digital Transformation

On-Demand: jouw firma straks ook ingehaald?

‘Geef me wat ik wil’. Goedkoop, simpel in gebruik, en snel dat willen we. En wat bijklussen of zonder baas werken. Daar speelt de tweezijdige economie op in: die van het managen van de vraag en het sturen van het aanbod. Voor Delivero, de vraag naar welke soort restaurant er vraag is en het aanbod en de fietser die daar in de buurt moet zijn om op tijd de levering te doen. Net zoals er bij regen vraag is naar taxi’s bij het station en daar dus taxi’s moeten zijn. Of als je zorg nodig hebt of een oppas regel je dat via de oppas-app. Je auto parkeren, je laat dat regelen door ‘de valet parking’ app. Er bestaat zo langzamerhand alles in ‘een Uber’ vorm.

Die On-demand economie heeft een grote impact gehad op ons leven. Het maakte een koppeling tussen de digitale wereld en de fysieke wereld. De digitale wereld op je app bijvoorbeeld, maar dat je met en simpele druk op de knop op het scherm, je vanavond nog een koelkast thuis bezorgt kan krijgen. En het liefst zo snel mogelijk dus, dat is een ander kenmerk van de On-Demand economie, we hebben haast. Druk op knop, en asap bezorgt krijgen. En dat zonder bezorgkosten. Dat kan als je of lid bent van zoiets als Prime bij Amazon. Want het gratis verzenden is wat minder geworden zoals ik schreef in een vorige blog. Het verdienmodel van webwinkels staat onder druk met al die pakjes gratis verzenden.

… maar in de tweezijdige economie, daar is het anders. Daar betaald de leverancier de kosten vaak. Sta je als Uber taxi op de verkeerde plek, helaas. Is je auto niet goed, helaas. Etc. 

Vliegwiel nodig, eerst volume, en dat kost geld.

Deeleconomie, peer-to-peer economie, platformeconomie, kluseconomie, gig economie, access economie, de sharing economie, de instant gratification economie. Vele namen zijn er voor hetzelfde. Kern is dat er een algoritme actief is om vraag en aanbod bijeen te brengen…en daar dan goed geld aan te verdienen.

En die economie gaat alleen maar goed draaien als er voldoende volume is aan twee kanten: de aanbod kant en de vraag kant. En dat volume kan je alleen bereiken met veel marketing geld. Daarom is deze industrie ook zo geldverslindend, het is niet het programma dat zo duur is, voor een paar euro start je al een algoritme en app. Het kostbare is de promotie eromheen om voldoende aanbod en vraag te creëren.

Relevant?

Is dat nu relevant voor bedrijven? Ach er zijn onderzoeken, die zeggen dat meer dan 22,4 miljoen Amerikanen jaarlijks iets van 57,6 miljard dollar uitgeven aan de on-demand economie. Wanneer zal er een omslagpunt zijn waarbij de on-demand economie meer dan de helft van bestellingen zal zijn? PWC verwacht in 2025. McKinsey schrijft dat hun onderzoek zegt dat in de U.S. en Europa rond de 20-30% van de werkende bevolking op een manier participeerd in een soort van onafhankelijk werk. In Nederland heeft het onderzoek bureau Kaleidos gekeken en in 2016 was 25% van Nederlanders bezig met de deeleconomie, terwijl dat in 2013 nog maar 6% was. En volgens Deloite in hun onderzoek ‘Millennial survey’ van 2016 willen 88% van de millenniums zelf bepalen wanneer ze met werk starten en eindigen.

Uber had in juni 2017, rond de 5 miljard ritten uitgevoerd. Het jaar ervoor was dat nog maar de helft. Ze maakte wel geen winst, zelfs heel veel verlies, maar waren wel veel geld waard. Apart wel. Ook iets voor in de lessen, en lees mijn blog over ‘gratis veel geld verdienen’.

De meest relevante ontwikkeling in deze markt werd ingezet door Apple met de Apple store. Dat is een platform die app linkt met consumenten… en daar dan een ruime marge tussen pakt, van iets van 30%. Plus de aanbieder van de app, zit in een lock-in, want blijft afhankelijk van de App store. Daarom is het vaak slimmer om te kijken of je een licentie ook direct bij de producent kan bestellen. Want bij latere updates maak je meer kans op een korting, want de producent hoeft dan Apple niet die commissie te betalen. Ik heb daar zelf een serie voorbeelden van, zoals bij Omnifocus, een zeer handig projectmanagement tool, of Scrivener, een boekschrijf tool.

Gaat het snel?

Volg mee. Het duurde 100 jaar voordat 50 miljoen mensen elektriciteit hadden in Amerika, 38 jaar voordat de radio zoveel luisteraars had. In 4 jaar tijd had WeChart 300 miljoen gebruikers. En de Apple app store ging in 10 jaar tijd van nul naar 10 Billion dollar. December 2016 was de record maand met 3 billion dollar in een maand. In dit jaar is het interessant om te kijken naar de verkopen in China, de grootste markt voor Apple. Vorig jaar had die markt een stijging van 90% voor Apple. Neem steeds 30% marge… en tel uit je winst…

Verkoop het veel?

Op een microplatform kopen mensen meer dan in een fysieke markt. En kijk maar naar de enorme stijging die Uber en alle andere firma’s hebben gemaakt, het straatbeeld is daar het meeste indicatief voor. Meer bewijs uit onderzoek daarover in mijn lessen.

Veranderen er andere dingen door?

Ja, door de tips die mensen lezen op Yelp bijvoorbeeld stromen toeristen naar andere gebieden in een stad. Door Airbnb raken delen van steden ook in het weekend vol. Door Uber of auto deel diensten, hebben we minder parkeerplaatsen nodig en besparen we uitlaatgassen. Door een koe eerst in zijn geheel te verkopen en dan pas te slachten, besparen we overschot. Het inmiddels afgezaagde voorbeeld is de werkloosheid van chauffeurs, een groot deel van de arbeidsmarkt. En door, door, etc.

SnapCar en NS en Uber die samenwerken, stappen waarbij de ‘oude economie samenwerkt met de ‘nieuwe economie’. Afhalers bij de kok die vanuit huis werkt. Onderzoek van Avance vor Thuisafgehaald gaf als resultaten bij onderzoek onder afhalers die in een moeilijke situatie zitten: Afhalers eten gezonder; het geeft een positieve beleving, worden gehoord door thuiskoks en voelen zich er weer bij horen. Tweeduizend gebruikers van Gearbooker om fotocamara’s te delen. 

Veel vragen nog

Vreemd genoeg is het aantal inzittende per auto gedaald de afgelopen jaren, ondanks de deeleconomie. En is geen regelgeving rond privacy wel zo ok? Die Uber kent al je gewoontes straks. En je zal maar arbeidskracht zijn die diensten heeft van 6 tot 8 en dan van 13 tot 15 uur en dan 20 tot 23 uur….. Of alle kansen voor flexwerk die positief zijn, maar in hoeverre laten werknemers zich tegen mekaar uitspelen….. Of de schade aan AirBnB huurhuizen, wie betaal dat? De deeleconomie is er nog niet voor iedereen, op dit moment vooral voor de hoog opgeleiden, die de helft van de deeleconomie uitmaken. Het is dus (nog) niet mainstream. Wanneer wel, voor welke industrieën dan vooral? 

Relevant voor je firma? Samen workshop doen!

Voldoende reden vond ik om over de On-Demand economie een lessen serie te maken. Past goed als onderdeel van Digitale transformatie en eventueel lessen rond Strategie vorming. Wil je een kopie van mijn lesmateriaal, vraag me er naar.

Lijkt je dit ook een leuk onderwerp, bel me en laten we een afspraak maken, graag kom ik een workshop doen bij je firma om toe te lichten hoe een Digitale transformatie er kan zien en hoe vast ook jouw firma iets moet doen met de on-demand economie. Of volg mijn lessen en kopieer het naar je firma!

Rudolph Regter