen, aan te raden om te kopen of lenen.

Rudolph Regter

Boek Concentratie van Stefan van der Stigchel.