Marketing – Rubric en Studiegids

Rubric


De rubric voor de cursus van Marketing Audit moet je maar via de officiële kanalen bekijken, een toelichting krijgen en zo. Hieronder mijn persoonlijke versie, een Jip en Janneke versie die in andere woorden verteld wat ik verwacht dat een student kan na weken studie en de cursus volgen.

Update lente 2023: deze module geef ik al twee jaar niet meer, dus de informatie op deze pagina is oud. Wellicht ooit weer nieuw, want het is een mooi vak, maar dat hoor je dan wel weer later.

In deel het in een algemeen deel en dan wat specifieke items. Check out ook http://www.maakeenportfolio.com

Dit is een versie die ik schreef op zondag 14 maart 2021. Het verhaal is zeer oud en gek eigenlijk dat ik er nog geen webpagina van gemaakt heb. Maar dus hierbij. Ga die mogelijk nog aanvullen de komende weken. Een slimme student bereidt zich voor en komt hier nog een kijken een paar weken voor die zijn portfolio indient om dan af te vinken of die alles gehad heeft. De niet slimme student, bereid zich voor op een nog-niet competent.

Generiek

Mijn verhaal van 20.000 feet is dat

1. Er is ergens een markt.

2. Er is daar een product voor.

3. Er moet een verbinding gemaakt worden tussen de markt en het product, dat noemen we de kanalen. Die hebben een marketing en sales kant. Kanalen zijn allen waar je een klant mee bereiken kan. Dat kan via een goedkope manier zoals een persbericht, een wat duurdere manier, via online, dan nog duurder een telefoontje of daarna een bezoek van een verkoper, of uit eten gaan met de klant op de Bahama’s.

4. Er moet een boodschap zijn die je in die kanalen kan stoppen. Dat noemen we communicatie, hetzij marketing communicatie, promotie, sales communicatie etc. Wat

5. En dat hele spelletje van 1 tot en met 4 moet winst maken. Ik noem dat Performance management.

Zie hier mijn kijk op bedrijven en wat mensen in het bedrijfsleven slim moeten aanpakken.

Welke onderdelen zijn marketing?

Stap 1 tot en met 5 is marketing. En als je daar dan een focus in wil aanbrengen is het zeker 1, de markt inschatten (market management noemen we dat) en 2, daar een product voor maken. (product management noemen we dat)

Wat is de rest?

Stap 3, noemde we channelmanagment. Of daarvoor sales, alle dingen die je moet doen om het product verkocht te krijgen. Maar ik zie daar nog een deel marketing in zitten. Marketing is alles doen zodat de telefoon gaat rinkelen met een potentiele klant, sales is de telefoon opnemen en er een klant van maken. Dat is de sales conversie.

Stap 4, zou ik communicatie noemen. En laat het maar aan communicatie mensen over om daar dan bergen communicatie over te maken, boeken vol met branding, reputatie etc. Dat deel van CE behandelen we in de cursus Reputatie en Communicatie en is een 4e jaars vak. Dat het in het 4e jaar is zou ik denken is wat laat, maar tja, dat is nu eenmaal zo gekomen….

Stap 5, ga je vinden bij vakken die dashboards maken en Key-Performance-Indicators. Essentieel bij commercie bedrijven in deze tijden. Zeker essentieel bij online marketing en sales, waar je elke minuut van de dag kan weten en moet weten hoe je ervoor staat.

Wat in portfolio?

Essentieel voor het vak Marketing Audit is dat je:

Ad 1. Markt

 • Je kent de omvang van de markt
 • Je weet wat de trend in de markt is, stijgende of dalende. Is het een wereld markt, of lokaal?
 • Wie koop je producten in de markt. Hoe ziet een persona eruit?
 • Op welke manieren wil die markt dat met ze gecommuniceerd wordt? Oma wil een brief, de jongeren wil een TicToc bericht.
 • Je kan het aankoop traject van een klant beschrijven.

Ad 2. Product

 • Weet wat het product portfolio is van je bedrijf.
 • Je weet welke producten de meeste bijdrage hebben aan de winst. (dit is soms erg moeilijk voor studenten om deze informatie te krijgen)
 • Je kan het product indelen in het fysieke deel, en andere delen.
 • De positie die het product inneemt of de firma snap je, je hebt een tijdje gestoken in het Abel model.
 • En de fase van de product life cycle ken je. En wat ween product levenscyclus betekend en wat voor nut het heeft dit voor de producten te kennen.

Ad 3. Kanaal

 • Via welke kanalen gecommuniceerd wordt met de markt weet je.
 • Welke daarvan ingezet worden voor marketing en welke voor verkoop ook.
 • Je hebt iets door van Branding in een kanaal.
 • Wat betreft online marketing probeer je veel te weten. Zie het apart item verderop.

Ad 4. Communicatie

Dit mag een je een beetje laten lopen, daar komen we in detail op terug in het 4e jaar.

Ad 5. Performance management

 • Hier ga je veel aandacht aan besteden bij andere vakken, dus een heel uitgebreide KPI set en zo verwacht ik niet.
 • Voor marketing verwacht ik wel een kosten en baten overzicht bij iedere aanbevelingen. Zonder een kosten en baten overzicht heeft het vrijwel geen zin op te gaan voor een assessment als ik de docent, de assessor ben. Het is zeer onwaarschijnlijk dat ik een competent geef aan een portfolio zonder financiën. We leven in een kapitalistische wereld, waar ‘money talks’. En dit gaat ook op voor studenten die bij de overheid werken.


Studiegids

Hieronder in plaatjes een kopie van de studiegids van 2020.