marketing

Wijn uit buisjes en Palm 0%

AH-WijnInBuisjes

Wat losse nieuwsitems voor de studenten die met project 1 bezig zijn en op zoek zijn naar voorbeelden rond activatie en cijfers uit de markt van drank.

 Leuk te weten is dat de lancering van Palm 0.0 van zeer recente datum is, oktober dit jaar. De smaakvolle verfrissing. Palm introduceert met zijn alcoholvrije variant hét verfrissende amberbier met 0% alcohol en met 100% karakter.  In tegenstelling tot veel andere alcoholvrije bieren, brengt Palm 0.0 een extra smaakvolle beleving dankzij hop van eigen hopveld, claimt Palm. De geselecteerde mouten geven het bier zijn typische amberkleur. 

En dan hebben we ook iets grappigs van Albert Heijn. Die lanceert speciaal voor het thuis proeven wijn in buisjes. Klanten kunnen zo drie nieuwe wijnen proeven.

En dan over cider. Die voorziet in de groeiende behoefte aan variatie, natuurlijke producten en dranken met een lager alcoholpercentage. Met Apple Bandit speelt Heineken succesvol hierop in: in een jaar tijd groeit de cidercategorie met 128 procent in volume. In waarde voegt Apple Bandit meer dan 1 miljoen omzet toe aan de groeicategorie (Nielsen, MAT P5 2017).

Cider is in opmars in Nederland, hoe zou dat in de andere landen zijn? Ben benieuwd of een groep met deze product/markt combinatie gaat komen. Met Apple Bandit wil bierbrouwer Heineken Nederland de markt definiëren, studenten leerde daarover tijdens de lessen over positionering. De tijd is er rijp voor, meent Pauline Jaszewski, brand manager cider. Uit onderzoek weten we dat 86 procent van de Nederlanders openstaat voor cider, en dat we met cider nieuwe consumenten en nieuwe momenten bereiken. 

En dan wat lichters en ook recent.

Fanta zero peach apricot is dé grote winnaar van de Fanta Battle of the Flavours-campagne. Influencers Gio en  Rutger vertegenwoordigden vanaf mei ieder een andere Fanta smaak, waarbij de consument haar stem kon uitbrengen, een soort activatie actie zou je zeggen. Met een half miljoen stemmen en een flinke groei van het Fanta Instagramkanaal kan Fanta spreken van een zeer geslaagde campagne. Er zijn ruim 90.000 samples uitgedeeld, waarna er direct gestemd kon worden. Onder het motto make recycling fun konden deelnemers stemmen door het lege blikje in de afvalbak van de favoriete smaak te gooien. De winnende Fanta smaak Zero Peach Apricot is vanaf de eerste week van oktober verkrijgbaar. Op zeker dat een groep studenten deze actie gaan overnemen….

En dan wat sterkers.

Licor 43 Original is binnen retail het derde grote merk in gedistilleerde dranken. Bacardi Rum staat op nummer één, Glen Talloch op twee. De markt kenmerkt zich niet als zeer innovatief, met uitzondering van enkele recente introducties binnen de gincategorie. Licor 43 Orochata is te koop in alle supermarktslijterijen, waaronder die van Jumbo en de leden van Superunie, en ook bij alle fullservice- en zelfstandige slijterijen. Ook in de horeca maakte de likeur zijn entree.

Wat oudere berichten met activatie acties.

Juni van dit jaar hadden we Amstel Radler 0.0 Fris  Een natuurlijk gebrouwen Radler zonder toegevoegde suikers. En met de vertrouwde smaak van citroen. Amstel Radler 0.0 Fris bereikte in week 20 al een penetratie van 3,9 pp YTD, dat zijn 304.000 huishoudens. De verwachting is dat het alcoholarme segment met de introductie van Amstel Radler 0.0 Fris ook dit jaar weer zal blijven groeien.

Verwachte trends: Het totale alcoholarme segment is afgelopen jaar met maar liefst 20 procent gegroeid naar 60 miljoen, en de verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet. Amstel Radler 0.0 Fris speelt daarnaast ook in op de vraag naar bewuste alternatieven, zonder toegevoegde ikers en minder dan13 kcal per 100 ml.

Amstel Radler 0.0 Fris werd deze zomer  nog ondersteund met meer dan 650 sampling activiteiten binnen de retail, en daarnaast wordt Radler onder andere online en op de radio extra ondersteund. Vraag voor studenten zou kunnen zijn hoe Radler zich anders positioneert dan Palm.

Speciaal bier.

Sinds 2017 is er Grolsch Kruidige Tripel, gebrouwen met kardemom, koriander en citroengras. Grolsch: De toevoeging van deze kruiden geeft de Grolsch Tripel een onderscheidend  karakter en een frisse smaak. De Grolsch Tripel is het eerste bier dat in 2017 in de Grolsch Proefbrouwerij is gebrouwen. Vanwege de uitstekende beoordeling opnieuw uitgebracht, in beperkte oplage,in de bruine beugelfles van Grolsch.

 Rudolph Regter

 

 

Categories: marketing