StratMan – Les wrap ups

Update lente 2023: Het afgelopen studiejaar is voorbij wat deze module betreft. Dus geen nut verder te lezen.

Mocht ik in het studiejaar 2023-2024 weer deze opleiding geven, dan zal ik deze pagina weer actueel maken. Tot dan, dank voor je aandacht en tot een volgende keer.

Hoe ging het tot nu toe?

2022-2023: Lessen zijn gehouden, kern van het materiaal staat op mijn website: http://www.strategisch-management.com.

2021-2022: Lessen volgen het boek ‘Het Groot strategie boek’. Verder geen bijzonderheden.

2020-2021: Dit was denk ik het eerste studiejaar dat deze module gegeven werd. Een ruim programma toen.

Dat studiejaar hielp ik studenten met vooraf al een storyboard te maken die ze zouden kunnen gebruiken aan het eind van de studie, bij het assessment. Ik heb daarvoor reeds een concept storyboard gemaakt, die we op woensdag 1 september 2021 met alle studenten zullen doorlopen. Is ook te vinden hier.


OUDE STUDIE INFORMATIE van vorige jaren hieronder.

De lessen Strategische management maakte ik in het vorige studiejaar (2020-2021) soms een kort verslag van wat we gaan behandelen en behandeld hebben. Ga proberen dat steeds op de vrijdag na de dinsdag een update te geven.

De volgorde van de time line is omgekeerd: we beginnen met het eind in gedachte, weer dertig ects bij je score gezet begin 2021. Als je naar beneden scrolt ga je de lessen vinden, de eerste het meest onderaan, hoe meer weken we verder zijn hoe minder je hoeft te scrollen.


 • Januari 2021. Geslaagd!

  Vieren dat je het vak Strategisch Management gehaald hebt.

 • Januari 2021. Assessments doen.

  Volg eventueel de webinar die ik daar rond zal hebben. Die ga je vinden bij www.defastlane.com.

  Tip: lees nog eens deze link met assessment tips.

 • 21 december 2020 tot en 11 januari 2021 – RR’s is er niet. Vakantie.

 • December 2020.

  Als je driekwart van de lessen hebt gevolgd, redelijk regelmatig met mij hebt overlegt, ben ik ok om extra tijd te steken en een quick scan te doen van je concept werkstuk als die op ongeveer 90% final staat.

 • 15 december 2020 – Check:

  ga je voor het assessment in januari 2021 of liever in april 2021?

 • 15 december 2020 – Samenvoegen

  !! Laatste moment dat RR tijd wil maken.

  Het document dat gemaakt is kan al zijn samengevoegd. Een lopende verhaallllijn is nu belangrijk en veel tijd zal gaan zitten in het schrappen van tekst. Dat is wat schrijvers weten 80% van het werk: schrappen.

  Rudolph geeft nog een les rond kosten/baten en implementatieplan evenuteel. Of zal dat als onderdeel van www.defastlane.com activiteiten doen voor alle studenten.

  Die dinsdag staat mijn agenda de hele dag open, het is het laatste moment voor een reactie van me voor stduenten Strategisch Managment. Me niet gesproken, jammer maar helaas.

 • 8 december 2020 – Verander management en Besluitvorming

  Je hebt een plan, aardig wel.. maar een plan zonder uitvoering, daar hebben we niets aan. En die uitvoering, wat dacht je daarover. Hoe zie je fase gaan? En hoe plot je dat in een projectplan?

  En een plan zonder besluit zal zeker niet gaan gebeuren. Hoe is besluitvorming binnen jouw firma, en hoe heb je daarop voorgesorteerd? Rudolph legt uit hoe dat in zijn firma’s ging en toen die in een hoofdkantoor van een grote internationale firma werkte.

 • Ook voor klas C: 1 december 2020 – Scan Feedback

  RR doet Quick Scan voor studenten die 3/4 van de lessen volgde. En geeft feedback op portfolio: vorm, inhoud op hoofdlijnen.

  ! Studenten leveren documenten aan met als filenaam: voornaam_achternaam_studentnummer_doc naam_versie nummer.

 • 1 december 2020 – Digitale transformatie

  Strategie anno 2020 kan niet zonder een blik te werpen op hoe digitalisering zijn invloed heeft op jouw firma. We kijken naar hoe een digitale roadmap eruit kan zien. En plotten de firma op een digitale maturity model.

 • 24 november 2020 – Innovatie.

  Disruptive…. een term die populair was, nu erg verouderd dus gewoon mainstream om te doen. In ruimere zin, hoe doe je innovatie, wat zijn de gedachte van de top adviseurs hier rond. We behandelen o.a. werk en inzichten van de Dean van De Vlerick business school in Gent.

 • 17 november 2020 – Financiering

  Heb je een plan, moet er vaak ook geld voor zijn. Tenminste vroeger was dat zo. Tegenwoordig kan je ook met een idee de financiele markten op en zien of je venture capital kan binnenhalen. Jaren kunnen bedrijven werken zonder winst te maken. Hoe zit dat? En hoe verwerk je dat in je werkstuk?

 • 10 november – Leaderschip

  Rudolph geeft een les rond leiderschap. Van belang bij strategie maken, akkoord krijgen en uitrollen. Want als de baas het allemaal wel weet zegt die en maar een week vooruitkijkt… tja dan is strategie maken wel te doen, maar uitvoeren erg moeilijk.

 • 3 november – Strategisch denken en Strategie anno nu.

  Een les rond strategiesch denken en hoe huidige management denkers naar strategie maken kijken.

  Management denker in de picture: Peter Drucker.

  Wrap up: Deze les was samen met de andere klassen. We hadden van de 111 genodigde studenten er iets van 75 die in de Teams meeting waren. We behandelde drie delen: Strategie denken, wat is dat nu eigenlijk? Peter Drucker en een kladje maken van leiderschap stijl in jouw firma. En strategiedenkers van deze tijd.

  Het materiaal is tijdelijk te vinden op Brightspace. Informatie van Peter Drucker ook hier. Staat het daar niet meer doe me een verzoekje dan zend ik het je toe. rudolph.regter@hr.nl is mijn mail adres.

 • lesagen 3, 10, 17, 24 november 2020 – Onderzoeksfase.

  Individuele gesprekken tussen student en docent. Studenten zijn hard zelfstandig bezig. Rudolph heeft er geen betaalde uren voor, maar denkt nog wat lessen te doen die facultatief zijn, dus mag je volgen, hoeft niet.

 • lesdag 27 oktober 2020 – Plan van Aanpak beoordeling

  Via individuele gesprekken geven docenten feedback op het Plan van Aanpak en een go/nogo. Natuurlijk heeft de student daarvoor al afgestemd met docent en was die al vol materiaal aan het verzamelen voor wat modellen, om de externe analyse te doen en de interne. Denk aan DESTEP en 7s en zo….

  Strategie Safari. Rudolph zond naar zijn klas een uittreksel van het boek in slides. Gaat ook proberen die in een filmpje te zetten en zijn podcasts verder uit te breiden.

 • 20 oktober 2020 – Herfstvakantie!

 • Lesdag 13 oktober 2020 – terugkoppeling van vorige les.

  ! Hier de eerste delivery: je Plan van Aanpak.

  RR tip: omdat je data gaat verzamelen over je industrie, de markt etc is mijn tip zeker te maken dat je mediatheek gebruik en bronnen goed snapt.

 • Lesdag 6 oktober 2020 – Thema 3. De (on)zekere toekomst.

  Hier behandelen we de blue ocean strategie. Dit zal verzorgt worden door Claudia van der Pol.

 • Lesdag 29 september 2020 – terugkoppeling van vorige les.

 • Lesdag 22 september 2020 – Thema 2. Strategic Thinking.

 • Lesdag 15 september 2020 – terugkoppeling van vorige les

 • Lesdag 8 september 2020 – Thema 1. Adopt a strategic mindset.

  Wat deden van 19:00 tot 20:00?

  Check: om 19 uur zal ik starten met mijn variant van de cursus opstart. Zie je dan!

  Update 14 uur op 8 september.

  ICT even lastig. Mijn klas, Klas C doen we leergroep indeling deze avond.

  Wat een gerommel even met ICT. Uitleg: om in Teams te komende zijn erg drie mogelijkheden: 1. Je krijgt een uitnodiging voor een vergadering via Outlook en daar zit een link in. 2. Een docent maakt op Brightspace een bericht en zet daar een link in. 3. In Teams worden ‘kanalen’ gemaakt en daar moet je dan heen gaan.

  >> mijn aanpak: ik denk dat iedereen een vergaderverzoek is gewend in zijn werkomgeving. Dat is dus bekend. Dat zal ik blijven hanteren voor de lessen die ik geef. Zal tot nader bericht niet andere methodes gebruiken.


  Over wat is strategie? Zie deze link voor de inhoud van die dag, zal gaan over Thema 1: Een strategische mindset. Die theorie zal van 18:00 tot 21:10 dat werd de middag, van 15:00 tot 16:45 uur zijn, via Teams. De Teams link gaat mijn klas nog ontvangen van een andere docent, maar zet alvast in je agenda!

  Van 15:00 tot 16:45 doe ik met jullie een ‘wederzijdse intro’. dat werd van 19:00 tot 20:00 met uitloop voor vragen van 20:00 tot 21:00

  Van 13:00 tot 14:45 is een skills invulling, weet niet wat daarin gedaan gaat worden.

 • donderdag 3 september 2020

  Ik zond een mail naar mijn klas met uitleg over hoe dinsdag de 8e exact gaat lopen. Zond ook een uitnodiging naar jullie voor een Teams meeing van 15:00 tot max 16:45 uur om een wederzijdse introductie te doen. (P.S. Studenten die die al gehad hebben hoeven niet per se bij deze Teams te zijn).

 • Lesdag dinsdag 1 september 2020 – Eerst welkom.

  De deden een kort welkom sessie met het overlopen van de studiegids en het zetten van verwachtingen. De rubric werd vertoont op Brighspace.

  Er was nog wat admin te doen rond studenten in de systemen te krijgen.

  Lestijden vanaf nu: in de middag is er skills training en werkgroepen, in de avond kennis lessen (Rudolph wil graag kennis naar de middag brengen, want dan mensen actiever, wellicht gaat dat nog gebeuren, maar hou voor nu de avond aan)

  Rudolph zond die dag zijn eerst introductie mail naar de studenten in zijn klas. Dat is klas C.

  Next steps:

  Volgende week van 18:00 tot 21:10 uur, een theorie les van Andre Knulst of Joris van Haagen.

Disclaimer. Deze tekst is slechts bedoelt als ondersteuning, extra uitleg of andere manier van uitleg. De officiële kanalen zijn email van de school en Brightspace informatie.