Aanpak

Een (commercieel) ondernemingsplan in een avond. Dat is wat ik veel gemaakt heb met ondernemers die een start wilde maken of een boost wilde geven aan hun firma. Een avond luisteren, uitwerken, presenteren. En jouw verder laten gebruiken om de firma succesvol te maken.

Enige jaren geleden maakte ik met een team van McKinsey consultants aan aanpak voor het boosten en bouwen van (commerciele) ondernemingsplannen. De methode is inmiddels door een paar honderd bedrijven gebruikt.

Wat men over de methode zegt:

Het geeft overzicht over alle afdelingen en scherpt de focus naar de doelstellingen van dit jaar.

Door een aaneensluiting van de doelen van afdelingen inzichtelijk te maken, verminder je verspilling van geld.

Eindelijk weten al mijn mensen wat ik wil.

Aanpak van opdrachten

De mens is al van jongs af aan bezig met het willen spelen van de rol van leider. Kinderen beginnen er al mee. Ze willen prinses spelen, brandweerman worden of leider van het voetbalteam. Stoere en leidinggevende rollen waarbij je richting geeft aan mensen en ze helpt.

Met Intomotive/mijn werk ga ik niet veel anders doen, simpelweg omdat ik het leuk vind om te doen: ik help mensen verder bij het leiding geven. 

Ik heb een uitgesproken mening over de wijze waarop je mensen verder kunt helpen. De afgelopen jaren was ‘coachen’ het toverwoord. Als je geen coach hebt, dan ben je er zelf een, zo lijkt het wel. Ik denk dat coachen niet altijd de juiste manier is. Ik ben van mening dat mensen soms gewoon niet genoeg energie hebben om zichzelf voort te trekken of te duwen en dat ze een locomotiefje nodig hebben die hun treintje voorttrekt. Zodat ze kunnen ontdekken of ze over (natuurlijk) leiderschap beschikken en te weten komen wat bij hen past.

Al jaren vertel ik de mensen die voor me werken, dat mijn rol tweeledig is: het beste in mensen naar boven halen en wegversperringen  verwijderen.

Ik wil mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. Motieven zoeken die mensen hebben en die motieven aanzetten op een niet-coachende manier. 

Vertellen over

Leerling, gazel, meester. Oudere mensen vertellen graag over hun verleden. Hun ervaringen grijpen ze aan om te zeggen ze het allemaal al eens gedaan hebben. Dat is niet waarin ik geloof. Want alles is al eens verzonnen. Kennis maakt niet het verschil. Wel je attitude, hoe je met zaken en mensen omgaat. Lees verder als je straks jouw verhaal aan me wil doen.

Prijzen halen, is dat zo relevant?

Prijzen halen is leuk. Onderzoeken van het waarom die gehaald zijn is beter. Want dan te herhalen. En dat is waarvoor mensen worden ingehuurd. En dat is waarom manager gevraagd worden aan activiteiten leiding te geven. Leiding aan dingen die succesvol zijn.

Toen ik in 2009 de prijs won van de beste media provider in Nederland was dat leuk. Gaf het team een boost en bracht een organisatie die een beetje een ‘calimero gevoel’ had terug op nationaal niveau. Paste goed bij wat we in gang hadden gezet door middel van een een programma dat werkte aan visie, skills en actieplannen.

Sindsdien denk ik dat het echt de combinatie is van een aantal zaken die team succesvol maken. En daarmee de firma waar ze voor werken. En daarmee de klanten die ze binnenhalen. Die klanten zijn blij klant te zijn en daarmee loyaal en werken mee aan het langer werken van de medewerker. 

Duidelijk zijn

Zacht op de mens, hard op de inhoud zeggen ze dan. Denk zelf dat dit leuk klinkt, maar dat wat je als mens met de ander voorheeft de kern is. Denken in dienst van de firma met zijn doelen van winst en efficiënt zijn is de kern. Maak het je mensen makkelijk door daar steeds naar te vragen. Wees daarin simpel: een bijdrage is goed, geen bijdrage niet. En de gun factor is maar x plusjes in de lijst lang. Drie plusjes is goed, maar niets doen is nooit goed, dus drie plusjes is maar zeer tijdelijk een bescherming.

Passie. Zo een grappig misbruikt woord

We gaan de teams naar passie brengen. Erg bedrijfsefficient. Mensen met passie werken langer voor niets. Maar wil je dat? Is dat op de langere termijn efficient. Passie is goed en de energie, het extra wat dat brengt in wat mensen doen is mooi en goed voor de firma. Maar overspeel het spel niet. Of je bent er goed in als firma, of niet. Probeer niet allebei een beetje. 

Plus heb je managers in dienst die passie kunnen aanwakkeren en onderhouden? Als niet, stap hier dan niet in, want passie is soort van snel gebracht..maar het onderhouden is moeilijk. Dus ga niet voor de snelle winst…

Drempel aan de macht

De macht in een firma legt vaak een drempel. Een drempel van dingen willen doen, of beter nog, je wil het wel doen, maar de drempel is hoog omdat senior management steeds een drempel legt. Durf je die aan te spreken, durf je een aanloop te nemen die drempel over te gaan? Wellicht ben je in de aanloop al ontslagen….

Al enige jaren werk ik en heb als motto dat ik als leidinggevende de rol het om als eerste het beste in mensen naar boven te halen en als tweede roadblocks te verwijderen. De lering die ik door de jaren heen heb gemaakt is dat als ik goed mijn best doe samen met de ander om het beste naar boven te halen, roadblocks vanzelf verdwijnen. [zie de exercitie ‘Is het alleen behang of een muur?’]

Voorbeeld van een begin situatie en aanpak

De afgelopen jaren werkte ik bij een Energie maatschappij die ook aan Multi Media producten doet. De start was een bekende voor me; teams die ernstig waren verwaarloost, die geen bekende doelstellingen hadden, geen support van de managers etc. Dat was het eerste moment dat ik het verhaal deed dat ik de teams in een paar maanden tussen het wafelijzer deed, waarna de basis gevormd was, iedereen een wafel, en ik de mensen dan ging helpen hun eigen verschijning te maken: een wafel met suiker, met aardbeien, met veel slagroom etc.

Die aanpak heeft gewerkt, enige maanden later was ik diep geroerd door een presentatie van een team. Dat was een presentatie die voor mij zeer professioneel was, met juiste inhoud en vorm. Meer van dit soort voorbeelden kan ik geven, vraag me ernaar als je wilt.

Wie ben ik om een presentatie of werk op waarde te schatten?

Consultancy. Heb het geluk gehad met top consultants te mogen werken. Een keur aan consultants van McKinsey in de periode van UPC Corporate, McKinsey had daar een open rekening lopen (dat kon nog in die tijd). Kort zelf gewerkt bij Cap Gemini en daar met name de les geleerd dat jij het wel kan weten, maar het nutteloos die dat in een dag te vertellen, men moet meegenomen worden op de reis, in het verhaal willen mensen en dus de organisatie het meenemen.

Output gedreven. Vele jaren heb ik mogen werken met leiding gevende die veel eisend waren en steeds in output dachten. Daar kwam je niet weg met te vertellen dat je moest vergaderen. Neen, wat ging je bereiken?!

Lead, Follow or get out of my way

Snap ik iets van iets overbrengen?

Promotie. Veel mensen die voor me gewerkt hebben zijn inmiddels op mooie posities beland. Hoop dat ik daar een helpende hand in heb gehad. In een aantal aanwijsbare gevallen is mijn actieve hulp zeer duidelijk geweest en bepalend voor de promotie of nieuwe baan.

Kwaliteit van het Advies, maal de Acceptatie graad