Besluitvorming – Les wrap-ups

Hieronder ga je updates vinden waar Rudolph een wrap up doet van de gegeven les en eventueel nog een toelichting geeft. Ik ga proberen na iedere bijeenkomst een stukje te schrijven om wat van de verhalen die ik deed op schrift te zetten. Vaak praat ik snel en maak de gekste verbindingen en associaties, ik snap dat dit niet vaak goed te volgen is, naar ik hoop helpt deze pagina dan.

Update Lente 2023 werk: We starten weer in februari 2023. De lessenreeks zal mogelijk wat anders zijn dan die van afgelopen jaren. Door het grote scucces van het vak, hebben we nu minimaal twee klassen en dus moeten we de aanpak iets veranderen. En na de evaluatie met de student van de vorige keer, hebben we wat programma onderdelen toegevoegd of verwijderd. De kern blijft hetzelfde, maar deze keer wat minder over onderhandelen bijvoorbeeld en wat meer over besluiten tbv je carriere.

Update mei 2023: Studenten zijn goed bezig en ik heb besloten hier geen updates te schrijven, daar was even geen tijd voor. Wellicht volgend studiejaar weer.

WEL! Zal ik wat materiaal dat ik gebruikt heb op de andere website zetten, zie bij http://www.strategisch-management.com



Oud materiaal/schrijfwerk van lente 2022:

Dus na elke bijeenkomst een stukje tekst. Onvoorspelbaar wanneer die zal verschijnen. Als het verschenen is, dan zal er een berichtje daarover op andere communicatie kanalen verschijnen, zoals mogelijk op de officiële onderwijsmedia en zo.

Lees verder! En scroll door. Let op! Het is veel tekst, maar ook vijf volle dagen werk. Dus hou vol. Wat ga je dan vinden?

  • Thema – Inleiding
  • Thema – Onderhandelen
  • Thema – Sturen van besluitvorming
  • Thema – Emotie en intuïtie in besluitvorming
  • Thema – Boek ‘Een goed besluit is het halve werk’.
  • Thema – Ethiek en potpourri andere items

Inleiding

Zet het beste van je in en dat kan als je grip hebt op de besluiten om je heen. Zo maak je carrière en hebt een leuk leven. (denk ik)

Werken met professionals aan hun ‘grip op besluitvorming’ is steeds een leuke opdracht met daarin een hoge mate van samenwerking. Voor mij is daarin de grootste aardigheid dat ik al mijn vermogen kan inzetten het beste in mensen naar boven te halen en dat dan ze te laten inzetten om besluitvorming te organiseren in het licht van de doelen die ze hebben. En doelen waarvan je dacht dat die ver weg van je liggen, zijn ineens soms veel dichterbij als je snapt ‘wat het beste in je is’. Dat zijn mensen soms even vergeten, of nooit op gewezen.

Deze eerste lesdag hadden we een volle zaal, met een heel divers publiek. Mensen van verschillende beroepsgroepen en werkzaam op een ruime set aan verschillende industrieën en hiërarchische niveaus.

Een paar punten die de kern waren van mijn verhaal hieronder.

QUOTE: Het zit in de boom en is niet een kachel. Wat is het?

Over het sturen van je besluit. Weet je nog hoe je gedachten gestuurd werden toen je een antwoord verzon?

QUOTE: heb je geen plan wordt je onderdeel van iemand anders zijn plan.

Om een plan te hebben en dat uitgevoerd te krijgen moet je mensen mee krijgen, moet je zien te regelen dat ze besluiten nemen die passen in jouw plan. Als eerste dat ze je plan willen volgen en dat daarna graag vanuit zichzelf doen. Dat bespaart je later veel energie en werk….

Ben je er ok mee dat je geleid wordt? Wellicht niet altijd maar soms? Prima. Ook dan lijkt het me handig dat je weet wat de beweegredenen zijn van de mensen die de lead hebben. Wat hebben zij besloten en waarom willen ze heen waar ze heen koersen?

Waarom zou je naar mij luisteren?

Wat ‘sterreclame punten’. Zakelijk: Ik wist iemand over te halen 380 miljoen te steken in de uitrol van digitale televisie door Europa. Of een investering rond te krijgen van 41 miljoen om een zender te kopen. Was directeur van een trainingsinstituut toen ik eenentwintig was en werkte internationaal met docenten van een twintig tal nationaliteiten, daar leerde ik veel over culturele verschillen. Heb een paar bedrijven opgericht en o.a. mensen mee gekregen een reclame bureau te starten in de randstad, een uitgeverij te runnen, bladen uit te geven en zo meer.

Persoonlijk. Kreeg met anderen een vereniging rond van 20.000 leden die opkwamen voor hun woonrechten. Doe aan pleegzorg, een moeizaam traject soms met veel besluiten voor jezelf, ouders en kinderen met rechtbanken op de achtergrond. Maakte het beste besluit een keer te trouwen met Liesje.

Waarom is Grip op besluitvorming nuttig te verbeteren?

Omdat een firma niet anders is dan een besluiten boom. In twee richtingen:

Verticaal. Van boven naar beneden, de directeur die iets verordonneerd. De klantenservice medewerker of ombudsvrouw die iets verplicht naar de directie.

Horizontaal. Die collega van de andere afdeling die je weer rotzooi geeft om mee verder te werken.

Waarom kan je veel tijd steken in die studie naar besluitvorming?

Omdat het een ‘Wicked’ problem is. Een complex probleem. Iets dat steeds anders is. Besluiten wat je op je brood wil is een eenvoudig probleem. Een raket naar de maan zenden is een lastig probleem, maar op te lossen met kennis en historische informatie. Zoals er is zwaartekracht waar je weet van hebt (kennis). Of je probeerde met een raket met cola als brandstof iets naar de maan te zenden en er gebeurde niets (historische informatie). Besluitvorming is nooit op te lossen met kennis of omdat de ervaring van vroeger altijd tot dezelfde uitkomst zal leiden.

Door de jaren heen anders. En iets dat je door de jaren heen anders leert zien. Van dat een besluit ‘logisch’ moet zijn, tot dat besluiten ook op intuïtief genomen mogen worden en dan ook prima zijn.

Door de niveaus heen anders. Van operationele besluiten die je elke week moet nemen. Naar tactische besluiten die een maand eerder al genomen werden, naar strategische besluiten waar men een jaar geleden al iets besloot waar jij nu op een ‘lager niveau’ iets mee moet doen en op kortere termijnen moet besluiten.

En nog honderden redenen meer. We gaan ze niet allemaal behandelen, maar je wel helpen op meta niveau ze aan te kunnen zien komen en dan handig te worden er mee om te gaan.

QUOTE: Begin langzaam en eindig snel.

Dit spreekwoord verteld dat je beter rustig met iets kan starten en als je 100 uur de tijd hebt, beter 90 uur kan steken in langzaam beginnen, en dan in 10 uur kunnen besluiten en dus snel te eindigen.

Wat is het einddoel?

Daar is veel over gezegd. Als het gaat om punten scoren voor een opleiding, volg dan wat geschreven is een beoordelingsformulier. Maar beter… lees dat formulier, ga vol in de egoistische modes en verzin iets dat goed is voor jezelf en goed voor een diploma. Afijn, dat is ook voor jezelf….

QUOTE: Als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet voor een ander zorgen.

Dus los van wat onderwijzers, coaches, mentors en al die andere buitenstaanders je vertellen, zou ik denken, zorg goed voor jezelf. En neem de mogelijkheid nu, in deze tijd van Grip op Besluitvorming, de tijd te pakken om jezelf op een rit te zetten. Welke rit en waar die heen gaat mag je zelf bepalen. Wil je daarvoor tips? Ik ben de beste om andere mensen te vertellen wat ze moeten doen, dat doe ik al sinds mijn 21e. Wil je overleggen? Super leuk, dan doen we samen ‘vredespijp’ stappen: jij spreekt net zo lang tot je denkt dat ik je snap. Dan spreek ik net zo lang tot ik denk dat jij me gehoord hebt.


Wat kwam uit de groep als eerste drijfveren om dit te volgen?

Tijdsdruk. Aha! Last hebben van hogere lagen die de tijd nemen om een besluit te nemen en steeds meer onderzoek vroegen, steeds meer zekerheid wilde hebben. En toen een besluit namen waarna jij nu het in korte tijd moet regelen. …. En iedereen wist toch lang geleden al dat dit een probleem werd denk je dan…..

Ik kan niet veranderen. Neen, soms kan je niets veranderen. Maar altijd kan jij veranderen hoe je kijkt naar een besluit en hoe je daaronder wel of niet lijden zal. DE ABCD methode van cognitieve behavioral therapie gaan we daarvoor eens behandelen.

Ik moet beter leren voor mezelf op te komen. Je bent zelf het enige stuk gereedschap dat er is bij besluitvorming. Dus jezelf aanscherpen als tool is slim.

Niet te snel dingen weggeven. Onderhandelen en posities begrijpen en bruggen leggen en standvastig zijn.

Dit leek me wel leuk. Beste argument ooit.

Moet veel regelen in een land met een heel andere cultuur. Perfect, kunnen we iets doen met culturele verschillen in besluitvorming!

Zou wat zelfverzekerder willen zijn. Dan breng je jouw besluiten beter over denk ik.

Poffertjes. We maken elke dag een miljoen poffertjes, dat zit in een machine. Maar de besluitvorming gaat niet zo standaard en snel als poffertjes bakken…. Hoe handel ik met tijdsdruk en stakeholders?

Politiek spel. Daar zit ik tussen. En heb gewoon ook klanten die niet zo politiek zijn. Hoe sla je een brug, of hoe omgaan met politiek?

Familiebedrijf. Schijnbaar soms andere drijfveren bij besluitvorming. Hoe dat te leren snappen en ook zelf aan het stuur te komen?

Doordachter besluiten nemen. Nu moet het snelsnel. Tijd + Kwaliteit + Geld. Hoe die draaiknoppen te bedienen?

QUOTE: Spreek zacht en draag een stok.

Een manier van besluiten nemen. Gaan we meer mee doen in het item onderhandelen.

Wat hoorde ik al als hoofdvraag, als item van onderzoek?

Als suggestie deed ik te denken aan dingen die je wil verbeteren in of de besluitvorming in een zakelijke omgeving, of iets verbeteren in je persoonlijke besluitvorming. Waar dachten mensen al aan?

  • Hoe kan ik op een betere, hogere positie komen.
  • Wat is de besluitvorming die bij mij als directeur nodig is om een bedrijfsonderdeel mee te krijgen?
  • Hoe kan ik in een land waar nog weinig onderzocht is, een productie onderdeel mee krijgen?

Wat kan je komende dagen doen?

Ook op Instagram!

Volg ons op Instagram. Zoek op ‘gripopbeslutivorming’ op je Instagram app.

Of volg de OCR code.

Waarom? Omdat je zo op je gemak eens leuke hints kan krijgen voor items die een relatie hebben met besluitvorming en hoe jij dat kan aanpakken.

En jij? Voegt natuurlijk dingen toe. Leuk voor iedereen, zonder te serieus te moenten zijn.

Wat je nu al kan doen en dan gebruiken bij items die gaan volgen?

  • Politiek en macht. Welke politiek en macht gebruik zie je om je heen. En waar heb je last van?
  • Onderhandelen. Welke onderhandelingen doe je thuis en op werk en welke drie situaties val je steeds in dezelfde kuil, of weet je even niet hoe aan te pakken?
  • Communicatie. Ben je bewust van wat je aan hebt bij een moment dat je besluitvorming aan het voorbereiden bent? (Rudolph deed een ander shirt aan)
  • DMU. Wie is de decision making unit. Breng die in kaart, analyseer en evalueer die.
  • Buik. Hoe werkt die bij jou? En als de buik van je manager werkt en die op grond daarvan een besluit neemt. Is dat ok voor je? Moet het uitgelegd worden? Ja of nee? En dan?
  • Besluitvorming modellen. Kijk eens naar deze lijst en stip drie modellen aan die je kent. Stip er 1 aan waar je meer over zou willen leren.

Luister naar wat studenten die je voorgingen vertelde

Volg de link en luister eens rustig in de auto naar hun verhalen.

Luister en kijk hoe ik naar onderwijs kijk

Mijn besluitvorming in de gesprekken met je komen van een bepaalde achtergrond en visie die ik heb. Het is politiek handig daar wat van te weten.

Youtube uitleg zit onder deze link.

Korte blog bij start van lente 2022 en wat ik toen dacht over mijn aanpak:

Meer doen dan alleen door hoepels gaan?

Neem een abonnement op mijn blogberichten, tijdens de lente van 2022 zullen die veel over besluitvorming gaan. En soms ook over andere zaken, maar dan is de ‘delete’ knop door je vast snel te vinden. Doe dat hier:

En lees wat oude blogs, die ga je hier vinden.

Rudolph

Woensdag 23 februari 2022


Thema Onderhandelen

Natuurlijk weet je hoe de ander moet besluiten. Maar dat doet die niet altijd zoals jij dat wil. Dan begin je te onderhandelen. Daarover ging de bijeenkomst van deze keer. Op verzoek hieronder weer een wrap-up. Lees als je zin hebt, lees niet als niet.

Een paar punten die de kern waren van mijn verhaal hieronder.

Opstart met een cliffhanger – opwekken emotie en toen

QUOTE: Als je stapt in het energieveld van de ander, dan verlies je dat energieveld van jezelf.

We begonnen met een cliffhanger. Rudolph zei dat de les maar een halfuur zou duren, het wat jammer was dat studenten de reistijd hadden genomen….. Daarna schreef die op het bord ‘dit is een test’ en vroeg hoe de studenten voelde dat hun emoties opkwamen nadat ze dachten maar kort les te krijgen. Flauw grapje, wel zinvol om je aan je lijf te laten voelen waar emotie, en hoe snel, kan opkomen.

1. Met deze aanpak legde Rudolph zijn emotie, ‘ik moet over een half uur al weg’ op jouw emotie ‘ik zit hier deze middag om te studeren’. En wie won er?

2. En wat waren die emoties? Hoe die te linken met wat je dacht dat je rol was in een onderhandeling?

3. En waren die emoties van die van een kind, een ouder of een volwassenen?
Kind: stampvoetend. Ik wil meer les, ik wil meer les, ik wil meer les. Ouder: in de studie handleiding staat dat u meer les moet geven, foei als u dat niet doet. Volwassenen: alle begrip voor uw situatie, kunnen we het toch niet wat langer maken dat zou voor u en ons toch een meerwaarde betekenen.

Verder ebben emoties snel weg, in 90 seconden. Moraal van het verhaal was dat wie je bent, hoe je je voelt essentieel is bij onderhandelen. De enige tool die er is, ben jij.

Rol in onderhandelingen

Je had wat kunnen lezen over rollen bij onderhandelingen vooraf aan de les. En de rol die je van nature neemt is soms ook je valkuil. Je keek even naar jouw inschatting over welke rollen jou het beste passen.

> Dit zal terug komen als je in je portfolio een moment beschrijft waarin je onderhandelde en verteld welke rol je makkelijk af gaat, welke rol je valkuil is, omdat eenmaal daarin je niet meer kan schakelen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben heel empathisch, als ik eenmaal in de emotie van de ander zit, lukt het niet meer logisch na te denken’.

Waarom ging je verder luisteren?

Hoe past het item van deze dag in het programma? In besluitvorming is vroeger of later er en moment dat je er niet zo makkelijk meer uitkomt. Dan moet je onderhandelen. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat dit item onderdeel is van je portfolio. Een item dat je aanraakte als je iets verteld over de besluitvorming in jouw firma, of bij jezelf. Er komt vast een onderhandel moment ‘Ga ik dat ijsje eten, of niet en al denken aan mijn lijn voor de zomer?’.

Boek cover en eerste pagina van het uittreksel

Werkboek – Getting past NO

Er is een boek dat reeds lang het standaard werk is bij onderhandelingen. Rudolph heeft daar een uittreksel van gemaakt in het Nederlands en we namen dat werkboek door. En als voorbeeld namen we een situatie die voor iedereen bekend is, die van om salarisverhoging vragen.

Doel was… dat je een eerste keer kennis hebt genomen van de aanpak die men adviseert: van denken in posities en tegengesteld zijn, naar denken in samen en naast mekaar staan. Het werkboekje is een opsomming van punten, in telegram stijl.

> Dit zal terug kunnen komen als je een situatie beschrijft waarin je onderhandelt hebt en je verteld welke stappen je nam. Wellicht haal je er drie delen uit waar je wat meer over verteld en op reflectie geeft. Bijvoorbeeld ‘Op het balkon raken tijdens een gesprek, dat lukt me nog niet, ik zit teveel in mezelf dan. En op zo een moment buiten mezelf stappen, buiten mijn ego, dus lukt nog niet. Ik ga daar meer mee oefenen’.

Wat losse punten die langs kwamen:

– Bij onderhandelen is de achterban belangrijk. Heeft de andere kant die, zorg dat je die ook kent of dat je vraagt naar hoe sterk de band is me de achterban, vertegenwoordigd jouw gesprekspartner ze wel?

– Als een hele organisatie op een nieuwe beloningssysteem overgaat dan krijgen mensen soms minder dan ze dachten, hoe daarmee omgaan.

– Wat voor soort wisselgeld weet jij dat er is, maakte je daar een lijst van? Jouw manager poeiert je af met ‘Salaris verhoging gaat niet, maar je mag wel senior xyz op je visitekaartje zetten, is dat niet ook een mooie stap?’. Kan je ipv salaris verhoging extra geld voor opleiding krijgen, meer vakantie dagen, flexibeler werktijden, groter kantoor, een lease auto etc.

Het werkboek is hier te vinden.

Onderhandelen en meer theorie

Van de berg slides hebben we er maar een paar bekeken. Er zit veel theorie in, deze keer hebben we het meer praktisch gehouden.

> De slide met de kwadrant van waar de beste zone zit om in te onderhandelen is een redelijk belangrijke. We keken daarna omdat we op een gesprek kwamen waarbij een student zei dat het alleen maar gunnen is. Hij vroeg al twee jaar om een extra verhoging, deze keer ging het erop of eronder worden. Wat nog in het spel bij te dragen? We spraken over de mate van agressie en over de andere kant mee te laten werken. Dus in de zone rechtsboven te komen.

Waar zit het win – win gebied?

QUOTE: Begin langzaam en eindig snel.

Dit spreekwoord kwam een paar keer langs.

Ook nog eens te doen

De suggesties voor een vervolg hebben we besproken en op de to do lijst gezet. Deze items zullen we een van de volgende dinsdagen behandelen.

  • Conflict hantering als item eens doen.
  • 9Grid en Hay.
  • Dagprogramma en emotionele leegloop.
  • In de lente buiten eens optioneel spreken over hoe je kinderen kan leren met je te onderhandelen, zodat je het als ouder makkelijker hebt.

Ook op Instagram!

We overliepen wat Instagram postings van de afgelopen dagen.

Meer doen dan alleen door hoepels gaan?

We spraken af dat je een gratis abonnement wil hebben op de updates van deze website. Geen kosten, geen last. Je krijgt alleen updates van deze site. Je gegevens worden nooit doorgegeven. En wil je geen gratis abonnement meer, laat me weten en ik haal je uit de lijst. En je weet de delete knop snel te vinden als je geen leestijd of zin hebt voor de blogs die je ontvangen gaat.

Rudolph

Donderdag 17 maart 2022

Mis je iets in dit artikel? Zend me een mail op rudolph.regter@outlook.com, het redactieadres van deze website.


Thema – Sturen van besluitvorming

Nog te plaatsen.


Thema – Emotie en intuïtie in besluitvorming

Een excel invullen met plusjes en minnetjes achter iedere keuzemogelijkheid, geeft de suggestie dat een besluit volledig  te rationaliseren is. Maar is dat de slimste manier om een snel en kwalitatief goed besluit te nemen. We gaan leren dat dit niet zo is. In dit thema wil ik overbrengen dat jezelf kennen, in al zijn veranderlijkheid elke dag weer, en je emotioneel radarscherm vergroten je gaat helpen bij besluitvorming.

QUOTE: je bent een grote basketbal met een pingpong bal erop. Die basketbal is je gevoel, de pinpong bal je ratio. Wie denkt je dat in besluiten het overwicht heeft?

Stel je iemand voor die blind is en gevoeld heeft aan een kubus en een bal. Als die weer kan zien, kan die dan de bal herkennen door er naar te kijken? Zoek in de slides naar het antwoord.

> wat wil ik overbrengen: neem niet aan dat je weet wat de ander denkt, ook niet als je die een plaatje voorhoudt.

Emotionele Besmetting

We overliepen de slides over Emotionele Besmetting. Eigenlijk een rare titel in deze tijden van ziekte besmetting. De moraal van het verhaal was, dat emotie een belangrijk rol speelt in besluitvorming en dat kan je op twee manieren gebruiken. De emotie van jezelf en de emotie van een ander. En beide kan je ‘bespelen’ of sturen.

In de slides zit een lijstje met waar je aan kan denken voordat je een besluitmoment gaat hebben. Een paar punten daaruit waren onder anderen:

Besluitvorming en wat punten van aandacht.

Er zijn verschillende momenten dat je als mens in een besluitvorming zit en met welke emotie? In een slide werd gevraagd daar eens aan te denken en voor jezelf dat in te vullen. Om zo lering te trekken hoe je dat nu doet, wat nu met je gebeurd, en hoe je dat in de toekomst zou moeten/kunnen doen. Het staatje zal er zo uit:

Besluitvorming en hoe jij als persoon beinvloed gaat worden.

Iemand zei dat het moeilijk was dit in te vullen, door terug te kijken naar een besluit. Zijn aanpak ging worden het staatje er eens bij te nemen de komende dagen bij een besluit en dan te verwerken. Iemand anders zei dat je eigenlijk het bij elk besluit zou kunnen gebruiken als analyse, bij het kopen van boodschappen, welke keuze je voor het eten maakt en zo meer.

> proberen je ‘meta cognitie’ aan te zetten, een camera boven jezelf die kan zien wat jij aan het doen bent is wat Rudolph zei belangrijk te vinden, als methode om tot zelfreflectie te komen.

😉 Probeer het nu, je zit te lezen en probeer je in te beelden dat ik van rechtsboven naar je zit te kijken. Wat zie ik dan je doen? En kan je dat filmpje opslaan en straks nog een afdraaien?

De slides ga je hier vinden.

? Ik stond in dubio over het effect van de presentatie. Ik dacht deels dat ik studenten een handboekje ging geven waardoor ze trefzeker besluitvorming zouden kunnen sturen. Maar bij de koffie kwam ik er (opnieuw wellicht) achter dankzij gesprek met studenten dat besluitvorming daarvoor te complex is. Dat mijn doel ‘verborgen’ doel meer klopt: studenten een grote radarscherm laten krijgen voor alles wat er spelen kan bij een besluit. Dus je bewust worden van je eigen handelen en die van een ander.

> daarom dat en je persoonlijke identiteit en je emotionele aanvoelen van anderen een punt van aandacht is.

Checklist. Ik vroeg me af of een checklist met dit soort punten zou helpen. Uit de klas kwam de opmerkingen dat enerzijds het te complex is, en anderzijds dat het ook afhangt van de persoon. Een lijstje om vooraf nog een door te lopen zou voor sommige kunnen helpen.

> dus is maak een checklist ergens komende weken en dat gaan we dan wellicht als afronding van de module publiceren met zijn allen.

QUOTE: Zoek jezelf. Welke zelf? Er bestaat geen 1 zelf. De steen kan wel zeggen een steen te zijn. Die blijft een steen. Maar jouw zelf, wat is dat? -Satre

Intermezzo

Als intermezzo vertelde ik iets over een andere manier van besluitvorming, een alternatieve manier. Een staafje aan een draadje. Weet je niet waar dit over gaat, tja, dan had je er maar bij moeten zijn. 😉

Intuitie

Experts zijn mensen die bijvoorbeeld meer dan tien jaar ergens iets mee gedaan hebben. Expert kan je zijn in een inhoud of in een procesgang. En als expert kan je heel goed je intuïtie inzetten.

QUOTE: Je gevoel kan 200.000 dingen verwerken. Veel meer dan je ratio.

Later zal de gastspreker, een leidinggevende in een grote organisatie met veel verantwoordelijkheid, ook vertellen dat naar zijn inzicht de beste aanpak is ratio + emotie in te zetten.

We overliepen slides rond de inzet van intuïtie. Die kan je hier vinden.

Wat je hier verder nog mee zou kunnen doen?

Bezien hoe jouw inzet van intuïtie is en vertel me daar iets over in relatie tot je eigen karakter en de context waarin je werkt en de besluiten die genomen moeten worden.

Intermezzo

Weer een andere alternatieve manier van besluiten is de hulp van kaarten inroepen. Omdat het zeer geheim is kan ik daarover niet meer schrijven.

Clubs

Waar speelt emotie een rol in de besluitvorming? Awel, zeker in clubs, plekken waar vroeger veel besluiten ‘onder ons’ werden genomen. Rudolph presenteerde wat voorbeelden van de clubwereld in Nederland en Engeland waar hij onderdeel van was geweest. Ook keken we naar wat serviceclubs die nog steeds actief zijn.

> ben je betrokken bij een goed doel in je omgeving, kijk eens of zo een service club je niet wil helpen. Of overweeg zelf lid te worden van zo een club.

Gastspreker, Ryan

Het was erg fijn een gastspreker te hebben die wat wilde vertellen over zijn aanpak van Grip op besluitvorming. We kregen een mooi verhaal met een combinatie van persoonlijke inzichten en aanzet tot verbetering/verandering en hoe dat relevant was voor de werksituatie. Ook hoe daardoor inzicht was gekomen in de balans tussen emotie en ratio en dat beide hun nut hebben.

Tijd. Er moet ook tijd beschikbaar zijn om dingen te kunnen verwerken.

Cirkel van ontwikkeling. Deze moet Rudolph nog overnemen en hier invoegen.

Luister meer van deze inspirerende spreker! Je gaat zijn stem en goed verhaal hier vinden.

Een hartelijk dank aan Ryan die kwam afreizen naar ons om in zijn spaarzame vrije avonden ons wat uit te praktijk te vertellen!

Afsluitend

Het was weer een lange dag zo van het middaguur tot ver in de avond. Wel vol gelach en denk ik veel lerende zaken. Ik voelde me soms de clown van de dag, wellicht komende lessen eens nu de rol omdraaien en na vele belichtingen op besluitvorming te hebben gepresenteerd, eens nu studenten aan het woord laten. Dan het liefst in persoonlijke gesprekken, dan maken we de meeste meters.

Dank dat jullie er waren, ook aan de kijkers op het scherm!

Rudolph

13 april 2022

Ook nog wat diverse zaken:

Wacker methode. Hoe bereiden assessoren zich voor? We bespraken de methode die ze gebruiken. Link naar een uitleg over die methode zit hier. Rudolph drong erop aan dat studenten deze methode zelf eerst toepassen op hun portfolio voordat ze die indienen. Zo maak je zeker dat je alle punten van de rubric/beoordeling hebt afgetikt.

QuickScan. We keken naar de QuickScan die Henk en Rudolph aanbieden te doen, een tijdje voor de deadline. Een link met uitleg van wat een QuickScan is zit hier.

Yousra was te gast. Ik vond het leuk dat een (pleeg) dochter erbij was, Yousra. Iemand waar ik erg trots op ben omdat het een gaaf persoon is. Op de weg terug draaide ze leuke muziek van een heel verschillend soort, James Brown kwam langs, Queen, The Jacksons, en rap muziek. Leuk hoe divers dat was, zeker voor een 16 jarige. En haar verbazing dat ik nummers kende (ik dacht: gewoon uit mijn tijd toen ik zo oud was als jij.. toen maakte ze nog goed muziek)


Thema – Boek ‘Een goed besluit is het halve werk’.

Mensen vertellen verhalen. En in die verhalen zitten structuren die gevormd zijn omdat mensen besluiten nemen. Loop het verhaal af, dat de wolf dood gaat of Doornroosje? De verhalen analyseren en daaruit halen wat er voor redenen van besluitvorming in zat. En dan onderzoeken en in een boek stoppen.

De schrijver van het boek was te gast.

Dat is wat Martin Hetebrij ons vertelde toen hij een toelichting gaf op zijn boek ‘Een goed besluit is het halve werk’. Hieronder een uittreksel van zijn betoog met wat aanvullingen van mijn kant en linken naar andere delen van wat er verteld is in andere bijeenkomsten. Maar koop het boek ook vooral.

Mijn mening vooraf al gegeven: Het model is goed te gebruiken als start voor een analyse van besluitvorming en bij de start van je verdieping over het onderwerp besluitvorming. Maar daarna mag wat mij betreft de chaos weer ontstaan buiten een model.

Laag 1 – Mensen voeren altijd invloed uit

Mensen kunnen kiezen is de stelling en dat betekend dat er keuze ruimte is. Ruimte tussen ja, nee of misschien. En dan is daarna het punt te weten hoe je die keuze ruimte gaat gebruiken. Hoe gaat je dat doen?

gevolg

De ander doet het omgekeerd met jou. Die bekijkt zijn keuzemogelijkheid en gaat daar ook een invulling van maken.

gevolg

Beide willen invloed op mekaar uitoefenen. Je wil invloed hebben op de keuze van de ander. Het zijn de keuzes die jij maakt om de ander tot jouw keuze te laten komen.

Dat vraag interactie tussen die partijen. En dat is complex.

Om die complexiteit wat eenvoudiger te maken, is er een onderscheid te maken in wat er dan in die interactie gebeurd: mensen maken gebruik van macht en van communicatie.

Intermezzo. Rudolph:

Mensen kunnen niet kiezen. Het fundament is dat mensen kunnen kiezen. Daar zijn een aantal mensen het niet mee eens. Zie mijn serie van ‘filosoof in tien tweets’ en dan Satre en Schoppenhouwer die zeggen dat de mensen ‘gedoemd is tot vrijheid’, of dat ze geen vrijheid hebben.

Mensen willen invloed uitoefenen. Op momenten in mijn leven kan ik aanwijzen dat ik dit niet wilde. Dat zijn een van de mooiste moment uit mijn leven. Herken je dat en hoe is dat bij en voor jou?

Mensen moeten kiezen. Is dat zo, niet kiezen is ook een keuze. Kiezen als woord gaat er van uit dat er altijd een dualiteit is: het is het een of het ander. Je kan er ook eens over denken of er een punt is van geen dualiteit. Dan is er niets. Dat is een wat boeddhistische gedachte en daar ga je niet bij komen met je denken, wel met je gevoel.

Wat speelt verder een rol? Bij keuze speelt Ethiek een rol. Die hoor ik nog niet terug in dit stuk. In de interactie moet je natuurlijk je intuïtie en emotioneel radar meenemen. En een ander leuk onderwerp hierbij is wat artificiële intelligentie doet in dit spel, die kan de situatie al ‘voorkoken’.

Laag 2 – Macht en communicatie

Macht is gebruik maken van beloning en straffen. Een communicatie moet een ‘machtsvrije communicatie zijn’, dan alleen past het en noemen we het ‘open communicatie’. Als je het niet eens wordt over de band van communicatie, dan moet je macht inzetten.

Intermezzo. Rudolph: hier zou ik verder iets lezen over ‘geweldloze communicatie’. Denk ook aan wat ik vertelde over de vier stappen daarin: feit, dan emotie, dan behoeft, dan wens.

Laag 3- Interactie niveau

We zijn in interactie met mekaar omdat we keuzeruimte hebben en daar invloed willen uitoefenen. Deze interactie kan twee diepere lagen hebben: a. is verbindend van aard of is b. is gepolitiseerd.

Ad a. Verbindend van aard

Je wil er samen uit komen. Er is open communicatie. Iedereen die bij het besluit betrokken is volgend de regels die afgesproken zijn en men laat zich leiden door vertrouwen.

Ad b. Gepolitiseerd

Dan is macht leidend en is het een machtsspel. Dus dan geen open communicatie, maar strategische communicatie. Dit leidt weer tot wantrouwen en achterdocht. En bedrijfsmatig gezien geeft dit aanleiding tot meer kosten, want hoe meer politisering hoe minder de methodes van besluitvorming zijn, hoe langer het duurt. Maar neemt de kwaliteit niet toe?

QUOTE: Uit je mond is uit je macht.

Intermezzo

Hoe lang verbindend? Je herkent het vast, in het traject spelen alle partijen het ‘mooi weer spel’, alles is ok. Maar dan steekt de storm op, of een ego-bouwertje en ineens, vaak vlak voor besluiten nemen, gaat iemand politiek bedrijven.

Cultuur bepaald. Verbindend of politiek zijn, zit denk ik in een culturele laag van de firma. En zoals men zegt, cultuur is belangrijker dan een strategie bij een firma. Hierop werken dus essentieel.

Hoe macht constructief te gebruiken?

Kan je het constructief gebruiken dan? Neen, in het antwoord zit altijd een machtselement. Wat is dan een oplossing?

Processen nodig. Als je invloed wil uitoefenen dan heb je processen nodig die je kan identificeren en waarop je invloed kan uitoefenen.

Deze besluitvormingsprocessen spreek je vooraf af, en die worden dan het object van je aandacht. Daarop ga je sturen.

Je maakt een scheiding tussen spelers die betrokken zijn, die die niet. (Rudolph: ARCI doen)

In het proces hou je mensen aan de spelregels.

Je bekijkt de ruimte die er is.

En bepaald de besluitvorming momenten en spreekt die af.

De keuze momenten die het boek beschrijft zijn:

  • Besluitvormingsdoelen.
  • Leidend probleem.
  • Verbindende visie.
  • Ruimte en kader.
  • Wie zijn de deelnemers en wie niet.
  • Sturing en sturende spelers.
  • Uitvoerende spelers.
  • Programmering.
  • Agendering.
  • Gespreksplanning.

Intermezzo.

Erg excellijstjes achtig. Naar mijn smaak is dit een redelijk ‘functionele manier’ een ‘technocratische’ manier van besluitvorming. Goed toe te passen bij projecten die een begin en eind hebben en een doel. Maar hoe vaak is dat….? Veel moeilijker is dit bij besluitvorming waar er grote afhankelijkheden spelen die je niet in ‘doelen’ of een ‘leidend probleem’ kan stellen. Wat voor doel heeft mijn pleegdochter Jelis? Hoe moet ik die in besluitvorming krijgen?

Vergeet wat er na het besluit komt. Weet je nog de driedeling die ik maakte: aanvlieg route, besluit en dan gevolgen van het besluit? Deze methode vult veel in voor de aanvliegroute en wat over het besluitmoment, niets over wat daarna gebeuren gaat.


Ethiek en Potpourri andere items

Het is nog maar een korte tijd voordat de deadline is, we in juni assessments doen en het dan vakantie zal zijn. Als introductie overliepen we de grote lijnen waar een portfolio aan zou kunnen moeten voldoen. Met grove lijnen ook wat suggesties over de vragen die in het assessment mogelijk op zouden kunnen komen.

Verder wat het een potpourri van lesitems. Hieronder welke dit waren.

Item – ABCDE

Dit is een aanpak van de Rational Emotional Behaviour Therapy. Leeswerk daarover kan je overal vinden. In besluitvorming ga je uit van een beeld of een verwachting dat je van iets hebt, je Belief, daarover. En die kleurt hoe je iets ervaard. Rudolph gaf daarvan twee voorbeelden als inleiding.

Wat is de logica?

Je doet een Activiteit en je verwacht een bepaalde uitkomst, daarover heb je een Belief. Die beide zullen leiden tot een Consequentie. Maar als dat niet zo uitpakt als je dacht, dan ga je daarover met jezelf in Discussie. En dat geeft je nieuwe inzichten, een nieuw Effect. En dit gaat heen en weer. Dus je kan starten met jouw activiteit. Of je kan starten met welke Consequentie moet je ondergaan en dan terug werken.

Voorbeeld

Heenweg redeneren: Je hebt als activiteit een personeelsfeestje organiseren. Je belief system denkt dat iedereen dat wel leuk zal vinden. De consequentie van je uitnodiging is dat maar drie mensen reageren. Je gaat in discussie met jezelf en/of anderen en je stelt je belief system bij, want merkt dat mensen niet op hun vrije zaterdagmiddag iets met kantoor willen doen.

Terugweg redeneren: Je ben het lijdend voorwerp van een besluit door het top management. De consequentie van dat besluit is dat je het niet snapt en eigenlijk niet wil meewerken. Je gaat een stap terug en kijkt naar je belief system. Die is niet gevuld door het management, je weet eigenlijk niet waarom ze dit besloten hebben. Dus de activiteit die je gevraagd word ga je niet met plezier doen. In discussie met jezelf besluit je hulp te vragen om je belief systeem aan te vullen met informatie waarom top management dit wil.

Een kladje voor dagelijks gebruik. Probeer het een vijf dagen te doen, reflectie op een kladje.

Roadblocks

We deden een oefening rond roadblocks analyseren. Als je een besluit wil nemen, komt je wegversperringen tegen. Welke kan je onderscheiden. En heb je altijd hulp nodig die blokkade in de firma te verwijderen? Veel minder vaak dan je zou denken, vaak kan je jouw eigen weg gaan.

Je wilde besluiten laten nemen, welke van de vier blokkades dacht je dat je tegen was gekomen of gaat komen?

Intermezzo.

Als het plaatje je niets zegt, dan was je er niet bij. Raar besluit….en dit ook een rare actie…

Ethiek

We overliepen een methode van praktische aanpak van een ethisch vraagstuk.

Dat was het.