Media besteding en consumptie

Inleiding en nut van dit lezen

Media inzetten komt vaak met het besteden van veel geld. Een advertentie in een krant kost je al gauw een paar duizend euro. En je wil dat ook weer goed doen, geen geld verspillen. Media inkoop is soms een schimmig gebeid waar veel marge gemaakt kan worden door allerlei tussenpartijen. Vroeger kon een reclamebureau bijvoorbeeld zonder iets te doen 15% van de bestede media guldens zo ontvangen van een uitgeverij. Ik heb daar met ‘Bureau2’ veel geld aan verdient. Een mooi verhaal voor bij de koffie…

Dus lees verder en volg dit cursusonderdeel goed, je gaat daar vast ooit je voordeel mee doen. Is het niet voor de firma, dan wel voor je voetbalclub of tennisvereniging waar je ooit de promotie voor gaat doen. Of de promotie van je eigen bedrijf.

Waarom legt Rudolph focus op media (inkoop) kennis?

Grote kans op geld verkwisten. Iedere communicatie verantwoordelijke wil graag iets moois maken en dat ik logisch. Een billboard dat iedereen kan zien, dan kan je trots dat aan andere laten zien. Of een televisiecommercial, gaaf landelijk gaan. Maar tja… wat gaat je dat opleveren?

En er zijn media vormen die je al gebruikt, die je al bezit en niet extra’s kosten om te gebruiken. Bijvoorbeeld een regel tekst of een plaatje op de factuur die je toch al verzenden gaat.

Media wijsheid. Met fake media en trollen denk ik dat mediawijsheid belangrijk is voor kinderen en eigenlijk alle mensen.

Mijn suggestie voor je aanpak

(maar zie ook de cursus slide en toelichting)

  1. Weten wat je kan inzetten, daar begint het mee. Een lijst maken en begrijpen wat media kan doe is de start.
  2. Dan die media in SOEP zetten, dat geeft je inzicht in wat je al hebt.
  3. Een communicatie briefing maken om zo scherp te weten wat je met de (potentiele) klanten wil bereiken. Wil je alleen dat ze je merknaam kennen (branding) of ook dat ze in actie schieten. Dus maak je een doel wat je bij de klant wil veranderen. In drie punten om te beginnen: wat moeten ze van je weten (Kennis). Welke houding moeten ze hebben ten opzichte van jouw product (Houding). En welk gedrag wil je dat ze gaan vertonen. Moeten ze de telefoon grijpen en een afspraak boeken, of je product direct bestellen? (Gedrag)

En zo kan je nog verder gaan, maar voor deze cursus is dit wel genoeg.

Persoonlijke ervaring met media (inkoop)

Content maken – Traditionele media. Een tijdje heb ik gewerkt bij wat nu Sanoma heet en hielp mee bladen uit te geven. Zo ook het onlangs opgeheven Viva waar ik het Viva werkjournaal lanceerde. Ook werkte ik in de eerste jaren van de opkomst van commerciële radio en tv bij verschillende producenten. Zie mijn verhaal over concert radio eventueel. Zo leerde ik wat van content maken. Link naar dat verhaal zit hier.

concert radio

Commerciele radio maken

Content maken –Online media. Op onlinegebied ben ik lang de adviseur geweest van Adfactor, een online media bedrijf dat jarenlang de eerste positie had bij Adformatie als het beste online bureau in Nederland. Die firma is voor veel geld verkocht aan de Telegraaf.

spelt in de hooiberg prijs

En ik haalde een prijs voor de beste online content campagnes.

Inzicht in marges. De verkooptak van Sanoma verkocht advertentieruimtes in bladen. Daar werkte ik als student en toen ik die 15% bureau commissie zag die reclamebureaus konden krijgen, dacht ik in die markt te stappen en een mediabureau op te starten. Bureau2 was dat.

Inzicht in effectiviteit van media. Met McKinsey heb ik bij Liberty Global een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van reclamecampagnes en media inzet door Europa heen bij vier grote kabelmaatschappijen. Daar leerde ik dat door onder andere campagnes eerst te proberen, er een pilot mee te doen, en het effect te meten, hoe je veel budget kan besparen.

Afsluitend

Verder verspilde ik wat media geld door een eigen stripboek te laten maken. Ach, dat mag ook wel eens… Een link naar het stripboek zit hier.

Ik wens je veel plezier in medialand een prachtige branche waar het leuk werken is. En die je met social media elke minuut van de dag zelf kan beginnen…

Rudolph

Lente 2021Evaluatie van dit onderwerp over studiejaar 2020-2021

(versie 25 juli 2021)

Observaties. Dit onderwerp kan veel aandacht trekken want iedereen consumeert en maakt media. Het belang ervan heb ik vorig studiejaar niet goed toegelicht, noch de studenten de vertaalslag naar hun eigen firma actief laten maken.

Studenten hadden moeite een lijst van media te produceren. Een SOEP maken lukte vaak wel, dat beslist in de les houden als in-class assignment.

Verbeter Acties:

  1. Media inzet en nut en bedragen ook bij de eigen firma laten behandelen.
  2. Concept lijst aanleveren en in studiegroep laten aanvullen.
  3. SOEP laten maken.
  4. Verbeter acties in concept laten maken in de les, die klassikaal behandelen en dan een definitieve versie in het portfolio verwachten. Niet erin = niet competent.


Media bestedingen en de matching

Een manier of dat inzichtelijk te maken is zoals onderstaande tekening. De tekening trekt op niets, jij kan het vast beter in powerpoint of zo, maar de inhoud en de boodschap die het wil overdragen daar gaat het me om.

media bestedingen
maak het op je eigen manier en voeg in je werkstuk

En hieronder nog wat slides over media besteding en hoe je daar naar kan kijken.

Herfst 2021 zal ik daar een update van hebben.