Transformatie path zetten

Er is een plaatje dat ik vaak en graag gebruik om een verandering in algemene termen te beschrijven. Dat is te zeggen, de paden te beschrijven die je mogelijk kan volgen. Die plaat zit hieronder en gebruik ik sinds mijn UPC tijd en daarna consultancy werk en heeft veel zijn nut bewezen.

Leestijd: 5 minuten. Nut: bij alle grotere projecten die veranderingen in zich hebben.

Toelichting

Toelichting en de volgorde waarin je de stappen maakt:

AS-IS: dat is de begin situatie en stap 1 van je transformatieproces. Beschrijf die en analyseer die.

Could-be: dat is waar je zou kunnen komen met de technologie die jouw firma op dit moment in handen heeft, of aan zou kunnen komen.

Would be nice: is wat je jouw klant fijn zou vinden, wat wil die?

Might be: als je naar anderen in jouw sector kijkt, wat voor soort dingen doen die dan? Wat is het proces waar ze in werken?

Heb je dat gedaan, dan heb je een ruw idee van waar je naartoe wil gaan, dus welke TO-BE er is. Maar voordat je daar een omschrijving van maakt ook nog even:

Generic Improvement models. Dingen die iedereen wel weet dat in een proces handig zijn om te doen.

Best Practices: wat kan je leren van andere processen en welke regels zijn altijd wel van toepassing op een proces en kan jij toepassen op jouw proces.

Raap alles bijeen en beschrijf dan wat de beste TO-BE situatie is.

En zet dan je beste project of programma management activiteiten in.

klopt het nog niet….?

Afsluiting

Kan je van deze toelichting nog geen chocola maken, dan heb je iemand anders of mij nodig voor een voice-over. Vraag me er naar.

Rudolph Regter

P.S. Voor grotere projecten is dit essentieel om zo aan te pakken. Wel complex en belangrijk alle stromingen die door deze paden lopen: mensen + processsen + ict + geld scherp te houden en die met mekaar in afstemming te brengen. Laat me je andere helpen, een kop koffie doet al veel.

Bron foto: Photo by Hasan Almasi on Unsplash