Communicatie sturing

Inleiding en nut van dit lezen

Stem jouw communicatie af op soort. Als je in de zomer ijs verkoopt past dat iets beter dan in de winter. In B2B iets verkopen in december lijkt me ok als je nog een laatste budget van dat jaar wil opmaken. Maar een langer termijn contract beginnen te onderhandelen in zo

Stem je communicatie af op wat je verkopen wil. Een nieuwe product lancering heeft zijn eigen tijd nodig. Als je op datzelfde moment een ander bestaand product moet verkopen, raakt de klant wat overvoerd.

Stem jouw communicatie af op omvang en aantal. Is je communicatie doelgroep wel groot genoeg?

En jouw klant heeft maar 1 brievenbus en maar 1 avond om de brieven te lezen. Ook maar 1 email die vaak gelezen wordt. Ook wellicht maar 1 krant die gelezen wordt. Dus als je van drie producten van jouw firma drie folders op dezelfde dag in de bus laat landen, dan is dat niet efficiënt. Hetzelfde met mails. En als je denkt dat dit logisch is, probeer het maar eens te coördineren in een grote firma met veel producten.

Stem af op wat je weet. Weet je niets van de potentiele klant, waarom niet eerst een marktonderzoekje doen en dan pas je communicatie inzetten?

Gebruik kanalen die er al zijn. Was je al actief op die beurs die elke jaar gehouden wordt in de scheepsvaart branche? Je staat er dan toch, beter dat momentum goed te gebruiken. Of is jullie event ‘Concert at Sea’ erg bekend, gebruikt dat moment dan voor je promotie.

Waarom legt Rudolph focus op communicatie sturing?

 • Omdat het helpt je commerciële doelstellingen met minder geld te halen.
 • Om scherp met budget om te gaan en zo meer te kunnen doen met je budget.
 • Omdat op de langer termijn klanten gek worden van teveel reclame boodschappen.
 • Omdat de klant weg gaat als die een tijd niets van je hoort.
 • …verzin er zelf ook nog drie

Mijn suggestie voor je aanpak

 1. Analyseer de logica van klant gedrag.
 2. Besluit of het logische is klant gedrag taktisch aan te pakken, er een planning op te maken.
 3. Kies welke kalenders, welke planning van welke onderwerpen, belangrijk zijn bij jouw firma. Of beter gezegd, welke belangrijk zijn voor je commerciële doelstellingen.
 4. Maak lege kalenders, ga rond in de firma en vul de kalenders in.
 5. Maak je analyse en geeft advies hoe het volgend jaar zou moeten lopen de afstemming van de communicatie en andere kalenders.

Persoonlijke ervaring met communicatie

Politiek beïnvloedden voor nieuwe kerncentrale. In Zeeland waar al een kerncentrale is waar we als eigenaar verstand van hadden, dachten we een 2e centrale te willen bouwen. Daarom was het politieke klimaat zeer belangrijk.

Goed gebruik van een groot event. Het stoorde me dat ik veel budget stak in ‘Concert at Sea’ en daar geen commerciële doelstellingen aan verbonden waren.

Vele producten, maar 1 klant. We maakte promotie voor een ‘Triple play’: telefonie, internet en tv. Op maar 1 klant. Dan kwam er nog mobiel bij. Dat in een bundel van promotie stoppen of de klant 4 keer bewerken met ieder afzonderlijk product? Later bij Delta was het en 4x play voor media (tv, mobiel, telefoon, tv) en 4x play voor energie (gas, warmte, electra, zonnepanelen)

Meest interessante momenten uit Rudolphs carrière

 • Introductie van ‘Triple play’, voor het eerst een bundel van multi media producten.
 • Introductie van thermostaat in voor een ‘Stadswerke’ (=kabelfirma) in Hamburg (Duitsland)
 • ….

Persoonlijk betrokkenheid in die jaren op communicatie gebied rond sturing.

In vele rollen heb ik dat gedaan.

Bottom Line: Een gecoördineerde bewerking van (potentiele klanten) is meer effectief en ook leuker om te doen. Daagt meer je commerciële gevoel uit.


Rudolph

22 juli 2021Evaluatie van dit onderwerp over studiejaar 2020-2021

(versie 25 juli 2021)

Observaties. Dit onderwerp had meer tijd nodig. Zeker een volle lesdag. Heeft ook overleg tussen studenten nodig die dan mekaar kunnen aanvullen.

Uitleg geven van de effecten als je geen kalenders hebt en wel en dit vertalen naar de eigen organisaties.

Behandelen ook van B2B communicatie, waar veel studenten in actief waren dit studiejaar.

Verbeter acties:

 1. Fases: a) pijn van als je het niet coördineert laten begrijpen en wat voordelen zijn als je het wel doet. b) kalender logica uitleggen en een template rondzenden zodat studenten geen tijd in opmaak hoeven te steken. c) laten invullen voor eigen firma, overleggen in studiegroep wat dan niet logisch is of mist. d) presenteren aan de groep.
 2. Voorbeelden van B2B geven en de effecten.
 3. Ook content kalender tbv online invoeren en tools uitleggen die dit kunnen automatiseren.


Lees onderstaande toelichting die ik ooit maakte voor mijn team in Zeeland.

Hieronder de uitwerken die ik eens maakte met mijn sales en marketing team. Door deze aanpak hebben we marktaandeel behouden op eigen terrrein, nieuw marktaandeel verworven buiten Zeeland en nieuwe producten succesvol in de markt gezet. Maakte ook dat we trefzeker waren, haalde elk jaar de targets en storte de aandeelhouder zo een 25 miljoen netto per jaar op hun bankrekening bij.

Het is slechts een voorbeeld en zal in de lessen een verdere toelichting geven. Ook graag bespreek ik met je hoe dat voor jouw firma zou kunnen gebruikt worden deze logica opbouw. Me direct vertellen dat het voor jouw firma niet werkt gaat bij me niet pakken. Naar ik denk zijn altijd alle kalenders nodig te maken, ook als er bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan wordt in de firma. Door er een slide van te maken en die in je presentatie te verwerken, druk je de firma wel op de feiten. Er kan een reden zijn om geen marktonderzoek te doen, maar er niet over nagedacht hebben, dat is niet professioneel commercieel handelen zo denk ik.

Veel kijk plezier en opnieuw dit is slechts een voorbeeld.

Rudolph


Kijk eens hoe Google het ziet

Google heeft ook een mooie overzicht gemaakt

Zoals je ziet is er meer verkeer, logische wel, en dan de vraag hoe je die kans omzet in omzet voor jouw firma. Dit voorbeeld is een redelijke open deur, die door iedereen gezien zal worden, dus je bent niet de eerste marketing persoon die hierop inspelen zal. Dus waar ligt jouw unieke kans op een uniek ander moment?

en dowload een aardige kalender, wel Engels, maar helpt je inzicht voor jezelf te maken

https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-154/seasonal-calendar-retail-marketing/


Hootsuit een handige tool

Een kalender maken is een ding, dan het handig inrichten dat je content op een gestructureede manier geplaatst zal worden. Meer een onderwerp voor digitale marketing en sales, toch aardig ook hier eens naar te kijken. Hootsuit gebruik ik zelf enige jaren en bevalt me goed. Inmiddels ook een paar anderen verschenen op deze markt.

Volg deze link.