Curs – Communicatie en Reputatie

Vanaf september 2020 start een cursus met de naam Reputatie, maar wat mij betreft zou die ruimer moeten zijn, dus noem die maar ‘Communicatie’.

Hieronder een concept tekst voor de aanpak zoals ik die voor me zie. De eerste versie van 4 juni kreeg veel views, dus maakte een update op zondag 7 juni, om het er beter uit te laten zien met wat plaatjes als tussenkop en de tekst verder bijna op 90% van final te maken. Om dan te gaan bespreken in kleine groep met aanstaande studenten.

Plaatste deze tekst hier voor een actieve nieuwsgierige student.

Concept versie 2, zondag 7 juni, Leestijd: 4 minuten.

1. Inleiding

September 2020 start een cursus die in ruime zin gaat over communicatie. Zowel interne als externe communicatie. Er onder vallen zaken als het bouwen van een merk, reputatiemanagement, content management, channel management etc.

Er kunnen studenten zijn die deze zomer daar al een start mee willen maken, of die al materiaal gaan verzamelen. Om die te helpen hebben wij de wensen beschreven voor dat vak. Deze wensen passen in de rubric van het vak. Tevens is er een link met de onderwerpen in de studiegids en de planning van de onderwerpen.

Wat zouden we willen zien in het portfolio dat begin 2021 af moet zijn? Dit kadert in mijn persoonlijke visie op commerciële economie doen en het vierde jaar. Dus die beschrijf ik eerst hieronder zodat je snapt waarom ik er voor ben in deze cursus veel onderwerpen te behandelen.

1. Welke onderwerpen essentieel zijn.

Naar mijn smaak hebben de CE studenten nog niet veel CE specifieke vakken gehad als ze het 4e jaar ingaan. Zo mis ik dingen als goed product management, communicatie, klantenservice management, prijsstrategie, innovatie en channel management. En dan daarin nog weer de specifieke tools die je moet kunnen benoemen en gebruiken, zoals een CRM systeem, een emailmarketing systeem en andere marketing automation tools.

Gelukkig gaan we in de winter 2020 wel tijd hebben een belangrijk onderdeel van commercie behandelen, namelijk de communicatie. Eerst had dit vak een zeer beknepen onderwerp, namelijk Reputatie management. En daar kan je zeker 15 weken mee vullen. Met Prof. Van Riel, de autoriteit in NL op dit gebied, die ik tijdens mijn Delta periode heb ingehuurd, ben ik er enige weken met het onderwerp bezig geweest. Met dat materiaal en actualiteit lessen vullen voor 15 of 20 weken gaat makkelijk. Maar…. Er is nog zoveel meer dat je eerst onder de knie moet hebben.

Dus ben blij dat we een brede insteek nemen die van communicatie. Dat kan ook weer te breed gaan, voor mijn is de ‘proof of the pudding’ of je met een onderwerp ook iets praktische kan, zonder in een specialisme te vervallen. Dus de onderwerpen breed belichten, een spade diep laten uitwerken en dan verder gaan.

2. Meer omkadering, meer duidelijke verwachtingen van mijn kant.

De ruis die veel op de lijn zit om de heel algemene rubric uit te leggen heeft naar mijn smaak ertoe geleidt dat ik teveel werkstukken, portofolio’s, zie die te algemeen zijn. Prima in jaar 1 en 2 wellicht, daarna moet er wat mij betreft meer diepgang komen. En dat kan door duidelijker te zijn. Mijn voorbeeld blijft dat als je iemand een leeg A4 geeft en zegt ‘doe iets’, je de persoon tot weinig diepgang aanzet. Een kleurplaat geven en vragen exact binnen de lijntjes kleuren, maar de persoon wel zelf laten kiezen welke kleuren, potloden of waskrijt, welke dichtheid van kleur etc. Dus ik ga voort met duidelijk, wellicht nog duidelijker te zijn in wat ik verwacht.

3. En het afdwingen.

Er zijn voorbeelden dat ik duidelijk mijn verwachtingen uitspreek, zelfs in een storyboard zet. Zoals bijvoorbeeld bij strategisch management. Maar…. Helaas kreeg van de meeste studenten niet wat ik verwachte, maar eigen invullingen die heel vaak zeer tekort schoten in breedheid van wat behandeld was en weinig diepgang of hoogte, die kregen dan ook geen voldoende. Afwijken kan natuurlijk, op allerlei mogelijke manier kan je aan de rubric voldoen….

Ik heb geen zin meer te weinig werk ‘goed’ te vinden. Zeker voor het vak communicatie heb ik sterke meningen, niet vreemd, ik heb jaren in de media industrie gewerkt. Even kort mijn ‘Loekie ster reclame’:

  • Gewerkt in de tijdschriften industrie en bladen helpen lanceren. En aan de start gestaan van commerciële zenders, als RTL en commerciële radio.
  • De opkomst van media inkoopbureaux van nabij meegemaakt.
  • Zelf een reclamebureau opgezet, Bureau2 dat twee jaar succesvol opereerde en ik toen verkocht.
  • Als adverteerder een paar miljoen budget jarenlang gehad om reclamebureau’s aan het werk te zetten. Voerde Europese, landelijke en lokale campagnes uit.
  • Werkte in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Polen met McKinsey aan het effectief maken van communicatie campagnes. Project ‘Accelerate’ was dat genaamd en die haalde het eerste jaar ruim 800k besparingen op de media bestedingen.
  • Prijzen gewonnen in de online reclame industrie.
  • Prof. C van Riel ingehuurd om te helpen reputatiemanagement op te bouwen ten behoeve van de kerncentrale die we wilde gaan bouwen.
  • Jarenlang adviseur geweest van de directie van een digitaal media bureau, dat door de vakpers, Adformatie, vele jaren als beste digitaal bureau werd uitgeroepen en daar prijzen mee won. Dat bureau is onlangs voor veel geld verkocht aan de Telegraaf groep.

Afsluitend

Hieronder mijn eerst concept van de onderwerpen en producties die ik waarschijnlijk ga verwachten. Heb nog overleg met een collega docenten, voor eind juli zullen we eruit zijn en het programma voor 80% hebben vastgesteld.

De meeste van onderstaande producties zijn een Must-have voor het mogelijk krijgen van een beoordeling ‘Competent’ wat mij betreft. Steek je er extra tijd in is ‘expert’ te halen. Maar opnieuw dit is voorlopig mijn eigen prive mening…

2. Opbouw cursus

Twee elementen zijn de randvoorwaarden van de cursus: Wat is nodig in het bedrijfsleven? En langs welke lijnen is hierin het beste onderwijs mogelijk uitgaande van blended learning, de combinatie van online en offline.

Element 1: Wat is nodig volgens het bedrijfsleven? Input: vacature teksten van communicatie managers; rubrics Landelijke competentie; rubrics NIMA. Gesprekken met directeuren van reclamebureaus en media inkoopbureaus.

Element 2: Langs welke leerlijnen bouwen we de cursus op? Langs de leerstijlen van Bloom. Deze hebben niet een hiërarchische opbouw, maar kunnen naast mekaar gebruikt worden. De aanpak die we in deze cursus zullen gebruiken is die ook bij Marketing of Social business en Global gehanteerd wordt en flauw ‘Just in time’ onderwijs genoemd wordt: kennis behandelen en direct in actie te laten zetten door de student. Dit vanuit de gedachte van ‘Constructive alignment’ die zegt dat kennis is iets dat studenten zelf maken.

Element 3: Ritme. Kleine stappen met diepgang. Elke twee tot drie weken een productie. Die niet te groot is. Wat mij betreft in het ideale geval op de middag en avond zelf al tot 80% te maken is. Dit ook omdat naar ik denk 1 op 3 lessen offline is, en de rest online.


3. Onderdelen van de cursus

Het programma ga je hier vinden op een aparte webpagina