Comms – Lesmateriaal

Inleiding

Het officiële lesmateriaal staat op Brightspace. Maar omdat dat systeem wellicht op de langer termijn niet meer gebruikt zal worden, zet ik het hier nog eens.

Les 1. Communicatie

Slide zijn hier.

Les 2. Media

Les slides zijn hier, op een webpage in deze site.

Les 3. Brand equity

Les slides heb ik (nog) niet, zie Brightspace

Les 4. Logo

Les slides zijn hier.

Les 5. Imago en Identiteit

Les slides heb ik niet, zie BrightSpace

Les 6. Positionering

Les slides zijn er niet. Zie BrightSpace.

Les 7. Creativiteit

Les slides zijn hier.

Les 8. Communicatie sturing

Les slides zijn hier te vinden, op een apart webpage.

Les 9. Reputatie

Les slides weet ik nog niet.


Van les naar werkstuk. Wat voor gedachtes heeft RR daarbij?

Op een andere plek op mijn website geef ik een suggestie voor het programma van de cursus Communicatie en Reputatie. Die cursus heet overigens in de systemen van de hogeschool Rotterdam, ‘Reputatie bouwen en onderhouden’. Maar als docent, eigenwijze personen vrijwel altijd, hou ik op het dat je eerst moet snappen wat communicatie is, voordat je aan het doel, de Reputatie kan gaan bouwen. Als je dat verwarrend vindt, lees dan deze web berichten niet en beperk je tot de officiële informatie van de school.

Hieronder leg ik wat meer uit over de producties die ik beschreven heb en hoe ik zou denken dat het eindproduct er dan uit kan zien of een verdere uitleg hoe die producties gemaakt kunnen worden. Mogelijk ga ik die teksten nog met working-examples aanvullen.

Baseline

Deze toelichting geeft een baseline weer van wat ik verwacht dat ik tijdens het assessement ga zien en gemaakt gaat worden gedurende de cursus. Met de nadruk op gedurende, dus tijdens de weken zal ik met plezier naar de tussentijdse producties kijken, voor elke week is die goed beschreven. Maar daarna ga ik er niet meer naar kijken of feedback op geven. Een thema behandeld en afgerond is doorgaan naar de volgende. Baseline = minimum of startpunt gebruikt voor vergelijkingen. Dus een minimum voor een competent. Wijk je af naar beneden is het nog niet competent, wijk je af naar boven kan het expert worden. (disclaimer: dit is slechts een persoonlijke toelichting die op geen enkele manier een officiële boodschap is van de hogeschool. Slechts mijn mening en zienswijze)

Ga op donderdag de 16e juli testen of de beschrijving duidelijk genoeg is verwoord door me. Tevens ga ik dan er wat schetsen bij maken terwijl ik met de studenten spreek.

Vragen? Vragen!

Rudolph

Versie zaterdag 11 juli 2020


Onderwerp – Communicatie

Tone of voice

Welke auto, dier etc. Voorbeelden van deze aanpak te over. Aan A4 met plaatjes en uitleg voor de reden van de keuze. Plus minimaal vier andere collega’s ondervraagd en met naam, toenaam en positie genoemd.

Belang communicatie

Hier zijn eventueel vragenlijsten voor denk ik, waar je na het kort interviewen van een aantal medewerkers (minimaal vier) een beeld krijgt.

Budgetten

Opvragen bij de CFO en splitsen naar budget per media kanaal. Dus hoeveel voor de website, hoeveel voor billboards, etc. Dat op een visueel aantrekkelijke manier op papier zetten. Staafdiagram bijvoorbeeld. Splitsing dit jaar en vorige jaren en de verwachting voor volgend jaar.

Inzet en belang

Zie dan een excel met staafdiagram per doel van de firma. Dat lijkt me te kunnen zijn in de indeling van MAC en SAC. Marketing aqcuisitie kosten en sales acquisitive kosten. MAC is alle kosten die je maakt om de telefoon te laten rinkelen in een bepaalde kwaliteit en kwantiteit. SAC zijn de kosten die je maakt vanaf de telefoon opnemen, sales gesprek voeren en zo tot dat de suspect een klant is.

[RR: in mijn helpdesk uitleg MAC en SAC plaatsen]

Onderwerp – Media

Lijst alle media

Die is op te vragen op internet of zo, en daarna volledig te maken met college studenten. Of laat iemand die met een reclamebureau werkt het opvragen. RR kan zijn exemplar niet meer vinden….

SOEP

Zie het internet voor uitleg.

[RR: op helpdesk plaatsen]

Doelgroep en media consumptie

Te vinden bij media inkoop bureau, google etc. Maak plaatje van een persoon en indeling van consumptie, evt piechart en uitleg. Voorbeelden zullen in de les worden getoond.

Tweede detail analyse

Hier match je a) het budget dat je hebt, b) vult die in de lijst met alle media dragers, c) zet daar de media consumptie van de suspect, prospect en/of klant bij en d) maakt een analyse of de firma de juiste media dragers inzet. Mooiste is hier een plaat met staafdiagram links je prospect rechts en de de verbinding tussen je gebruikte mediadrager en de media consumptie die te zien is in de opdeling van je prospect.

[RR: hier plaatje schetsen en plaatsen]

Onderwerp Brand equity

Wat zijn de onderdelen van een merk?

Zoek een wetenschappelijk artikel en analyseer dat en beschrijf de onderdelen die een merk heeft. Of haal dat uit een studieboek. Zet bijeen en bron vermelding erbij.

Relatie uitleggen

Is boeken wijsheid, opzoeken.

Zoek in de archieven van je firma naar oude logo’s van de firma. En onderzoek hoe die logo’s, de branding ontstaan is. Schrijf er minimaal twee A4 over, een voor de plaatjes, de andere voor je toelichtende tekst.

Onderwerp Branding

Maak een overzicht van de logo’s in jouw industrie

Spreekt voor zich. Minimaal 5 logo’s lijkt me met toelichting van jouw analyse van die logo’s en de relatie tot die van jouw firma.

Hoe past die?

Spreekt voor zich. Werk uit in half A4.

Maak een analyse of is meegegaan met de tijd.

Gebruik daarvoor als criteria zeker je analyse die je eerder maakte rond de onderdelen van een merk. Vul eventueel aan met je eigen opinie. Schrijf dit op minimaal een A4.

Logo en relatie.

Spreekt voor zich.

Produceer een voorstel.

Spreekt voor zich. In het voorstel lees ik welke onderdeel van het merk waarom veranderd moet worden.

Imago en Identiteit

Verschil kennen tussen de twee begrippen.

Is boeken wijsheid. Lezen, leren, vertellen op assessment.

Analyseer voor jouw firma.

Spreekt voor zich. Minimaal een A4 met een duidelijk piramide logica.

[RR: hier nog iets met de tekst doen, ook op de ‘studiegids’ pagina.]

Onderwerp – Positionering

Piramide maken.

[RR: hier een voorbeeld van Delta inzetten]

[RR: de puntjes nog aanvullen]

Onderwerp – Creativiteit

Agency briefing.

Tig voorbeelden op het internet te vinden. Maken op minimaal twee A4.

[RR’s versie is rond Kennis, Houding en Gedrag. Hier evt voorbeeld van snelle xyz zetten.]

Onderwerp – Communicatie sturing

Kalenders

Hierna mijn logica: Communicatie heeft als doel iets te bereiken, en dat zal altijd over hordes gaan. Een fles water verkopen aan iemand die in een waterwinkel werkt is moeilijk, je moet daar wat hordes over (de persoon heeft geen dorst, kent het assortiment, loopt niet op USP, is niet prijsgevoelig etc), een fles water verkopen aan iemand die je in de woestijn tegenkomt terwijl in de vijftig kilometer om je heen geen winkel of iets te zien is, is makkelijk. Dus als iemand al in de stemming is om de koop te doen is het makkelijk commercie te bedrijven. Dan bespaar je geld in marketing of sales want je hoeft geen geld in te zetten om iemand over een horde heen te halen. Dus zoek de events dat mensen al in de mood zijn, dan is er wellicht al een horde genomen. (Valentijnsdag? de horde van mannen parfum laten kopen is al kleiner geworden. Oud en Nieuw die week? De horde van interesse in vuurwerk kopen is al lager dan toen het Pasen was of een gewone week)

Events kalender

‘Events in de wereld van de klant’. Events die in de jaarkalender van mensen staan en die mensen in beweging zet. En beweging is emotie, (mijn firma naam Intomotive is daarop gemaakt) Valentijns dag, Ramadan, wereld voedsel dag, dikke truien dag en zo maar door. Daar zet je dan ook de dagen bij waarvan je kan bedenken dat ze die hebben, maar waar je niet van weet wanneer die is. De dag van trouwen, de dag de kinderen geboren werden en zo voort. Allen dagen waarin emoties plaatsvinden waar je een haakje in kan zetten om dan je product of dienst te verkopen.

Product kalender de ‘Product roadmap’.

Prima dat je weet dat het dikke truien dag is en veel mensen bezig zijn met de verwarming lager zetten en een dikke trui dragen…. Maar jij verkoop geen truien… Wat verkoop je wel? En verkoop je op termijn nieuwe producten? Als je in drie maanden tijd een nieuw product in de markt gaat zetten, is het plezierig en slim dat de marcom afdeling daarvan weet. Want die kan dan communicatie gaat starten rond dat product. De bekende teasers die al weken, soms maanden van tevoren de wereld in worden gezet…. Waarna er lange rijen voor de winkel zijn op het moment suprem. Dat je de eerste bent om die iPhone te hebben, of die Vans schoenen. Dus een kalender met daarop wanneer de eerste lancering is van een nieuw product is belangrijk.

Geen nieuwe product? Hmm….. wat betekend dat dan voor je firma. Een jaar lang niets nieuws in de markt zetten, zelfs niet zoiets als ‘nu met 20% meer xyz’. Kan dat vraag ik je dan.

Veel nieuwe producten? Hmmm…. Dan vraag ik me af hoe je dat in de hoofd van potentiele klanten krijgt. Elke dag een folder van je firma in de bus gaat het niet doen. Plus los van het maximum dat een klant aan informatie kan hebben, heb je ook een beperkt budget wellicht. En zelfs al is dat budget onbeperkt, dan nog is de hoeveelheid commerciële informatie die een prospect van je kan hebben gemaximeerd denk ik.

Dus bij deze kalender is de vraag: doe je teveel of te weinig en wat zijn je argumenten in het licht van capaciteit van de prospect en jouw budget en zo.

Onderzoek kalender

Als je met grote budgetten werkt zoals ik deed lange tijd, dan wil je niet het risico een product in de markt te zetten dat niet zal gaan lopen. Dus heb je onderzoek nodig. Dat kost budget en tijd. Gemiddeld aan tijd toch al gauw iets van twee maanden denk ik. Dat zit dus voordat je het product in de markt zet, voordat je daarvoor reclame gaat maken. Je snapt, bij grote bedrijven kan het enige maanden duren tussen product idee en product lancering. Daarom ook dat bijvoorbeeld een Go-to-market strategie zo belangrijk is vooraf als structuur en aanpak bekend te hebben.

Channel kalender

Welke communicatie kanalen heb je naar je klant. Moet daar voor een nieuw product of dienst een nieuwe bijkomen? Als voorbeeld: je verkocht altijd B2B en nu ga je naar B2C, dus wellicht zal je website van een winkelwagentje moeten worden voorzien. Een afstemming tussen wanneer dat winkelwagentje als functionaliteit in de website hangt, de promotie die je met bijvoorbeeld adverteren doet en de beschikbaarheid van het product is dan nodig.

[RR: Zet voorbeelden hier met tekst uitleg]

Onderwerp – Reputatie management

Kunnen uitleggen hoe ontstaan.

Is boeken wijsheid.

Nut uitleggen.

Powerpoint van rond de 5 slides voor eigen firma.

Firma vergelijken.

Spreekt voor zich.

Incident management

Genoeg op het internet over te vinden.

END


Begrippen

Mediadragers

MAC

SAC