RRsVragen

Programmeren in Scratch en robots bouwen met kids.

Scratch is een programma van MIT die kinderen laat leren hoe je software maakt. (https://scratch.mit.edu) Heb me daar in verdiept, lesontwerpen gemaakt, veel voorbeelden in een bieb gezet, en afgelopen zaterdag was de eerste dag dat ik de workshops gaf. Vanaf nu elke maand minimaal een keer als onderdeel van de Digitale Helden waar ik bij betrokken ben hier in Antwerpen.

 

Het leuke is dat men een filosofie van educatie heeft dat je als ouder niets aanraakt. Dus alles wat je de kinderen leert, gaat door middel van vraag en antwoord. De Socrates manier.

Men mist nog al wat om het pedagogische en didactisch sterker te maken. Dus daar ga ik aan werken. Ga nog een filmpje maken als introductie, een soort intake om te kunnen werken aan ‘aanpalende kennis’ en andere methodes te introduceren die hier goed bij passen.

 

Doelgroep is kansarme kinderen, die niet veel buiten de school doen en op deze manier leren met computers om te gaan, wat bijles krijgen terwijl we bezig zijn en leren programmeren.

 

Daarnaast hebben we ook robots die je inklaar kan zetten en programmeren. Erg gaaf. De bots die we gebruiken zijn van mBot en daarin programmatuur van Arduino.

 

Hieronder een voorbeeld van hoe Scratch eruit ziet.

Alles is te veranderen: de kat in een ander dier of ding, de achtergrond, de kleuren. En zoals je ziet zijn er handige bouwblokken om mee te programmeren.

Event - Scratch met opdracht.png

Hier is Mohammed bezig een robot in elkaar te zetten. Hij is pas 7 en dit is eigenlijk voor kinderen vanaf 11 jaar, maar we zijn er samen goed mee weg. Volgende keer af en dan programmeren. Super leuk een leergierig kind van 7 al zo ver te krijgen!

IMG_6216

 

?? Wil je ook zoiets in jouw buurt of school opstarten? Laat me weten. Of samen verder werken aan introductie en begeleiding filmpjes? Mijn gedachte is in Scratch te werken, wat je doet, dus het screen, te filmen en daar een voice over bij doen.

 

Rudolph Regter

Categories: RRsVragen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s