Eerst nog even dit – 1. Rudolph’s intro

Bij het begin van het nieuwe studie jaar leer ik weer nieuwe studenten kennen die mij ook moeten leren kennen. Een veilige, leuke omgeving stimuleert het leren, ik doe daar graag mijn best voor. Hieronder materiaal dat ik tijdens de eerste lessen soms gebruik als introductie.


Introductie van Rudolph Regter als persoon en docent.

Kan me heel erg vinden in de uitspraak van Zehm en Kotler:

Zehm en Kotler (1993) ‘Gepassioneerde leraren houden van wat ze doen. Ze zoeken voortdurend nieuwe en betere manieren om hun leerlingen te bereiken, om de inhoud en de werkwijze van hun vak te beheersen. Zij zien het als een persoonlijke missie zo veel mogelijk te leren over de maatschappij, over anderen, over zichtzelf –en anderen te helpen dat ook te doen’.

En waarom is het goed om aan opleiding te doen. Honderden verhalen kan je daarover lezen en je ouders hebben je het steeds verteld… en jij verteld het ook jouw kinderen wellicht: zorg dat je gelukkig wordt en ook dat je een studie haalt. ‘Dat papiertje ga je nodig hebben’. Hieronder het verhaal dat ik afgelopen jaren deed over nut (en on-nut) van opleiden.

Ook leuk om te kijken is de YouTube film ‘Human Need Not Apply’, een must see wat mij betreft. Dus kijken, als ik al niet het in een van mijn lessen heb laten zien.


En waar wil ik met studenten heen, waar wil ik komen?

[invoegen Taxonomie van Miller]


Hoe je naar onderwijs en student ontwikkeling kan kijken

Biggs, John en Catherine Tang. Teaching for Quality Learning at University. 4e editie. McGrawHill

Er is een boek geschreven door John Biggs, over onderwijs en dat boek is redelijk gezaghebbend in onderwijs land. En het filmpje dat over een deel van zijn inzichten is gemaakt, ga je onder deze tekst vinden.

Zou fijn zijn als je die wil kijken als ik dat al niet in de les met de klas gedaan heb. Het geeft je inzicht in welke publiek ik denk voor me te hebben en hoe ik daarmee zou moeten/kunnen omgaan.

Het lezen van het boek van Briggs en het zien van de film die gemaakt is door de University of Aarhus bracht me tot inzicht dat er studenten zijn die graag op het niveau 4 en 5 acteren en denken en dat er studenten zijn die voornamelijk op de andere niveaus werken.

De film beschrijft op een leuke manier de verschillende niveaus. Kort houden die in dat op de vraag ‘wat is een koe’er verschillende antwoorden mogelijk zijn.

  • Vraag: wat is een koe?
  • Level 1 zegt: ‘geen idee wat een koe is’
  • Level 2 zegt: ‘een koe geeft melk’
  • Level 3 zegt: ‘een koe is een beest dat melk kan geven en vlees’
  • Level 4 zegt: ‘een koe bestaat in verschillende rassen, etc’
  • Level 5 zegt: ‘in het dierenrijk zijn er verschillende dieren, de koe…. ‘.

Mocht je er meer over willen lezen: Biggs, John en Catherine Tang. Teaching for Quality Learning at University.4e editie. McGrawHill

Een handig tekeningetje laat je zien wat

Figuur ‘Student orientation, teaching method and level of engagement’. Bron: pagina 6 van boek TFQLU van Biggs

Figuur ‘Student orientation, teaching method and level of engagement’. Bron: pagina 6 van boek TFQLU van Biggs

Ook in dit verband past de uitspraak van Hattie (2012) dat ‘De overtuiging en betrokkenheid van leraren behoren tot de belangrijkste factoren die van invloed zijn op leerresultaten’.


Future of Jobs Report, World Economic Forum